ΔΙΕΘΝΗ
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ: ΦΙΛΟΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Φιλοουκρανοί ακτιβιστές εμπόδισαν σήμερα τον πρέσβη της Ρωσίας στην Πολωνία να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο σοβιετικών στρατιωτών στη Βαρσοβία, σήμερα που η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, με εκδηλώσεις μνήμης για την 78η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στην είσοδο του μαυσωλείου, δεκάδες ακτιβιστές είχαν στήσει μια εγκατάσταση καλλιτεχνικού χαρακτήρα, η οποία περιελάμβανε εκατοντάδες σημαίες της Ουκρανίας και σταυρούς για Ουκρανούς που σκοτώθηκαν στη ρωσική εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην εγκατάσταση αυτή υπήρχαν επίσης πολλά μοντέλα κτιρίων κατοικιών που καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

Ο πρέσβης Σεργκέι Αντρέεφ, ο οποίος επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ακτιβιστές και τελικά αναγκάστηκε να αφήσει τα λουλούδια στην είσοδο του χώρου.

«Όπως βλέπετε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εμφανή διατάραξη της δημόσιας τάξης. Δυστυχώς, για δεύτερη φορά, δεν καταφέραμε να καταθέσουμε στεφάνια στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν εδώ στον πόλεμο κατά του φασισμού», τόνισε, καταδικάζοντας το σημερινό συμβάν, ο Αντρέεφ.

Πέρυσι, ο Ρώσος πρέσβης είχε ξανά βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλωτές στην ίδια τοποθεσία, όταν ακτιβιστές έριξαν στον διπλωμάτη μια ουσία κόκκινου χρώματος.

Η Βικτόρια Πογκρεμπιάνκ, ακτιβίστρια της φιλοουκρανικής οργάνωσης Euromaidan, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στόχος της σημερινής δράσης διαμαρτυρίας ήταν «να φανούν οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».

«Βέβαια, θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι ακόμα πολεμούν ενάντια στο φασισμό… Στην πραγματικότητα είναι αυτοί που αναβίωσαν τον φασισμό, στον οποίο έδωσαν άλλη ονομασία», πρόσθεσε.

Ακτιβιστές της Euromaidan κάλεσαν επίσης την Πολωνία να απελάσει τον Ρώσο πρέσβη

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *