ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ UNIPER

Μετά την είδηση ότι η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper μπορεί ακόμη και να κρατικοποιηθεί, η φινλανδική αντιπολίτευση ανέβηκε στα κάγκελα. Η κυβέρνηση επικρίνεται ότι πέφτουν τα γάντια και παραδίδεται στη Γερμανία χωρίς τις κατάλληλες αντιστάσεις. Η κρατική (51%) φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της Uniper κατά 78%. Το μερίδιό της θα μειωθεί σύντομα στο 56%.

Ο Kai Mykkänen, πρόεδρος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συνασπισμού (ΕΣΣ), δεν χαρίστηκε πυρών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Helsingin Sanomat το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με την ερμηνεία του, η Γερμανία μειώνει σκόπιμα την αξία της Uniper. Μόλις πιάσει πάτο, η εταιρεία θα κρατικοποιηθεί και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει de facto τους γερμανικούς λογαριασμούς φυσικού αερίου. Με το να μην επιτρέπει τη μεταφορά των υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου νωρίτερα στους πελάτες, η Γερμανία παραβιάζει τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας της ΕΕ (ECT) και τους κανόνες ανταγωνισμού της, δήλωσε ο Mykkänen.

Τον Ιούλιο υπεγράφη μεταξύ της Fortum, της γερμανικής κυβέρνησης και της Uniper το λεγόμενο πακέτο σταθεροποίησης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Uniper, της οποίας οι ζημίες αυξάνονταν λόγω των περικοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Fortum βοήθησε την Uniper με πιστωτική γραμμή ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αντιπολίτευση στη Φινλανδία θεωρεί ότι η Γερμανία προδίδει τώρα τη συμφωνία του Ιουλίου και κατηγορεί τη φινλανδική κυβέρνηση ότι ήταν εξ αρχής πολύ επιεικής.

«Δεσμευόμαστε από διεθνείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να μας προστατεύουν από τέτοιου είδους καταστάσεις. Μια χώρα που έχει επενδύσει σε μια άλλη χώρα, αναγκάζεται αυθαίρετα να πληρώσει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Kai Mykkänen και κάλεσε την πρωθυπουργό Sanna Marin να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Βερολίνο, να επικοινωνήσει με την ΕΕ και να ρωτήσει αν οι αρχές προστασίας των επενδύσεων εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο Martin Paasi, οικονομολόγος της Nordnet Bank, δήλωσε στην εφημερίδα Uusi Suomi το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) ότι η Φινλανδία πρέπει να αγωνιστεί εναντίον «δύο πυγμάχων», εννοώντας την Uniper και το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fortum και το φινλανδικό κράτος θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει ότι λειτουργούν σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον και ότι η Γερμανία σε κάθε στάδιο «έπαιξε τα χαρτιά για τον εαυτό της». «Εκ των υστέρων, η διοίκηση της Fortum και η Φινλανδία θα φαίνονται σαν να δεν κατάλαβαν τίποτα για τίποτα», δήλωσε ο Paasi.

 

Photo:Η κρατική (51%) φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της Uniper κατά 78%. Το μερίδιό της θα μειωθεί σύντομα στο 56%. [EPA-EFE/SASCHA STEINBACH]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *