Breaking News
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑΡΑΞΙΑΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: ΈΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
ΙΝΔΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ: Η ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΒΕΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ – “ΝΑΙ” ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: «ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ» ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ!
“ΑΠΟΒΑΣΗ” ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-EΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ- ΓΙΑΤΙ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ;
ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ Η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ» NAVTEX;
ΜΟΣΧΑ: ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ Ο ΠΟΥΤΙΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ANADOLOU ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ STM500 ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ “ΚΑΤΑΛΗΨΗ” ΑΙΓΑΙΟΥ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης Νάστος*

“Ελικόπτερα έκαναν την πρώτη τους προσγείωση στο LHD Anadolu”, αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ αναφερόμενο στο γεγονός ότι ,ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και SH-70 Sea Hawk του τουρκικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησαν την πρώτη τους προσγείωση στο αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων LHD Anadolu, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας μοιράστηκε τις νέες εξελίξεις σχετικά με το πολυχρηστικό αμφίβιο πλοίο LHD Anadolu, η ναυπήγηση του οποίου ξεκίνησε στις 17 Απριλίου 2016 και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία τον επόμενο μήνα.

Τα ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και SH-70 Sea Hawk των Ναυτικών Δυνάμεων ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους πραγματοποιώντας την πρώτη προσγείωση στο LHD Anadolu.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου κοινοποιήθηκαν φωτογραφίες που θα σας κάνουν περήφανους και ευχήθηκαν ασφαλείς πτήσεις και επιτυχημένες αποστολές στα αεροσκάφη που θα υπηρετήσουν στο πλοίο.

Δοκιμή του άρματος Altay

Από την άλλη, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές λειτουργίας  του πρωτότυπου άρματος Altay, το οποίο είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθεί στο LDH Anadolu τον περασμένο μήνα.

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είπε, «Οι δοκιμές φόρτωσης του πλοίου μας ANADOLU πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία με το πρωτότυπο Altay.

Το τανκ Altay, το οποίο πάρθηκε από το στρατιωτικό ναυπηγείο με  LCM, φορτώθηκε πρώτα στο πλοίο ANADOLU και στη συνέχεια μεταφέρθηκε ξανά στο LCM , πραγματοποιώντας επιτυχώς την επιχείρηση φόρτωσης και εκφόρτωσης του από το εν λόγω πλοίο.

Με αυτό το τεστ, που ολοκληρώθηκε σήμερα, πέρασε ένα ακόμη σημαντικό στάδιο στο έργο. Κάθε μέρα ολοκληρώνουμε ένα ακόμη βήμα και ανυπομονούμε να προσθέσουμε το ANADOLU στο απόθεμά μας.” 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Τούρκοι πραγματοποιούν δοκιμές τόσο προσγείωσης ελικοπτέρων στο κατάστρωμα του LDH Anadolu, όσο και φόρτωσης του πρώτου  πρώτυπου άρματος Altay.

Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες των Τούρκων που συνοδεύουν το παραπάνω άρθρο εντάσσονται καθαρά  στο πλαίσιο ΨΕΠ ( Ψυχολογικών επιχειρήσεων) με αποδέκτη τον τουρκικό λαό για αλίευση ψήφων υπέρ του Ερντογάν αφενός και αφετέρου με αποδέκτη την Ελλάδα, αφού σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως θα δούμε, ακόμη το Anadolu δεν συνιστά απειλή για την χώρα μας.

Βιάζονται οι Τούρκοι, πράγμα που φαίνεται ότι τρέχουν τα  εξοπλιστικά τους προγράμματα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ το γεγονός της δοκιμής φόρτωσής του εν λόγω άρματος στο Anadolu, υποδηλώνει ότι τα πρώτα Altay θα εξοπλίσουν την Τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, για την οποία μας προειδοποιεί συνεχώς ο Ερντογάν λέγοντας την γνωστή του έκφραση “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”.

 Ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα 100 άρματα τα οποία θα παραδοθούν στις ΤΕΔ θα φέρουν τον νοτιοκορεατικό κινητήρα Doosan και όχι τουρκικό.

Τα πρωτότυπα των αρμάτων μάχης Altay στη νέα έκδοση θα παραδοθούν στον στρατό για δοκιμή το 2023.

Το άρμα Altay θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR, γεγονός το οποίο θα πρέπει να κατευθύνει από τώρα την Ελλάδα σε αγορά αντιαρματικών, τα οποία δεν θα μπορεί να καταστρέψει το εν λόγω τουρκικό σύστημα προστασίας, όπως πχ τα αμερικανικά Javellin.

Το τουρκικό άρμα θα έχει επιπλέον θωράκιση  στην πίσω πλευρά του πύργου, αλλά όχι αυτόματο σύστημα φόρτωσης, γεγονός πολύ σημαντικό αναφορικά με την μη συνεχόμενη σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευση.

Το σύστημα AKKOR λειτουργεί σαν ένα μίνι ραντάρ,  όπου ο αισθητήρας του θα καταστρέψει την απειλή για το Altay όταν ο εχθρικός αντιαρματικός  πύραυλος το πλησιάσει για να το πλήξει, εκτοξεύοντας αμυντικά πυρά.

Ωστόσο δεν βλέπουμε να προσγειώνονται πάνω στο κατάστρωμα του Anadolu τα πολυδιαφημισμένα drones Bayraktar ΤΒ-3 τα οποία δεν είναι ακόμη έτοιμα, όπως άλλωστε και τα άρματα  Altay, τα οποία δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στους Τούρκους Πεζοναύτες.

Συγκεκριμένα οι δοκιμές του μοντέλου TB-3, το οποίο μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί σε πλοία με μικρούς διαδρόμους, όπως το TCG Anadolu, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

Το κατάστρωμα του Anadolu θα φιλοξενεί μεταξύ 30 και 50  με πτυσσόμενα πτερύγια Bayraktar TB-3 drones, ικανά  για προσγείωση και απογείωση.

STM-500

Πλέον των ανωτέρω σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε  επισημάνει ότι οι Τούρκοι  “Ετοιμάζουν “κοπάδι” από μη επανδρωμένα σκάφη ULAQ μαζί με στολίσκο μικρών υποβρυχίων STM-500  για να ελέγξουν το Αιγαίο”, αναβαθμίζοντας την απειλή πραγματοποίησης υποθαλάσσια διείσδυσης σε νησίδες μας, για την οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο μας.

Η Ελληνική αντίδραση

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι ότι το Anadolu το επόμενο χρονικόδιάστημα θα αποτελεί μια πηγή τουρκικών άρθρων, χωρίς να συνιστά ουσιαστική απειλή για την Ελλάδα, μέχρις ότου εξοπλιστεί με τα UAV TB-3 Bayraktar και οι πεζοναύτες της  παραλάβουν το άρμα Altay.

Η χώρα μας  θα πρέπει μέσω του πολεμικού ναυτικού της να δημιουργήσει μια δύναμη άμεσης επέμβασης για το ΤCG Anadolu, το οποίο θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς από αυτήν.

Το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα  TB-3 και Kızılelma(κόκκινη μηλιά), ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η τοποθέτησή του σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας κατόπιν κατάλληλης διαμόρφωσης για την αντιμετώπιση των τουρκικών drones.

Ειδικά το τελευταίο κρίνεται επιτακτικό, αφού είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα απειλήσει με drones τα πλοία του πολεμικού ναυτικού μας, οπότε και η τοποθέτηση του antidrone συστήματος σε αυτά θα αποτελέσει μια ακόμη ασπίδα προστασίας τους πέραν των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων σε αυτά.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη antidrone συστήματος σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας που θα επιτηρούν το TCG Anadolu  είναι υψίστης σημασίας, αφού λόγω εγγύτητας θα μπορούν να παρεμβάλλουν-αδρανοποιούν τα τουρκικά UCAV TB2  και Kızılelma μελλοντικά πριν καν απογειωθούν.

Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος από το TCG Anadolu για τα νησιά μας θα μειωνόταν σημαντικότατα.

*Ο κ. Παναγιώτης Νάστος είναι απόστρατος Συνταγματάρχης, απόφοιτος Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *