ΥΓΕΙΑ
Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜAΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕIΩΝ ΔΟΚΙΜAΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧEΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟY ΜΗΧΑΝΙΣΜΟY

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για το “τεστάρισμα” των αντοχών του ΕΣΥ. Πάνω από 350 οι νοσηλευόμενοι με covid ενώ δίνεται μάχη για την εξασφάλιση αντιδραστηρίων για τεστ.

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του Σεπτέμβρη είναι εμφανής η σταδιακή επιβάρυνση του ΕΣΥ από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι με περισσότερες από 2000 έτοιμες κλίνες covid και 250 και πλέον έτοιμες να λειτουργήσουν κλίνες εντατικής θεραπείας, το ΕΣΥ δείχνει να αντέχει. Όμως την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνώσεις.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις αρχές Αυγούστου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν μόλις 9 και πλέον είναι 38. Μάλιστα τότε στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω ήταν μόνο 4 και τώρα είναι 25! Φαίνεται δηλαδή πως ο ιός λόγω της εξάπλωσή τους τελικά δημιουργεί σοβαρά περιστατικά σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Επίσης από τους συνολικά 67 θανάτους από την πρώτη Αυγούστου οι 61 αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ γνωστοποιήθηκαν άλλοι δύο θάνατοι ηλικιωμένων φτάνοντας τους 69. Φαίνεται λοιπόν από τους συνολικά 221 θανάτους ατόμων άνω των 65 ετών, οι 3 στους 10 σημειώθηκαν μέσα στις τελευταίες 35 ημέρες. Μάλιστα ενώ το τέλος Ιουλίου τα κρούσματα σε αυτή την ηλικία αποτελούσαν το 18,6% του συνόλου, πλέον το ποσοστό αυτό έχει κατέλθει στο 13,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τέλος Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί οι νοσηλείες φτάνοντας κοντά στις 370 ήτοι περί το 10% των ενεργών κρουσμάτων. Συγκεκριμένα μέχρι χθες σε κλίνες covid νοσηλεύονταν 252 άτομα, 69 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους Αρνητικής Πίεσης και 46 σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

Η επιδημία στη χώρα φαίνεται λοιπόν να καλπάζει και παρά τα μέτρα και την ιδιαίτερη επιτήρηση βρίσκει τρόπο να εισχωρεί σε περιβάλλοντα πλήττοντας ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι καταμετράμε ήδη 22 νεκρούς από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ενώ χθες έγινε γνωστό πως και ένας ακόμη οίκος φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Μαρούσι με περίπου 100 άτομα να διαμένουν εκεί, επλήγη. Συνολικά έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα σε φιλοξενούμενους.

Να αναφέρουμε ότι ένας εργαζόμενος έχει βρεθεί θετικός μέχρι τώρα και το γηροκομείο έχει τεθεί σε καραντίνα.

Μια άλλη επιπλοκή που παρουσιάστηκε επίσης πριν από δύο 24ωρα αφορά στη διενέργεια τεστ. Λόγω των αθρόων ελέγχων, το εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί για μια εβδομάδα να αναλάβει να εξετάσει νέα δείγματα. Αυτό έχει να κάνει και με την προμήθεια αντιδραστηρίων όπου σε διεθνές επίπεδο υπάρχει τρομαχτικά μεγάλη ζήτηση όπως είναι λογικό.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι σχετικά με τις δομές, ειδική αναφορά έκανε και προχθές ο κ Σωτήρης σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να απασχολεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο Υπουργείο Υγείας, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σε όλους τους φορείς, στην Πολιτική Προστασία, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, οι επιδημίες που εντοπίζονται σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπου χαρακτηριστικά μέσα στον Αύγουστο είχαμε 4 σημαντικές συρροές.

Μάλιστα καταγράφηκαν 137 περιστατικά σε κλειστές δομές τον Αύγουστο που αφορούσαν σε ενοίκους και προσωπικό και είχαμε και αρκετούς θανάτους. Μόνο στη δομή του Ασβεστοχωρίου όπως αναφέραμε είχαμε 22 θανάτους έως σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το απόγευμα της Τετάρτης (2/9) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα 87 κρούσματα ήταν στην Αττική, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Photo: Αττικό νοσοκομείο εντατική μονάδα covid 19 προετοιμασία νοσηλευτικού προσωπικού για είσοδο στην εντατική covid 19 Κονταρίνης Γιώργος eurokinissi eurokinissi 

 

Πηγή:News247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *