Breaking News
ΑΛΛAΖΕΙ OΝΟΜΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚO ΤAΝΚΕΡ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜAΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠOΠΛΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΟI ΒΟΥΛΕΥΤEΣ ΖΗΤΟYΝ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕI ΕΚΤAΚΤΩΣ Η ΟΛΟΜEΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΛAΡΙ ΚΟYΝΤΛΟΟΥ: ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΠΕΚIΝΟ ΕΠΙΤΑΧYΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠAΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕYΣΕΩΝ
Η ΔΕΘ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΤΟΡΟΝΤΟ: Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
ΖΕΕΧΟΦΕΡ: ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ
ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ. ΠΟΤΕ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΚΩΝ ΑΛΠΕΩΝ – ΜΙΛΑ ΣΤΟ PONTOS NEWS ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ
ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΣΥΡΙΑ: 11 ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΛΙΜΠ – ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ
ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ
ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
ΙΡIΤ ΜΠΕΝ AΜΠΑ: ΦΕYΓΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΜΕ ΙΔΙΑIΤΕΡΑ ΑΝAΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘHΜΑΤΑ
ΤΟ «ΥΠΟΠΤΟ» ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ

Του Νίκου Μελέτη

Με ενισχυμένο λεκτικό που ενισχύει πολιτικά την Λευκωσία και με πρόβλεψη για διαμόρφωση πρότασης λήψης μέτρων που ακόμη κι αν εφαρμοσθούν δεν είναι αρκετά για να συνετίσουν την Τουρκία και να την αποτρέψουν από την επανάληψη των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ ή και περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης που έχει ήδη δημιουργήσει, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. έδωσαν το στίγμα τους ενόψει και της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.


Ήδη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ χθες δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «κανένας δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την Τουρκία από την διεκδίκηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στα Κατεχόμενα ο λεγόμενος «Υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρετ Οερσάϊ, έβγαλε στο τραπέζι για μια ακόμη φορά το χαρτί της… Αμμόχωστου ανακοινώνοντας απόφαση για σύσταση «ομάδας ειδικών» που θα μπει στην περίκλειστη πόλη για «επιστημονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων…». Μια προσπάθεια πρόκλησης τετελεσμένων στο Κυπριακό…

Ακόμη και στην Ε.Ε. συνεχίζουν να υπάρχουν πρωτεύουσες που αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τον τούρκο ηγέτη είτε επειδή υπάρχουν εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα είτε επειδή ο κ.Ερντογάν κρατά στα χέρια του την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

Για να συμφωνηθούν μάλιστα τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων χρειάστηκε έντονη διπλωματική προσπάθεια, όπου ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης υποχρεώθηκε να επιστρατεύσει ακόμη και το ενδεχόμενο βέτο στην διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να πεισθούν ορισμένοι εταίροι ότι η Αλληλεγγύη δεν μπορεί να παραμένει «θεωρητική» έννοια ακόμη κι όταν η ΑΟΖ ενός κράτους μέλους παραβιάζεται κατάφωρα από ένα τρίτο κράτος που θέλει μάλιστα να είναι και υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε..

 

Τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου

-Εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις παράνομες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

– Υπογραμμίζουν την άμεση σοβαρή αρνητική επίδραση σε όλο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας

-Καλούν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.

-Επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα αντιδράσει με κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο

-Καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να παρουσιάσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

 

Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Βεβαίως τα μέτρα αυτά μπορεί αν στραφούν και σε εταιρίες η πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές τις παράνομες γεωτρήσεις, με πρώτη υποψήφια για να βρεθεί στο στόχαστρο της Ε.Ε. να είναι η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο είναι ότι έστω και με γενική διατύπωση, διασυνδέονται οι παράνομες γεωτρήσεις με όλο το εύρος των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνεπώς τόσο με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που είναι πρακτικά παγωμένες , όσο και με την συζήτηση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης η οποία ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία.

Η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης προκειμένου να καλύψει και εκτός της Βιομηχανίας, του τομείς των αγροτικών προϊόντων και των Υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόξευση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. από τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι ανακοινώσεις του τούρκου υπουργού ενέργειας από την Ιαπωνία για τις λεπτομέρειες της γεώτρησης του Fatih επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η προαναγγελία αποστολής του δεύτερου γεωτρύπανου Yavuz στις αρχές Ιουλίου, την ίδια ώρα που οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. διαπραγματευόντουσαν την κοινή αυτή Δήλωση, ήταν ένα ακόμη μήνυμα της Άγκυρας ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και ούτε πρόκειται από τις «προειδοποιήσεις» της Ε.Ε..

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ σε εκτενέστατη ανακοίνωση του χθες το βράδυ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι αποφάσεις της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης» και καλεί την ΕΕ «να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της».

Κατηγορεί την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και αναφέρει ότι «παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όπως και σε όλες τις γύρω θάλασσες». «Αυτοί που κάνουν βήματα αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είναι σαφές ότι για μια χώρα όπως η Τουρκία και έναν ηγέτη όπως ο Ερντογάν, που εδώ και μήνες ζουν σε μια ισορροπία τρόμου σε διαρκή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ,σε λυκοφιλία με την Ρωσία, σε «εμπόλεμη» κατάσταση με Ισραήλ και Αίγυπτο, η πολιτική καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και η απειλή λήψης μέτρων από την Ε.Ε., δεν είναι αυτό που μπορεί να την γονατίσει.

Όμως την φέρνει ακόμη πιο μακριά από την Ευρώπη και επιτείνει το σοβαρό πρόβλημα ταυτότητας και προσανατολισμού που αντιμετωπίζει η χώρα και απειλεί τελικά την ίδια την επιβίωση της . Αλλά αυτά είναι «λεπτομέρειες» που δεν τις υπολογίζει ο κ.Ερντογάν.

 

 

 

 

 

 

(Σημ: To άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!