ΕΥΡΩΠΗ
Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η Γαλλία συζητά ξανά εάν θα χορηγήσει δικαιώματα ψήφου σε ξένους εκτός ΕΕ, όπως ήδη κάνουν ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ, αν και ορισμένοι στο πλειοψηφικό στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της δεξιάς αντιπολίτευσης αντιτίθενται στην ιδέα.

Διαβάστε τη γαλλική πρωτότυπη ιστορία εδώ .

Η συζήτηση για την παραχώρηση δικαιωμάτων ψήφου στους αλλοδαπούς επιστρέφει στο μενού.

Ο βουλευτής της Αναγέννησης Sacha Houlié κατέθεσε ένα συνταγματικό νομοσχέδιο στις αρχές Αυγούστου που στοχεύει να επεκτείνει «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές σε αλλοδαπούς» εκτός ΕΕ.

Η συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει από τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος το 2012 δεσμεύτηκε να παραχωρήσει σε πολίτες τρίτων χωρών το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές ως μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

 

Ένα εργαλείο ολοκλήρωσης

Ο Houlié, ο συνιδρυτής της ένωσης Youth with Macron και πρώην σοσιαλιστής ακτιβιστής που εκπροσωπεί επί του παρόντος την αριστερή πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας, ελπίζει ότι το νομοσχέδιό του θα πάρει έναν «όμορφο και μακρύ αγώνα» που θα προωθήσει την ένταξη των ξένων στο το τοπικό επίπεδο.

«Είναι ζήτημα να επιτραπεί σε αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες που, χωρίς να αρνούνται την κληρονομιά τους, επιθυμούν να γίνουν πλήρως μέλη της πολιτικής μας κοινότητας, να ορίσουν την εκπροσώπησή τους και να εκφράσουν τις φιλοδοξίες τους», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης – της οποίας είναι ο μόνος που υπογράφει.

Είναι επίσης ένας τρόπος άρσης των διακρίσεων μεταξύ αλλοδαπών από την ΕΕ και τρίτων χωρών, είπε, χαρακτηρίζοντάς το «μια ξεπερασμένη διάκριση».

Ο νομοθέτης αναφέρεται επίσης στις άλλες χώρες του μπλοκ που έχουν ανοίξει το δικαίωμα ψήφου σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Το Βέλγιο, η Δανία και η Σουηδία, για παράδειγμα, αναγνωρίζουν το δικαίωμα ψήφου στους υπηκόους τρίτων χωρών εάν έχουν διαμείνει στη χώρα για πολλά χρόνια. Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία αναγνωρίζουν το δικαίωμα ψήφου σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων οι χώρες κάνουν το ίδιο.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων, δεν παρέχουν δικαίωμα ψήφου σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Στη Γαλλία, ο μόνος υψηλού προφίλ υποστηρικτής του νομοσχεδίου είναι ο δήμαρχος της Ντιζόν Φρανσουά Ρεμπσαμέν – ένας σοσιαλιστής που υποστήριξε τον Μακρόν κατά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου

Την Πέμπτη (18 Αυγούστου), είπε  ότι η πλειοψηφία των Γάλλων είναι υπέρ, ειδικά μεταξύ των νέων (75%). Το βλέπει επίσης ως τρόπο καταπολέμησης του κοινοτισμού.

Οι Βρετανοί υπήκοοι που απολάμβαναν τα προνόμια της ιθαγένειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές, έχασαν αυτά τα δικαιώματα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Αντιπολίτευση, έστω και εντός της πλειοψηφίας

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε σθεναρά από το Les Républicains, το δεξιό κόμμα που βρίσκεται επί του παρόντος στην αντιπολίτευση.

Η πρόταση είναι «ένα λάθος και μια πρόκληση», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Έρικ Σιότι , ο οποίος κάλεσε τον Μακρόν και την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν να «ξεκαθαρίσουν» τις θέσεις τους για το θέμα.

«Το δικαίωμα ψήφου δεν είναι ένα αξεσουάρ που μοιράζεται», είπε ένας άλλος βουλευτής των Les Républicains, ο Aurélien Pradié .

Η υποστήριξη του νομοσχεδίου δεν είναι καν ομόφωνη μεταξύ των συναδέλφων μελών της πλειοψηφίας του Μακρόν ή της κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin είναι «κάθετα αντίθετος» στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου σε μη Ευρωπαίους, δήλωσε το περιβάλλον του, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλοι, όπως ο Sylvain Maillard, βουλευτής του Παρισιού και αντιπρόεδρος της ομάδας της Αναγέννησης στη Συνέλευση, ο οποίος, όπως ο Darmanin, συνδέεται με τη δεξιά πλευρά της πλειοψηφίας, είπαν ότι δεν υπάρχει «κανένα ταμπού» . Ωστόσο, το νομοσχέδιο “κάνει το σύστημα ταραχώδες για τίποτα” και αυτό “δεν είχε συζητηθεί” εντός της ομάδας, είπε την Τετάρτη.

Κανένας βουλευτής της πλειοψηφίας δεν έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο και ο Χουλιέ είπε ότι το κατέθεσε «με προσωπική ιδιότητα».

 

 

Στήριξη από την Αριστερά

Στην Αριστερά, η παραχώρηση δικαιωμάτων ψήφου σε πολίτες εκτός ΕΕ ήταν ένας μακροχρόνιος αγώνας.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρώην σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν το 1981 και πρόσφατα υποστηρίχθηκε από εκλεγμένα μέλη του NUPES, του αριστερού συνασπισμού που σχηματίστηκε πρόσφατα από τον ηγέτη της La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon.

Η Sandrine Rousseau, μια βουλευτής των Πρασίνων της οποίας το κόμμα έχει ενταχθεί στο NUPES, για παράδειγμα, έχει υποσχεθεί στην Houlié ότι θα είναι «στο πλευρό του».

Υποστηρίζει επίσης την Houlié η βουλευτής της ΕΕ Manon Aubry του La France Insoumise, αν και αμφιβάλλει ότι το νομοσχέδιο «θα πάει μέχρι τέλους» στη νομοθετική διαδικασία.

 

Μικρή ελπίδα

Η πιθανότητα να εγκριθεί ακόμη και το νομοσχέδιο παραμένει εξαιρετικά μικρή.

Όχι μόνο είναι απίθανο να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, αλλά πρέπει επίσης να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα απορριφθεί στην Άνω Βουλή, η οποία έχει τη δεξιά πλειοψηφία.

Βλέποντας ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, φαίνεται ότι είναι περισσότερο μια προσπάθεια να δείξουμε ότι η αριστερή πλευρά της πλειοψηφίας εξακολουθεί να ζει και να κλωτσάει, ιδιαίτερα καθώς τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν βρει υποστήριξη στη δεξιά.

Photo: Το Βέλγιο, η Δανία και η Σουηδία αναγνωρίζουν το δικαίωμα ψήφου στους υπηκόους τρίτων χωρών εάν έχουν διαμείνει στη χώρα για πολλά χρόνια. [Shutterstock/Victor Joly]

[Επεξεργασία από Nathalie Weatherald]

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *