ΔΙΕΘΝΗ
Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΣΥΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

O σεισμός 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το απόγευμα της Κυριακής ισοπέδωσε κτίρια και κατέστρεψε κοινότητες σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Ενώ δεν θα υπάρχει πλήρης εικόνα των θυμάτων για εβδομάδες, ο αριθμός των νεκρών έχει ήδηξεπέρασε τις 11.000. Κάθε ώρα φέρνει νέα για εκατοντάδες ακόμη θανάτους, ακόμη και όταν οι διασώστες εργάζονται ακούραστα για να βγάλουν επιζώντες από τα ερείπια.

Στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία, ο σεισμός έχει προκαλέσει καταστροφή σε κοινότητες που έχουν ήδη καταστραφεί από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια από τα 4,5 εκατομμύρια πληθυσμού της περιοχής είναιεξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ήδηεσωτερικά εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας — 1,7 εκατομμύρια από τους οποίους γλίτωσαν κατά κάποιο τρόπο από το χειρότερο σεισμόζώντας σε καταυλισμούς σε καταστάσεις άθλιας στέρησης. Κτίρια σε όλη τη βορειοδυτική Συρία υπέστησαν σοβαρές ζημιές πριν από τον σεισμό από πολυετείς βομβαρδισμούς από τη συριακή κυβέρνηση, και οι επιζώντες από τις καταρρεύσεις κτιρίων εκτοπίζονται στους δρόμους των πόλεων και στους ήδη υπερεκτεταμένους καταυλισμούς εκτοπισμένων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από τις αρχές του 2015, τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και βορειοδυτικής Συρίας ήτανουσιαστικά κλειστό για τους πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινότητες που εκτοπίστηκαν από το σεισμό δεν έχουν πού να πάνε.

Η άμεση διεθνής βοήθεια για τη βόρεια Συρία είναι ζωτικής σημασίας, τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες όσο και σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως το Χαλέπι. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία έχει παρεμποδιστεί από την πολιτική δυναμική που έχει σπαταλήσει κρίσιμο χρόνο που απαιτείται για τη διάσωση των επιζώντων. ΡωσικήΤο δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπνιξε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη βορειοδυτική Συρία σε ένα ενιαίο πέρασμα, οι δρόμοι προς τους οποίους ήτανυπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό και κατέστη αδιάβατο. Ενώ υπάρχουν άλλες διαβάσεις, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τρεις ημέρες μετά τον σεισμό. Και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ ΆσαντΗ καλά τεκμηριωμένη ιστορία της εκτροπής βοήθειας έχει κάνει τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι επιφυλακτικές έναντι της πίεσης της συριακής κυβέρνησης να κατευθύνει βοήθεια προς τη βόρεια Συρία μέσω των αρχών του καθεστώτος. Πράγματι, μία από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε η συριακή κυβέρνηση μετά τον σεισμό ήταν νααπαιτούν να διοχετεύεται όλη η βοήθεια για την αντιμετώπιση του σεισμού μέσω των κυβερνητικών αρχών, ακόμη και η βοήθεια που προορίζεται για περιοχές εκτός του ελέγχου της. Η συριακή κυβέρνηση έχειέλαβε υποστήριξη από χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και μια σειρά από αραβικές χώρες που επιδίωξαν εξομάλυνση με το καθεστώς, αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι αυτό θα φτάσει σε περιοχές των ανταρτών αρκετά σύντομα για διάσωση.

Αντίθετα, οι τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται ήδη στο έδαφος στη βορειοδυτική Συρία αναγκάστηκαν να το κάνουνπροστατεύονται μόνοι τους. Οργανώσεις όπως τα Λευκά Κράνη, που από καιρό έχουν συνηθίσει στη διάσωση θυμάτων βομβαρδισμών, έχουν γίνεισε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τις προσπάθειες διάσωσης, μαζί με μέλη της οικογένειας και φίλους των εγκλωβισμένων. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ή οχήματα για τις διασώσεις, ωστόσο, χάνονται αμέτρητα άτομα που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με προηγούμενες παρεμβάσεις.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η ύπαρξη σε ζώνη σύγκρουσης δημιουργεί τόσο αυξημένη έκθεση σε φυσικές καταστροφές όσο και εντείνει τις επιπτώσεις τους, ιδιαίτερα για τους ήδη εκτοπισμένους πληθυσμούς. Έκθεση 2019 από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο εξωτερικόυπογράμμισε πώς οι κοινότητες που εκτοπίστηκαν λόγω βίας στην Κολομβία έπεσαν στη συνέχεια θύματα θανατηφόρων κατολισθήσεων αφού εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή εξαιρετικά επιρρεπής σε κατολισθήσεις. Στον απόηχο της καταστροφής, πολλοί επιζώντες παρέμειναν στην περιοχή, μη μπορώντας να επιστρέψουν στις κοινότητες καταγωγής τους.

Στην περίπτωση των σεισμών είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα ξαναχτυπήσουν. Ο σεισμός της Κυριακής ήταν οισχυρότερος που έπληξε τα τουρκοσυριακά σύνορα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Αλλά η βαθιά καταστροφή έχει υπογραμμίσει ότι οι κάτοικοι και οι εκτοπισμένοι στη βορειοδυτική Συρία πιθανότατα θα παραμείνουν σε κατεστραμμένα κτίρια και σε άθλιες ανθρωπιστικές συνθήκες, επειδή απλώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Αυτή η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της βοήθειας για προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και πρόοδο πέρα ​​από το σημερινό καταστροφικό status quo.

Το άμεσο άνοιγμα επιπλέον σημείων διέλευσης για διεθνή βοήθεια για να φτάσει στη βορειοδυτική Συρία είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Οι αναλυτές έχουνζήτησε να ανοίξουν δύο περάσματα στα σύνορα Τουρκίας-βορειοδυτικής Συρίας καθώς και περάσματα από τη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους. Κάθε λεπτό αυτά τα σύνορα παραμένουν κλειστά,Η ελπίδα μειώνεται για τη διάσωση των σεισμών ζωντανών. Άλλοι αναλυτές έχουνζήτησε τη διερεύνηση άλλων επιλογών παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς μέσω περιοχών καθεστώτος, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι από κοινού επιλογής της βοήθειας.

Δεύτερον, ενώ διευκολύνουν τις γρήγορες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, αυτές οι διευρυμένες διαβάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον συντονισμό της στέγασης και της βοήθειας για τις νεοεκτοπισμένες κοινότητες. Πάνω από το 90% των Σύριων στα βορειοδυτικά εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα μόνο πέρασμα και το ασήμαντο επίπεδο βοήθειας που υπήρχε πριν από τον σεισμό δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού. Μια ευρείας κλίμακας προσπάθεια κατασκευής καταφυγίου έκτακτης ανάγκης θα είναι κρίσιμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ιδιαίτερα δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη την περιοχή.

Τρίτον, πρέπει να γίνει μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια χρηματοδότησης για τους επιζώντες του σεισμού τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς. Πριν από τον σεισμό, Σύριοι ήτανυφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάρρευσης, του βομβαρδισμού του καθεστώτος, των κυρώσεων και της καταστροφής των υποδομών ενός πολέμου πάνω από μια δεκαετία. Το 2022, το σχέδιο αντίδρασης για τη Συρία ήταν λιγότερο από 50%χρηματοδοτείται και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από άλλες συγκρούσεις. Ωστόσο, στις κυβερνητικές περιοχές, η διεθνής υποστήριξη για τους επιζώντες του σεισμού σχεδόν σίγουρα θα συνεπιλεγεί από τη συριακή κυβέρνηση, όπως έκανε για μια δεκαετία προσπαθειών ανακούφισης. Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι χορηγοί χρηματοδοτούν την ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η προσέγγιση ήτανβαθιά μη βιώσιμη ακόμη και πριν από τον σεισμό που διαταράσσει την ενιαία ανθρωπιστική διέλευση. Η πλοήγηση σε αυτό το περιβάλλον, ενώ θα βοηθάει γρήγορα τους επιζώντες του σεισμού, θα απαιτήσει αποφασιστική διπλωματική προσπάθεια και πολιτική βούληση που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό απούσα προς το παρόν.

Τέλος, θα πρέπει να επιτραπεί στα νεόστεγα θύματα του σεισμού στη βορειοδυτική Συρία να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία. Η νοτιοανατολική Τουρκία υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, με δρόμους να έχουν καταστραφεί και αμέτρητα κτίρια να έχουν καταρρεύσει. Δεδομένων όμως των προκλήσεων πρόσβασης στη βορειοδυτική Συρία και στο συνεχιζόμενο συριακό καθεστώςβομβαρδισμός περιοχών ανταρτών που επλήγησαν από τον σεισμό, η συνοριακή περιοχή θα χρησιμεύσει ευκολότερα ως κόμβος για κινητά καταφύγια και στρατόπεδα και βοήθεια για τους επιζώντες του σεισμού και των δύο χωρών. Το τουρκικό κοινό κρατάσε μεγάλο βαθμό αρνητικές απόψεις για τους περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και πολιτικούς σε όλο το φάσμα έχουνυποστήριξε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επαναπατριστούν. Erdo ğΕπίσης, προσανατολίζεται πολιτικά στην αντίδραση του σεισμού εντός της Τουρκίας, και η αποδοχή προσφύγων έστω και προσωρινά δεν θα ήταν δημοφιλής. Ως εκ τούτου, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι πολιτικά ανέφικτη. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια δραματική αντίδραση και την επιλογή ασφάλειας για τις κοινότητες που έχουν υποστεί τώρα τις καταστροφικές συνέπειες τόσο του πολέμου όσο και της φυσικής καταστροφής. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση είναι βαθιά τεντωμένη από την αντίδραση του σεισμού στην Τουρκία, είναι επίσης υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια θα φτάσει στις συριακές κοινότητες δεδομένης της εκτεταμένης στρατιωτικής της παρουσίας στη βόρεια Συρία. Τουλάχιστον, εάν δεν επιτρέπονται πρόσφυγες στην Τουρκία, η Άγκυρα πρέπει να επεκτείνει την πρόσβαση σε περιοχές που ελέγχονται ουσιαστικά από τον τουρκικό στρατό στο βορρά για τις εκτοπισμένες κοινότητες και να υποστηρίξει τον συντονισμό των καταφυγίων. Όπως απαντά η διεθνής κοινότητα,

Πηγή: Βrookings.edu

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *