ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΝ & Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας κατά του Imran Khan επανέφερε τους φόβους για πολιτικές δολοφονίες στο Πακιστάν. Στο παρελθόν, το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας κατηγορήθηκε για τις πολιτικές δολοφονίες υψηλού επιπέδου των πρώην πρωθυπουργών Benazir Bhutto και Liaqat Ali Khan. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τρόπος λειτουργίας των σιωπηλών πολιτικών φωνών, που ασκούν κριτική στο στρατιωτικό κατεστημένο, δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια. Ενώ η ισλαμική τρομοκρατική ομάδα Tehrik-i-Taliban Πακιστάν «κατηγορήθηκε» για τη δολοφονία του Μπούτο, ο δράστης του Khan ανέφερε επίσης «θρησκευτικούς λόγους» για τη στόχευση του ηγέτη του Πακιστανού Tehreek-i-Insaf (PTI). Ωστόσο, ο Khan κατονόμασε με τόλμη έναν ανώτερο αξιωματούχο της Διυπηρεσιακής Πληροφορίας (ISI) τον στρατηγό Faisal Naseer, μαζί με τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif και τον υπουργό Εσωτερικών Rana Sanaullah, για την αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του. Το περιστατικό οδήγησε σε εκτεταμένες εμφύλιες αναταραχές στο Πακιστάν και αυξημένη ανοιχτή κριτική κατά του κατεστημένου του στρατού.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Khan ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είχε εκ των προτέρων γνώση της απόπειρας δολοφονίας μέσω των «σχέσεων του με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που το έκαναν ήταν τρομοκρατημένοι από αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι, «πριν από δύο μήνες, ένα πρακτορείο παρήγαγε ένα βίντεο που με κατηγόρησε για βλασφημία», προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είχαν πάρει και κοινοποιήσει το βίντεο, ενώ είχε πει ακριβώς τότε ότι ήταν «σχεδιασμένο πράγμα”. Ο Imran Khan είναι διαβόητος για υπερβολικές δηλώσεις και αβάσιμους ισχυρισμούς στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, εδώ και καιρό εγείρει φόβους για τη ζωή του. Η απόπειρα δολοφονίας επιβεβαίωσε ότι οι φόβοι του Khan ήταν πραγματικοί. Το πιο ανησυχητικό για τον ηγέτη του PTI, χρειάστηκαν πέντε ημέρες από την αστυνομία του Παντζάμπ και εντολές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν για να καταγράψει την πρώτη ενημερωτική αναφορά (FIR) για την επίθεση με όπλα στον Imran Khan κατά τη διάρκεια της «Πορείας Haqeeqi Azadi» [πραγματική πορεία ανεξαρτησίας].

Όσον αφορά την καθυστέρηση του FIR, ο ηγέτης του PTI Chaudhry Fawad Hussain παραπονέθηκε ότι «δεν υπάρχει κράτος δικαίου» στο Πακιστάν και «ισχυρές ομάδες που κρατούν όμηρο το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της χώρας». Η απόπειρα δολοφονίας του Imran Khan έχει ξεπεράσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» για τους ηγέτες του PTI και τους υποστηρικτές του κόμματος. Γίνεται ολοφάνερα τώρα ότι η πραγματική μάχη είναι μεταξύ του Imran Khan και του Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Qamar Javed Bajwa, υπό την ηγεσία του στρατιωτικού κατεστημένου. Επιπλέον, είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν που υπάρχουν ανοιχτές κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ανώτερου αξιωματούχου της ISI σε μια απόπειρα δολοφονίας ενός πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν αμαυρώσει σοβαρά την εικόνα του στρατού του Πακιστάν και του στρατηγού Bajwa, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν καταγγείλει την απόπειρα δολοφονίας του Imran Khan και έχουν έμμεσα στόχο τον στρατό του Πακιστάν. Ο υπουργός Επικρατείας της Βρετανίας Ζακ Γκόλντσμιθ έγραψε στο Twitter στις 3 Νοεμβρίου: «Αποτρόπαια νέα από το Πακιστάν. Ο @ImranKhanPTI είναι δυνατός και σύντομα θα σταθεί ξανά στα πόδια του. Εκείνες οι δυνάμεις στο Πακιστάν που πιστεύουν ότι μπορούν να καταπνίξουν τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα μέσω της δολοφονίας κάνουν λάθος και θα θεωρηθεί ότι κάνουν λάθος».

Παρά τους πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του, η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας έχει κερδίσει την πολυπόθητη συμπάθεια του κοινού και την πολιτική υποστήριξη για τον Imran Khan. Ο αγώνας του ενάντια στο κυβερνών Δημοκρατικό Κίνημα του Πακιστάν και το κατεστημένο του στρατού αναζωογονήθηκε μετά το πρόσφατο περιστατικό. Αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία από τις 10 Νοεμβρίου. Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για τους αντιπάλους του Khan να τον στοχοποιήσουν. Περαιτέρω απόπειρες κατά της ζωής του θα οδηγήσουν σε απόλυτο πολιτικό χάος και βίαιη αναταραχή σε όλο το Πακιστάν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας για τη ζωή του Khan, υποστηρικτές του PTI διαδήλωσαν έξω από την κατοικία του διοικητή του Σώματος στην Πεσαβάρ. Υπήρχαν επίσης βίντεο με στρατιωτικά τανκς που φρουρούσαν το σπίτι του διοικητή του στρατού στη Λαχόρη ενάντια στους διαδηλωτές του PTI. Ενώ ο ηγέτης του PTI Asad Umar προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif, υπουργός Εσωτερικών, και ο στρατηγός Faisal Naseer έπρεπε να εγκαταλείψουν το γραφείο (μετά την απόπειρα δολοφονίας) διαφορετικά «διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα θα κυριέψουν το έθνος».

Η ορατή οργή μεταξύ των υποστηρικτών του Χαν και των ηγετών του PTI ενάντια στο στρατιωτικό κατεστημένο είναι αξιοσημείωτη. Αποδεικνύει ότι ο Imran Khan παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός ηγέτης στο Πακιστάν. Αντίθετα, ο στρατηγός Bajwa απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν ο στρατηγός Bajwa που έφερε τον Khan στην εξουσία τον Ιούλιο του 2018 σε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα «υβριδικού καθεστώτος». Τώρα που ο στρατηγός Bajwa συνταξιοδοτείται αργότερα αυτό το μήνα, δεν του απομένει αρκετός χρόνος για να εξαργυρώσει τον εαυτό του και την εικόνα του πακιστανικού στρατού.

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *