Breaking News
ΠΟΜΠΕΟ: ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΔΙΈΤΡΕΞΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
NΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
BREXIT, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Η ΕΕ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
LA REPUBBLICA: ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ
ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ LNG ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ
ΛΙΒΥΗ: Ο ΧΑΦΤΑΡ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η ΑΔΕΛΑΙΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)
“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ “ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ”
ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ MEGHAN MARKLE
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ “ΠΡΑΣΙΝΗΣ” ΕΥΡΩΠΗΣ
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)
Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΓΟΡΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
Ζ. ΜΠΟΡEΛ: «ΝΑ ΣΤΑΛΟYΝ ΔΥΝAΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΙΒYΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕI Η ΕΚΕΧΕΙΡIΑ»
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΦΕΤ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Με την ευκαιρία της εποχής συγκομιδής της ελιάς, ενός εξαγώγιμου προϊόντος με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για την επιτραπέζια ελιά

H ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.

Η ελιά είναι ο καρπός του δέντρου με τη λατινική ονομασία Olea europaea L. Ο καρπός της ελιάς, για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά, πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ. Γενικά,τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%–12% επί του ολικού λίπους). Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ. μείωση “κακής” χοληστερόλης).

Η ελιά, όπως και πολλά φρούτα και λαχανικά, εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχουν φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και στο παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, με συγκεκριμένους όρους χρήσης.

Παρότι δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωσηισχυρισμός υγείας για την επιτραπέζια ελιά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι επιτραπέζιες ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που συνάδει με την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής.

Τέλος, δεδομένου ότι για το ξεπίκρισμα της ελιάς οι ελιές συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη, η περιεκτικότητα αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές μπορεί να είναι υψηλή (μπορεί να κυμαίνεται από 2g έως 6g αλατιού ανά 100g ελιάς).

Μάλιστα, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3g όταν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 – 12 ελιές. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 5g ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην εν γένει διαιτητική πρόσληψη αλατιού.

Συστήνεται οι καταναλωτές να εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους την Ελληνική επιτραπέζια ελιά ξαρμυρίζοντάς την πριν την κατανάλωση ή επιλέγοντας εκείνη με το λιγότερο αλάτι.

Πηγή: Newsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!