ΔΙΕΘΝΗ
Ε.Ε: ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Η ΕΕ θα συζητήσει σήμερα την προσθήκη του Χέρμαν Γκρεφ, του επικεφαλής της ρωσικής Sberbank, και του «μεγιστάνα» του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα στον κατάλογο των κυρώσεων, καθώς διευρύνει το πεδίο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Σούλγκιν, ο επικεφαλής της ρωσικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ένας από τους στενότερους επιχειρηματικούς συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαΐντ Κερίμοφ, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Ρωσίας, το  Polyus, θα συμπεριληφθούν επίσης στη λίστα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλούνται οι Financial Times.

Δύο από τις κόρες του Πούτιν πρόκειται επίσης να προστεθούν στη λίστα των ανθρώπων που πλήττονται από το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην ΕΕ, εάν η πρόταση εγκριθεί. Ο κατάλογος δεν είναι οριστικός και θα μπορούσε να αλλάξει προτού τεθεί σε νομοθετική ισχύ.

Η Εκατερίνα Τιχόνοβα και η Μαρία Βοροντσόβα, οι κόρες του Πούτιν από τον πρώτο του γάμο, θα τεθούν υπό κυρώσεις επειδή επωφελούνται από τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η ΕΕ εντείνει τις κυρώσεις της στοχεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και διευρύνοντας τους περιορισμούς της στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ως απάντηση στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος ήλεγχε τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου της Ρωσίας, Rusal, πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις που το 2018 τον ανάγκασαν να μειώσει το μερίδιό του στην εταιρεία, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο ως φερόμενος ιδιοκτήτης εταιρειών όπλων που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι παρείχαν εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή Ουκρανία.

Ο Ρότενμπεργκ, ένας Φινλανδός πολίτης, έχει κάνει την περιουσία του χάρη σε διαγωνισμούς και συμβόλαια από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος. Αυτός και ο ανιψιός του, Ιγκόρ, πρόκειται να τεθούν υπό κυρώσεις για τους στενούς δεσμούς τους με τον Πούτιν. Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, αδερφός του Μπόρις, βρίσκεται ήδη υπό κυρώσεις.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε χθες (5/4) μέσω Twitter το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, οι προτάσεις απαρτίζονται από έξι σημεία, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η  απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία στην ΕΕ, απαγόρευση συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες και μπλόκο σε οδικές και θαλάσσιες μεταφορές.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγη: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *