Breaking News
ΠIΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟΥΛAΧΙΣΤΟΝ ΔYΟ ΑΚOΜΑ ΕΒΔΟΜAΔΕΣ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 100.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΕΠΙΚΡΙTΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ
ΙΡAΝ: ΔΟΛΟΦΟΝHΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤEΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΟΣ
ΛΟΙΜΩΞΙΟΛOΓΟΙ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ: «LOCKDOWN ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ – ΚΛΕΙΣΤA ΤΑ ΠAΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟYΓΕΝΝΑ»
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΟ ΚENΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ: AΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΚΤOΝΗΣΕ ΠEΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠO ΤΟΝ 6o OΡΟΦΟ
ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΕ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ: 337 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2016
“ΞΕΠΟΥΛAΕΙ” Η ΤΟΥΡΚIΑ ΣΤΟ ΚΑΤAΡ – ΠΟYΛΗΣΕ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡIΟΥ ΤΗΣ
ΜHΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI EΧΟΥΝ ΠΡOΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΛEΞΗ ΠΟΥ ΑΡΧIΖΕΙ ΑΠO Σ-;
ΘΑ ΔΙΑΓΡAΨΕΙ ΤΑ ΧΡEΗ ΜΑΣ Η ΕΚΤ;
ΝΤ. ΤΡΑΜΠ: ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΝ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΩΝ EΞΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
ΤΌ 25% ΤΩ͂Ν ΚΑΤΟIΚΩΝ ΤΗ͂Σ ΠOΛΕΩΣ ΤΩ͂Ν AΘΗΝΩΝ ΕIΝΑΙ ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ!
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ “ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ” ΚΑΙ “ΑΝΟΙΓΕΙ” ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
“ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ”: Η ΠΙΟ… ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
ΤΙ ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΦΘΗΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 1,8-1,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΗΛ. ΜOΣΙΑΛΟΣ: ΣΤΑ ΧEΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ LOCKDOWN

Της Αννας Παπαδομαρκάκη

Στα χέρια των πολιτών είναι να μην τινάξουμε στον αέρα όσα μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, να φοράμε όπου απαιτείται μάσκες, να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να αποφύγουμε τελικά ένα δεύτερο lockdown.

Σε μια συγκυρία όπου τα κρούσματα αυξάνονται διεθνώς, όπου στην γειτονιά μας ο ιός γνωρίζει ξανά έξαρση και με το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων με νέες χώρες (από σήμερα ξεκινούν οι πτήσεις από Βρετανία) να εγκυμονεί κινδύνους, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι πολίτες όταν ακολουθούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας δεν χρειάζονται lockdown ή περιοριστικά μέτρα», ήταν το μήνυμά του στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Θέτοντας τα όρια που θα σήμαιναν συναγερμό, ο καθηγητής είπε ότι «ακόμη και 200 ή 300 κρούσματα ημερησίως να εμφανίσουμε στη χώρα μας, μπορεί και να αποφευχθεί η επαναφορά της καραντίνας. Το ζήτημα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, των οποίων η διασπορά δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως όταν οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Βιετνάμ, της Κορέας και της Ιαπωνίας, όπου με την τήρηση των μέτρων, τα lockdown που εφαρμόστηκαν ήταν πολύ περιορισμένα, χρονικά.

Αντίθετα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα αυτά, έχουμε αυξήσεις κρουσμάτων και θανάτων, συνδυαστικά.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό δεν εγκυμονεί κινδύνους απαραίτητα, εάν οι τουρίστες δεν προέρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει τη νόσο, γιατί η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Τώρα αν πρόκειται για χώρες που σήμερα παρουσιάζουν εκτεταμένη μετάδοση, καθώς τα σύνορά μας θα ανοίξουν την 1η Αυγούστου, θα πρέπει να δούμε τότε, ποιά κατάσταση θα επικρατεί στις χώρες αυτές. Ήδη στα βόρεια σύνορά μας όπου παρατηρείται έξαρση, πήραμε μέτρα. Όμως οι έλεγχοι πρέπει να είναι ενδελεχείς για την ακρίβεια των πιστοποιητικών που προσκομίζονται.

 

Οικονομικές επιπτώσεις από θανάτους

Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας, αυτές εκτιμώνται ότι θα είναι τεράστιες όχι μόνο από τα lockdown και τα συνοδευτικά περιοριστικά μέτρα, αλλά και από την έλλειψή τους, στην περίπτωση που νοσήσει έστω και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ασθένεια covid – 19 έχει θνητότητα 0,6-1,2% για όσους νοσούν, είναι δηλαδή έξι έως 12 φορές πιο θανατηφόρα από τη γρίπη, για την οποία υπάρχει ήδη εμβόλιο που περιορίζει τους θανάτους από αυτήν, περίπου στο μισό.

Μόνο στις ΗΠΑ, αν νοσούσε το 1% του πληθυσμού, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια πληθυσμού, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει νοσήσει το 5% του πληθυσμού στη Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται αν περιοριστούμε σε πόλεις όπως η Μαδρίτη όπου εκτιμάται ότι έχει νοσήσει το 10% του πληθυσμού και στο Λονδίνο το 17% του πληθυσμού.

 

Φάρμακα

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν υπάρχει ακόμη φαρμακευτική αγωγή επαρκής για την αντιμετώπιση της νόσου. Η μεν ρεμντενσιβίρη μειώνει μόνο το χρόνο νοσηλείας σε ήπια και μέσης βαρύτητας περιστατικά, ενώ η δεξαμεθαζόνη βοηθά στην καλύτερη έκβαση των περιστατικών αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τη χρήση της. Όσο για την χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος.

 

Εμβόλιο

Οι ελπίδες παραμένουν για την ανάπτυξη εμβολίου, καθώς ήδη τρία από αυτά περνούν άμεσα σε φάση κλινικής μελέτης 3 για την μέτρηση της ασφάλειάς τους σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά και την καταγραφή της αποτελεσματικότητάς τους.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναμένεται να μην αποτρέπει τη νόσο, αλλά να διευκολύνει τη νόσηση σε ελαφρότερη μορφή.

Για το εμβόλιο της Moderna και του αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας, αναμένονται δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των μελετών γιατί μέχρι σήμερα γνωστοποιούνται μόνο μέσω ανακοινώσεων.

Όσο για το εμβόλιο της Κίνας, αναζητούνται πληθυσμοί άλλων χωρών για τη χορήγηση, καθώς είναι δύσκολος ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας όταν δεν κυκλοφορεί ευρέως ο ιός στο εσωτερικό της χώρας.

Ο καθηγητής στο σημείο αυτό εμφανίστηκε αισιόδοξος, εξαιτίας της συμμετοχής στην έρευνα για ανάπτυξη εμβολίου από φαρμακευτικούς κολοσσούς αλλά και από σημαντικά ιδρύματα όπως του Imperial College, του Queensland της Αυστραλίας κ. ά., όμως σημείωσε πως παραμένει το ηθικό ζήτημα της διάθεσης του εμβολίου όταν υπάρξει, ως δημόσιου αγαθού.

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *