ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ

«Αβάσιμοι υπαινιγμοί», απαντάει ο Λευκός Οίκος.Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατήγγειλαν την Τετάρτη δοσοληψίες ύψους 10 εκατ. δολαρίων σε αδιαφανείς πληρωμές σε μέλη της οικογένειας Μπάιντεν από ξένες οντότητες, κυρίως κινέζικες και ρουμάνικες.

Οι κατηγορίες εγγράφονται στο πλαίσιο μακρόχρονης εκστρατείας με επίκεντρο τις δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού νυν προέδρου με ταραχώδη ζωή. Η αμερικανική δεξιά τον κατηγορεί πως κεφαλαιοποίησε το επώνυμό του και τον τηλεφωνικό κατάλογο του πατέρα του όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), για να συνάψει συμφωνίες αμφίβολης νομιμότητας σε διάφορες χώρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να ερευνήσουν τον Μπάιντεν, την κυβέρνησή του και την οικογένειά του όταν ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου έτους.

Στην έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Ρεπουμπλικάνοι επιτροπής του κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της κυβέρνησης ερίζουν πως και άλλα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν, ανάμεσά τους ο αδελφός και νύφη του προέδρου, έκαναν δουλειές στην Κίνα και στη Ρουμανία.

«Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στο εξωτερικό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια», έκριναν. «Καθώς ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν παρέδιδε μαθήματα δεοντολογίας και κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, ο Χάντερ Μπάιντεν λάμβανε (…) πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από εταιρεία ελεγχόμενη από Ρουμάνο κατηγορούμενο για διαφθορά», υπογράμμισαν.

Βασίζονται σε δεδομένα για τραπεζικές συναλλαγές, που εξασφάλισαν χάρη στη δυνατότητα της επιτροπής να διενεργεί έρευνες. Κατήγγειλαν πως συγγενείς του Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν νεφελώδες δίκτυο εταιρειών για να κρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων.

Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας ανέφερε ότι η έκθεση ότι μιλάει για «αβάσιμους υπαινιγμούς». Σε ανακοίνωσή τους, Δημοκρατικοί βουλευτές της ίδιας επιτροπής κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους πως «διάλεξαν» να αναδείξουν «απατηλές πληροφορίες».

Πάντως η έκθεση δεν αναφέρεται σε καμιά παρανομία της οικογένειας Μπάιντεν, ούτε κάνει λόγο για άμεση σύνδεση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο Τζο Μπάιντεν ήταν ενήμερος».

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *