Breaking News
ΑIΓΥΠΤΟΣ: «ΦΡΕΝIΤΙΔΑ ΕΚΤΕΛEΣΕΩΝ» ΚΑΤΑΓΓEΛΛΕΙ Η ΔΙΕΘΝHΣ ΑΜΝΗΣΤIΑ
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ” 1/12/2020
«ΡΙΝΓΚ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚH «ΑΣΠIΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΣΤHΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΤΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.
ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ: ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΒΛAΣΗΣ: Η ΕΛΛAΔΑ ΩΣ ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚH ΔYΝΑΜΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ
ΤΖEΦΡΙ ΠAΙΑΤ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛIΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
ΣΤΟ ΧΕIΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚHΣ ΚΡIΣΗΣ ΚΑΙ ΝEΩΝ ΠΡOΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: “ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΙΣΤΗΣ”
ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΟIΞΕΙ ΤΑ ΜAΤΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚO RAPID TEST ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪO;
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ GOOGLE – OVH ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ CLOUD
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: ΝΕΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΗΜΕΡΑ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
Η ΣΑΟΥΔΙΚH ΑΡΑΒIΑ ΑΡΝΕIΤΑΙ ΚAΘΕ ΕΜΠΛΟΚH ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟY ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ
ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ
2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΔΥΝΑΤOΤΗΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓHΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟYΝΤΩΝ ΝΟΜΙΚA ΠΡOΣΩΠΑ ΑΠO ΟΦΕΙΛEΣ ΣΕ ΔΗΜOΣΙΟ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΜEΧΡΙ ΤΙΣ 31.12.2020
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 111 ΘAΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 2.199 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ – ΣΤΟΥΣ 596 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: “ΟΙ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
ΚΟΣΜΟΣ
Η «ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΡΙΣΗ» ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Μπορεί η Ευρώπη να είναι απασχολημένη με «καυτά» θέματα όπως η αντιμετώπιση του κορονοϊού, η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφάτως η έκρηξη στον Λίβανο, όμως η κατάσταση στο Μάλι στη Δυτική Αφρική, ανησυχεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περισσότερο όλων, τη Γαλλία.

Από τις αρχές Ιουνίου, έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις στην πρώην γαλλική αποικία με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου οι οποίες σημαδεύτηκαν από χαμηλή συμμετοχή 30% και κατηγορίες νοθείας. Το γεγονός που αποτελεί πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους δεδομένου ότι το Μάλι βρίσκεται στη προμετωπίδα της μάχης κατά των τζιχαντιστών στη περιοχή του Σαχέλ.

Το Σαχέλ αποτελεί μια ιδιόμορφη λωρίδα της Αφρικανικής Ηπείρου που σχηματίζει μια μεταβατική ζώνη ανάμεσα στις έρημες εκτάσεις της Σαχάρας στον Βορρά και στις υγρές σαβάνες στο Νότο. Από το 2011, το Μάλι και η ευρύτερη περιοχή, πέραν της φτώχειας, της ξηρασίας και άλλων αρνητικών φαινομένων, αντιμετωπίζει έντονη αστάθεια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία νέων τζιχαντιστικών οργανώσεων οι οποίες μεταξύ άλλων εκμεταλλεύονται και όλους τους διαύλους των μεταναστών μέχρι τη Βόρεια Αφρική. 

Σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων περίπου 500,000 άνθρωποι ήταν εσωτερικοί μετανάστες στο τέλος του 2019, ενώ 8 εκατομμύρια θεωρείται ότι έχουν άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Από το 2013, η Γαλλία η οποία έχει χάσει μεταξύ άλλων 41 άνδρες στην περιοχή από τρομοκρατικές επιθέσεις προσπαθεί να στηρίξει κυρίως το Μάλι και τις υπόλοιπες χώρες του Σαχέλ. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η Συμμαχία G5 στην οποία συνεισφέρουν μεταξύ άλλων Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Γαλλία με 5,100 δυνάμεις. 

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα παρά τις καλές προθέσεις. Αρχικά, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι εν συνόλω ένθερμοι υποστηρικτές του project. Αυτό γιατί, μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ενώ οι υπόλοιπες στηρίζουν μόνο “πολιτικά”.

Ο δεύτερος λόγος είναι όπως αναφέρθηκε, η πολιτική κατάσταση στο Μάλι το οποίο παρά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης των χωρών του Σαχέλ αλλά και της Γαλλίας έχει δει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 2,000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μετά από συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και πολιτοφυλακών. Παράλληλα, οι Μαλιανοι σε ποσοστό περίπου 60% είναι αρνητικοί και καχύποπτοι απέναντι στη γαλλική και ξένη παρέμβαση γενικότερα. 

Όλα τα παραπάνω περιπλέκουν την κατάσταση με πολλές και ασύμμετρες συνέπειες. Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που η μεταναστευτική κρίση του 2015, δοκίμασε έντονα τη συνοχή της Ευρώπης. 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *