Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΔΙAΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝEΑ ΜEΤΡΑ
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΘΡHΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡA ΠΑΙΔΙA – ΑΓΩΝIΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ – 60 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟI
ΠΑΤEΡΑΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΘYΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜO ΤΗΣ ΣAΜΟΥ, ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ: «ΝΑ ΞEΡΕΙΣ OΤΙ EΧΑΣΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΌ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙAΣ ΜΟΥ.. »
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΑΜΟ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ: ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 26 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΓΕΛΑΔΟΥ
ΤΙ ΘΑ ΓIΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚOΚΚΙΝΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓIΤΕΣ;
Η ΚOΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝIΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛYΤΕΡΟΣ ΚIΝΔΥΝΟΣ…
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
ΕΙΚOΝΕΣ ΝΤΡΟΠHΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ – ΤΟ “ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ” ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΚOΝΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚAΡΟΥΝ: ΚΟΥΚΟΥΛΟΦOΡΟΙ ΠEΡΑΣΑΝ ΤΑΜΠEΛΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜO ΤΟΥ ΠΡYΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ!
ΝΤΡΟΠH ΚΑΙ ΑIΣΧΟΣ! ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣAΜΟ, ΕΙΣΒAΛΛΟΥΝ ΣΕ ΣΠIΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙA ΚΑΙ ΚAΝΟΥΝ ΠΛΙAΤΣΙΚΟ ΜΕΤA ΤΟΝ ΦΟΝΙΚO ΣΕΙΣΜO ΤΩΝ 6,7 ΡIΧΤΕΡ! 60 ΣΥΝΟΡΙΟΦYΛΑΚΕΣ ΕΚΤAΚΤΩΣ ΣΤΟ ΝΗΣI!
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ ΜΕΤΑΦEΡΟΝΤΑΙ ΜΕ C-130 14ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ 63ΧΡΟΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΠΑΡIΣΙ: AΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣΠAΘΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕI ΜΕ ΜΑΧΑIΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ – 1.690 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 128 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
«ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜAΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΓΑΛΛΟΥΣ»: ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΣ: ΝΕΚΡΑ ΔΥΟ 17ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ο ρόλος του περίγυρου στην ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών σε ανήλικους αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσονται, με τις επακόλουθες αλληλεπιδράσεις, αναδεικνύονται σε έρευνα που παρουσίασε η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε, με θέμα: «Η πρόληψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η μακρά φιλοξενία στη νέα εποχή».

   «Από το 2017 παρατηρήσαμε ότι στο Κέντρο Αναφοράς και στο Κέντρο Συμβουλευτικής πλήθαιναν ολοένα και περισσότερο από γονείς και φορείς, τα αιτήματα για παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε παιδιά που παρουσιάζουν αποκλίνουσες/παρεκκλίνουσες ή παραβατικές συμπεριφορές. Οι περιπτώσεις στις οποίες καλούμασταν να παρέμβουμε από το 2017 μέχρι και σήμερα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο», εξήγησε η κοινωνική λειτουργός Θεοδώρα Νιώπα, συντονίστρια στο Κέντρο αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής και στο Κέντρο θεραπείας τραύματος της Βέροιας.

   Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 117 ατόμων, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανήλικα ενώ η ένταξη των ενηλίκων έγινε προκειμένου οι ερευνητές να διαπιστώσουν με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν με ανήλικους. Το 67% του δείγματος είναι αγόρια, το 54% ελληνικής καταγωγής και το 69% του δείγματος δεν είχε καμία επαφή με τις διωκτικές αρχές.

Το 45% δεν έχει καμία ουσιαστική επαφή με το σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη σχολική διαρροή ή/και την αναγκαιότητα επανάληψης της σχολικής τάξης. Το 48% των ατόμων ολοκληρώνει την τάξη με δυσκολία και μόνο το 7% επιτυγχάνει καλές σχολικές επιδόσεις και επιδεικνύει καλή σχολική προσαρμογή. Το 51% των ατόμων έχει κάνει χρήση ουσιών και το 47% του δείγματος έχει γονέα που έχει προβεί σε παραβατικές πράξεις.

   «Με την εφαρμογή συγκεκριμένων αλγορίθμων και την ανάλυση των δεδομένων των σχέσεων, προκύπτει ότι κάποιοι από τους ανήλικους διατηρούν σχέσεις με ενήλικες οι οποίοι είναι γνωστοί για την παραβατική τους δραστηριότητα και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι κάποιες από τις παραβατικές πράξεις διαπράττονται από κοινού. Οι συγκεκριμένοι ανήλικοι διατηρούν ισχυρή θέση στο κοινωνικό δίκτυο που ερευνήσαμε αφού δημιουργούν και διατηρούν σχέσεις με μεγάλο αριθμό συνομηλίκων και κατέχουν ηγετική θέση σε αυτό. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι έφηβοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να παγιώσουν την παραβατική συμπεριφορά από τη μια και από την άλλη θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα στο να εξαρτηθούν από ουσίες, καθώς η χρήση χασίς είναι η ουσία εισαγωγής στη χρήση άλλων, όπως χαπιών ή ηρωίνης», εξηγεί η κ. Νιώπα.

   Ωστόσο, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου προκύπτει ότι η αφαίρεση ή η τροποποίηση της θέσης συγκεκριμένων ατόμων στο δίκτυο θα επηρέαζε άμεσα τη συμπεριφορά και τον τρόπο σύνδεσης των υπόλοιπων ατόμων μέσα σε αυτό.

   «Για παράδειγμα», διευκρινίζει η κ. Νιώπα, «ένας ανήλικος που διαπράττει μικροκλοπές μπορεί με τη συνδρομή άλλων παραβατικών συνομηλίκων να εξελίξει τις γνώσεις του όσον αφορά την “πρακτική” π.χ. της διάρρηξης μιας πόρτας αυτοκινήτου και συνεπώς, η παραβατική ομάδα αποτελεί το “γήπεδο” στο οποίο ο ανήλικος μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες και τις επιδόσεις του, ενώ παράλληλα ενημερώνεται για ευκαιρίες στη διάπραξη νέων παραβατικών πράξεων».

   Ένα άλλο θέμα που αναδύεται μέσα από την έρευνα είναι ότι τα παιδιά συνήθως διαπράττουν αδικήματα από κοινού. «Η συνύπαρξη παιδιών σε μια παραβατική ομάδα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητα να εμπλακούν στην διάπραξη κάποιας παραβατικής πράξης. Από τα ποσοστά που αναφέρονται στη χρήση ουσιών (περίπου 50%) και από τις πληροφορίες που έχουμε σε σχέση με τον τρόπο που οργανώνονται παραβατικές ή άλλες δυσλειτουργικές πράξεις, φαίνεται ότι η χρήση χασίς ή αλκοόλ σε συνδυασμό με την πίεση των συνομηλίκων, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να διαπράξει ο ανήλικος κάποια σοβαρότερη παραβατική πράξη ή να προβεί σε επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά», διευκρινίζει η ερευνήτρια.

   «Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά», συνεχίζει, «ποια είναι τα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα παιδιά που πολύ εύκολα θα χαρακτηρίζαμε “χαμένες περιπτώσεις”. Η απουσία της κατάλληλης νομοθεσίας, η απουσία ενημέρωσης και η απουσία κατάλληλων παρεμβάσεων έχει οδηγήσει στο να ενδυναμώνονται οι ανήλικοι στο δυσλειτουργικό τους ρόλο, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το δικό τους μέλλον, αλλά και το μέλλον της κοινότητας. Προς το παρόν, τα παιδιά θεωρούν ότι είναι ενδυναμωμένα στον ρόλο τους ως παραβατικά, έχουν μία αίσθηση παντοδυναμίας απέναντι στο νόμο και αγνοούν τις συνέπειες των πράξεων τους για τον εαυτό τους και τους άλλους».

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *