ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, 1 ΔΙΣ. ΔΟΛ., ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ – ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, για το οποίο -όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος- ενημέρωσε προσωπικά τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

“Ενημέρωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν επιπλέον 1 δισ. δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων όπλων πυροβολικού και παράκτιας άμυνας, καθώς και πυρομαχικών για το πυροβολικό και προηγμένα συστήματα πυραύλων”, δήλωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την 41 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο περιλαμβάνει συστήματα αντιπλοϊκών πυραύλων, ρουκέτες πυροβολικού και βλήματα Howitzer.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας 225 εκατ. δολαρίων για την στήριξη των Ουκρανών, που περιλαμβάνει την παροχή πόσιμου νερού, κρίσιμων ιατρικών προμηθειών και υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων, στέγης και οικονομικής βοήθειας για τις οικογένειες προκειμένου να αγοράσουν βασικά είδη.

Τα πακέτα βοήθειας, που ανακοινώθηκαν τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντά τους συμμάχους των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε υλικό που θα αποσταλεί από τον πλεονάζοντα αμυντικό εξοπλισμό των ΗΠΑ και όπλα που θα χρηματοδοτηθούν από την Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), δηλαδή το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο για τη στήριξη του Κιέβου.

Πηγές που επικαλείται το Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει, αναφέρουν ότι ένα πακέτο ύψους περίπου 350 δισ. δολαρίων αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερους πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) που είχαν σταλεί στην Ουκρανία και βλήματα πυροβολικού για τα M777, καθώς και εφεδρικά εξαρτήματα.

Ένα δεύτερο πακέτο, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα USAI, θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίγειους εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon, συστήματα ασφαλούς επικοινωνίας, νυχτερινής όρασης και εκπαίδευση.

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *