Breaking News
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥΛΗ”
Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ
ΔΙΑΒΗΜΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
ΕΕ: ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ EUFOR- ΝΕΑ ΠΗΓΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ;
ΕΕ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ: ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΥΤΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΑΤΛΑΝΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ” ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η μελέτη των ποσοστών θνησιμότητας, των αιτιών θανάτου, του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και διαφόρων άλλων μετρήσεων επιτρέπει στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλύουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση για την θνησιμότητα στη Δανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες θνησιμότητας συνδέοντάς τους με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και εξωτερικών παραγόντων.

Αυτός ο μοναδικός άτλας θνησιμότητας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμος οδηγός για επιστήμονες, γιατρούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ερευνούν τη σχέση μεταξύ διαφόρων ασθενειών και μετρήσεων θνησιμότητας.

Για να καταλήξουν σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 7.378.598 ατόμων που ζούσαν στη Δανία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μεταξύ 2000 και 2018. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 1.800 τύποι παθήσεων που εντόπισαν στους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους δεν είναι η πρώτη προσπάθεια συσχέτισης των παθήσεων με τις εκτιμήσεις θνησιμότητας. Ωστόσο, πρόκειται ίσως για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις μετρήσεις και συσχετίζει τα αποτελέσματά τους με διάφορες σωματικές παθήσεις. Ορισμένες ερευνητικές εργασίες που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν είχαν επίσης λάβει υπόψη τους ασθένειες, αλλά επικεντρώθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα υγείας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 σχετικά με τους παράγοντες θνησιμότητας που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» επικεντρώθηκε μόνο στις ψυχικές διαταραχές. Ενώ μια άλλη έρευνα του 2018 εξέτασε τους δείκτες θνησιμότητας σε σχέση μόνο με τη χρήση ουσιών και τη σχιζοφρένεια.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Άαρχους ανέλυσε τα δεδομένα ατόμων που είχαν διαγνωστεί με 1.803 κατηγορίες διαταραχών. Επιπλέον, κατάρτισε έναν πίνακα με  επιδημιολογικές μετρήσεις που περιλάμβανε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτου και της ηλικίας στην οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι διαταραχές στα άτομα αυτά. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε διαδραστικά διαγράμματα και γραφήματα που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναλύσουν με ακρίβεια τον ρόλο των διαφόρων ασθενειών στον θάνατο και τις σχετικές παραμέτρους.

«Εδώ, χρησιμοποιούμε μια νέα μέθοδο που αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πρόωρη θνησιμότητα για περισσότερες από 1.800 διαφορετικές παθήσεις», δήλωσε ο Oleguer Plana-Ripoll, επικεφαλής συγγραφέας και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι η σχέση μεταξύ των εκτιμήσεων θνησιμότητας και ασθενειών μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *