Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΦΟΡΑΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ
Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΟΓΚΙ ΙΣΧΥΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
ΗΜEΡΑ ΑΠΟΦAΣΕΩΝ: «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN – ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΑΣΧΑ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟIΗΣΗ ΤΑΞΙΑΡΧIΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡIΑΣ ΣΤΡΑΤΟY ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟYΠΟΛΗ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΦΑΛΤΣΟ ΤΟΥ ΚΑΪ́ΡΟΥ
ΙΣΡΑΗΛ: EΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΙΒΥΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΖYΓΙΟ… Η ΛIΣΤΑ ΜΕ OΛΑ OΣΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡHΣΕΙΣ ΩΣ ΜΠΑΜΠAΣ ΚΑΙ ΣYΝΤΡΟΦΟΣ!
ΤΙ ΑΛΛAΖΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΛΗΜΜΕΛΛHΜΑΤΑ ΣΕ ΒAΡΟΣ ΑΝΗΛIΚΩΝ
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
ΣΤEΙΤ ΝΤΙΠAΡΤΜΕΝΤ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚEΣ ΕΤΑΙΡΕIΕΣ ΑΠΟΣYΡΟΝΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥH ΤΟΥ NORD STREAM 2
EUROPA LEAGUE: O ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ 16
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΛΥΡΑΡΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΙΡΑΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ
ΡΩΣIΑ: ΠΟΙΝH ΚAΘΕΙΡΞΗΣ ΟΚΤΩ ΕΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΡΩΣΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Η «ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ» ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ: ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Του Νίκου Μελέτη*

Σοβαρότατες καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή της Τουρκίας στην στρατολόγηση και μεταφορά μισθοφόρων από την Συρία, στην Λιβύη αλλά και στον Καύκασο, περιλαμβάνει η επιστολή που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Συρία.

Η επιστολή με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου (S/2020/1287) παρουσιάζει αναλυτικά το δίκτυο της στρατολόγησης των μισθοφόρων από τις ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχει στήσει η Τουρκία αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το επίσημο δίκτυο για την μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα και από εκεί στην Μισράτα και στην Τρίπολη. Περιγράφονται επίσης αναλυτικά οι αμοιβές των μισθοφόρων αυτών που κυμαίνονται μέχρι και 5.000 δολάρια, ενώ προσφέρεται στους Σύριους η τουρκική υπηκοότητα και στους Σομαλούς και Τυνήσιους, λιβυκά διαβατήρια. Η Συρία υποστηρίζει ότι η Τουρκία έσπευσε να αποσύρει αρκετούς από τους 16.000 μισθοφόρους που είχε στείλει στην Συρία προκειμένου να ενισχύσει το Αζερμπαϊτζάν στην νικηφόρα επίθεση του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ..

Η επιστολή της Συρίας στον ΟΗΕ εγείρει σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν καθώς δεν αφορούν μόνο την απροκάλυπτη παρέμβαση της στον Εμφύλιο της Λιβύης με την αποστολή μισθοφόρων αλλά και στην «διασπορά» μαχητών που συνδέονται με το ISIS. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Συρία στην επιστολή της κάνει ειδική μνεία στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών το οποίο έχει καταγγείλει ως παράνομο με προηγούμενη επιστολή της στον ΟΗΕ.

 

Η επιστολή της Συρίας στο ΣΑ του ΟΗΕ:

«Κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τις ακόλουθες πληροφορίες. Από τον Δεκέμβριο του 2019, οι τουρκικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη μισθοφόρων και την αποστολή τους τακτικά αεροπορικώς και δια θαλάσσης για να πολεμήσουν στη Λιβύη μετά τη σύναψη από τις τουρκικές αρχές και την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης μιας συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους. Η χώρα μου έχει δηλώσει τη θέση της σχετικά με τη συμφωνία αυτή σε επιστολή που εκδόθηκε ως έγγραφο A/74/381 (σ.σ. η Συρία είχε καταδικάσει το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας,της Κύπρου και της Αιγύπτου)…

Η τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και η συριακή πόλη Αφρίν έχουν γίνει σημαντικά κέντρα στρατολόγησης Σύρων και ξένων μισθοφόρων. Οι μισθοφόροι αυτοί μεταφέρονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη βόρεια Συρία και στη συνέχεια μεταφέρονται με αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη νότια Τουρκία στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Από εκεί, τα λιβυκά πολιτικά αεροσκάφη τους μεταφέρουν στη Μισράτα και την Τρίπολη. Κατά την άφιξή τους, στρατοπεδεύουν σε προπύργια της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Khandaq στην Τατζούρα και της γειτονιάς Μπουσαλίμ στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, της Τρίπολης, καθώς και στις περιοχές Arad ah και Ayn Zarah. Αυτοί οι μισθοφόροι στρατολογούνται από τη Μεραρχία Sultan Murad, τη Μεραρχία Hamzat, τη Μεραρχία Sultan Sulayman Shah, την Ταξιαρχία Mu‘tasim, την Levant Falcons Brigade και τις ομαδες του Samarkand Division, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης του αυτοαποκαλουμενου Συριακού Εθνικού Στρατού. Μισθοφόροι στρατολογούνται επίσης από την Hurras al-Din και την Οργάνωση Απελευθέρωσης του Λεβαντε τρομοκρατικές οργανώσεις του Μετώπου Nusrah.

Περίπου 16.000 μισθοφόροι βρίσκονται στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων μαχητών που είναι Σύροι, Σομαλοί και Τυνήσιοι υπήκοοι. Η Τουρκία έδωσε σε αυτούς τους μισθοφόρους στρατιωτική εκπαίδευση στο έδαφός της και τους προσέφερε οικονομικά κίνητρα πριν τους μεταφέρει στη Λιβύη. Κάθε μισθοφόρος λαμβάνει ένα μηνιαίο μισθό που κυμαίνεται από $ 3.000 έως $ 5.000 και ιατρική περίθαλψη, και δικαιούται επίδομα θανάτου. Στους Σύριους έχουν υποσχεθεί ότι θα τους χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα, και οι Τυνήσιοι, Σομαλοί και Σύροι υπήκοοι θα λάβουν λιβυκά διαβατήρια. Οι Τούρκοι κατακτητές έστειλαν επίσης 2.000 τρομοκράτες από τις τρομοκρατικές ομάδες τους στη Συρία για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, προσφέροντας μισθούς έως και 1.800 δολαρίων. Τα Hawks of the North (Γεράκια του Βορρα) τρομοκρατική ομάδα, στην οποία ηγείται ο τρομοκράτης Hasan Khayriah από την πόλη Κανσάφρα, στο Κυβερνείο του Ιντλίμπ, έχουν στείλει περισσότερους από 400 τρομοκράτες. Άλλοι 250 τρομοκράτες έχουν σταλεί από κάθε έναν από τις λεγόμενες Ελιτ Δυνάμεις και την Μεραρχία Sultan Murad, ενώ άλλοι 200 τρομοκράτες έχουν αποσυρθεί από τη Λιβύη για το σκοπό αυτό. Όποιος δεν συμμορφώνεται με την απόφαση εκτελείται από εκτελεστικό απόσπασμα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της τουρκικής απόφασης.

Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, μεταφέροντας αυτές τις ανησυχητικές πληροφορίες τόσο στον Γενικό Γραμματέα όσο και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκπληρώσει τις ευθύνες του βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ανακόπτοντας τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη που διαπράττεται από το τουρκικό καθεστώς και υποχρεώνοντάς το να σταματήσει τη χορηγία και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και της εμπορίας μισθοφόρων προκειμένου να απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπασάρ Τζααφάρι

Πρέσβης Μόνιμος Αντιπρόσωπος»

 

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Liberal.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *