ΕΥΡΩΠΗ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ προειδοποίησε την Παρασκευή για την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας και τη διάβρωσή της σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 34ης επετείου της Βελούδινης Επανάστασης, το γεγονός που οδήγησε στο τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχική Δημοκρατία και τη μετάβασή της σε μια δημοκρατική χώρα.

Ο Τσέχος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η συνολική κατάσταση, όχι μόνο στην Τσεχική Δημοκρατία αλλά και στον κόσμο, «δεν βελτιώνεται σημαντικά», καθώς αναδύονται νέες συγκρούσεις και προβλήματα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρέπει να θυμόμαστε τις επιτυχίες.

«Όποιος νομίζει ότι η νίκη της δημοκρατίας είναι μια για πάντα, κάνει μεγάλο λάθος. Η δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται [συνεχώς]», δήλωσε ο πρόεδρος στην τσεχική τηλεόραση την Παρασκευή.

«Υπάρχει κάποια διάβρωση της δημοκρατίας ακόμη και σε χώρες όπου πριν από λίγα χρόνια δεν θα μας περνούσε ποτέ από το μυαλό η ιδέα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το να πιστεύουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα αποτελέσει εξαίρεση είναι μια ψευδαίσθηση», προειδοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει πώς μπορεί να διαβρώνεται η δημοκρατία στις δύο χώρες που κατονομάστηκαν.

Η Τσεχική Δημοκρατία κυβερνήθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα για 41 χρόνια και ήταν το λεγόμενο δορυφορικό κράτος της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τις 17 Νοεμβρίου 1989, ξεκίνησε έναν δημοκρατικό μετασχηματισμό και αργότερα εντάχθηκε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μαζί με άλλα πρώην δορυφορικά κράτη.

«Σε περισσότερα από 30 χρόνια, έχουμε κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Πάβελ, προσθέτοντας ότι η Τσεχική Δημοκρατία διαθέτει σήμερα ισχυρούς και λειτουργικούς θεσμούς.

Ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποίησαν τη 17η Νοεμβρίου για να αμφισβητήσουν τη δημοκρατία. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην λαϊκιστής πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ηγέτης του πολιτικού κόμματος ANO (Renew). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ANO έχει υποστήριξη άνω του 30%, αλλά προς το παρόν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το 2025.

Ο Μπάμπις, δισεκατομμυριούχος και πρώην ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης επίσης, επέκρινε κυρίως την τρέχουσα κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης. «Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημοκρατία που έφερε η επανάσταση του Νοεμβρίου 1989», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Τα λόγια του Μπάμπις είναι προκάλεσαν αντιδράσεις. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαρκέτα Πεκαρόβα Αντάμοβα (TOP 09, ΕΛΚ) δήλωσε ότι ο Μπάμπις «δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει τη δημοκρατία».

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *