ΑΠΟΨΕΙΣ
Η… ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γράφει ο Νίκος Μελέτης*

 

Πριν κατακάτσει η σκόνη των σεισμών και ο κουρνιαχτός της ελληνοτουρκικής αλληλεγγύης και φιλίας η Άγκυρα έσπευσε να βάλει τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις  τους  διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις και εκθέτοντας όσους στην Αθήνα έσπευδαν να δουν παράθυρα ευκαιρίας  στο «θετικό κλίμα» που διαμορφώθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία.

 

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου σε μια εκτενή συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHABER ξεδίπλωσε όλη τη στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.Ο κ. Τσαβουσογλου δήλωσε ότι αυτό το θετικό κλίμα στις διμερείς  σχέσεις αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση επίλυσης όλων των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προβάλλοντας όμως μια ατζέντα η οποία  περιλαμβάνει ολες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.Το «αμφισβητούμενο» καθεστώς νησιών στο Αιγαίο, ο εναέριος χώρος μεταξύ 6 και 10 ν.μ., τα χωρικά ύδατα και η πρόθεση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της έως στα 12 ν.μ., αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου μέρος της ατζέντας που πρέπει να αποτελέσει το  αντικείμενο της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης. Σε αυτά προσθέτει εμμέσως και το θέμα της αποστρατικοποίησης λέγοντας ότι η Τουρκία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ επιστολές που συνδέουν ευθέως την τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας για αφοπλισμό των νησιών με το ζήτημα της «κυριαρχίας» επί αυτών.

Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής πλευράς” καθώς κάποια  από τα τεθωρακισμένα που προσέφεραν οι ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά και  προσφάτως  ένα  αμερικανικό υποβρύχιο αγκυροβόλησε στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπό αυτή την έννοια, βλέπουμε ότι έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες…». Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μάλιστα  έφθασε στο σημείο να εγκαλεί την Ελλάδα ότι για τη διατήρηση του θετικού κλίματος πρέπει να αποφύγει τις προκλήσεις  και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο!Όμως το σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης Τσαβουσογλου είναι ότι όλα τα θέματα τα οποία καταγράφει ως προβλήματα  θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως πακέτο και ότι η Τουρκία πλέον θεωρεί ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν φθάσει  στο τέλος τους και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου και συνεπώς μετά τις εκλογές στις δυο χώρες πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα διαλόγου που όμως θα πρέπει να προσανατολισθεί στη συγκεκριμένη ατζέντα που θέτει η Τουρκία.

Ακόμη και για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει στη θέση ότι θα πρέπει η Ελλάδα και Τουρκία να συμφωνήσουν στην παραπομπή όλων αυτών των θεμάτων (που αποτελούν την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων) υπό μορφή πακέτου στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε αυτά  βεβαίως δεν περιλαμβάνεται μόνο η οριοθέτηση  θαλασσίων ζωνών αλλά και θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Ελλάδας, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει καν αφετηρία της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.Ο κ. Τσαβουσογλου δεν έχασε την ευκαιρία μάλιστα να αφήσει  αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση υπονοώντας ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει το πολιτικό κόστος  για μια τέτοια διαδικασία ενώ απηύθυνε προειδοποιητικές απειλές λέγοντας  ότι αν δεν γίνει αποδεκτή αυτή πρόταση της Τουρκίας τότε το «θετικό  κλίμα» θα εξανεμιστεί και ένα τυχαίο επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο εντάσεων. Μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Μ. Τσαβουσογλου είναι προφανές ότι η Αθήνα θα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο με το οποίο αντιμετώπισε μέχρι  τώρα τη «χείρα φιλίας» που τείνει η Άγκυρα.

Η διατήρηση ενός ήπιου κλίματος στις σχέσεις των δυο χωρών ειδικά σε αυτή τη ρευστή πολιτική περίοδο είναι σημαντική και για την Άγκυρα και κυρίως για την Αθήνα. Όμως θα πρέπει να διαλυθούν άμεσα οι όποιες παρεξηγήσεις πιθανόν δημιουργούνται σχετικά με τις προθέσεις της Αθήνας. Διότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το τίμημα για μια περίοδο ανάπαυλας στις έμπρακτες τουρκικές   αμφισβητήσεις  της ελληνικής κυριαρχίας και προκλήσεις επί του πεδίου αλλά και σε ρητορικό επίπεδο, να είναι η επιβολή ενός διμερούς διαλόγου σε μια ατζέντα που υπό μορφή πακέτου θα περιλαμβάνει όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 

 

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις  και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *