Breaking News
ΤΖΕΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ: “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ”
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΥΤEΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΤΟ GREEN DEAL ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: EΚΤΑΚΤΗ ΣYΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞIΜΟΥ – ΣΤΟ «ΤΡΑΠEΖΙ» ΝEΑ ΜEΤΡΑ
ΘΡIΛΕΡ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ: ΑΝHΛΙΚΟ ΤΟ ΚΟΡIΤΣΙ ΠΟΥ ΒΡEΘΗΚΕ ΝΕΚΡO ΚΟΝΤA ΣΕ ΕΚΚΛΗΣAΚΙ
ΠΩΣ Ο ΚΟΡΩΝΟΪOΣ ΚΑΘΙΣΤA «ΤΟΞΙΚO» ΤΟ ΧΡEΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
ΝΕΚΡO ΒΡEΦΟΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤIΑ: ΤΙ EΔΕΙΞΕ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚH ΕΞEΤΑΣΗ
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΗΛ. ΜOΣΙΑΛΟΣ: ΣΤΑ ΧEΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ LOCKDOWN
DEUTSCHE WELLE: ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠO ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
ΓΕΩΤΡHΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚA ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟIΝΩΣΕ ΜΕ NAVTEX Η ΤΟΥΡΚIΑ
ΓΙΑΤI Ο «ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜOΣ» ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚOΤΗΤΑΣ ΕIΝΑΙ ΚΑΚH ΙΔEΑ
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!
ΤΣΕΧΙΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ
ΙΑΠΩΝIΑ: ΟΙ ΑΡΧEΣ ΘΑ ΑΥΞHΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜEΓΙΣΤΟ ΤΟ ΕΠIΠΕΔΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟY
Η ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛIΝΟΥ ΚΑΙ Η «ΣΠEΚΟΥΛΑ» ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ: ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΝEΡΓΕΙΑ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΓΟI ΦΥΣΙΚΟY ΑΕΡIΟΥ ΤΗΣ ΜOΣΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ

Τρεις διαφορετικούς άξονες φαίνεται να ενσωματώνει η Μόσχα στον σχεδιασμό της για την ενεργειακή εξάπλωση και κυριαρχία σε ευρύτερες ζώνες της Ευρώπης και της Ασίας. Η ενεργειακή πολιτική του Κρεμλίνου δημιουργεί μεν τις υποσχέσεις για φθηνότερο φυσικό αέριο αλλά καλλιεργεί παράλληλα και έντονες αντιδράσεις αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την ενδεχόμενη πίεση της Μόσχας και την εξάρτηση ευρύτερων γεωγραφικών ζωνών από αυτή.

Η αρχή έχει γίνει με τον Nord Stream 2, τον αγωγό με συνολικό μήκος 1.225 χλμ που θα έχει αφετηρία τη Ρωσία και τερματισμό τη Γερμανία. Ύστερα από τις νομοθετικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η γερμανική Bundestag προκειμένου να εξυπηρετήσει τη διέλευση του αγωγού αλλά και τη συγκατάθεση της Δανίας, ο Nord Stream 2 φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Φυσικά, ακόμη παραμένει πλήρως ανακριβής η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο αγωγός, με την ρωσική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του επόμενου έτους αλλά τις συνθήκες να μην φαντάζουν απόλυτα ευνοϊκές.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο βήμα της ρωσικής πλευράς στην προσπάθειά της να διευρύνει την ενεργό ενεργειακή παρουσία της είναι ο The Power of Siberia που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα εξ’ αποστάσεως από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζίπινγκ. Ο αγωγός θα έχει μήκος 3.000 χιλιόμετρα και θα συνδέεται με το ενεργειακό δίκτυο της Κίνας. Το συμβόλαιο μεταξύ Gazprom και China National Petroleum Corporation αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια και αφορά την προμήθεια 38 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο στόχος της ρωσικής πλευράς είναι να φτάσει την ανώτατη παραγωγική δυναμικότητά της έως το 2025.

Ο τρίτος αγωγός που βρίσκεται πιο κοντά στη γειτονιά μας και παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον είναι ο TurkStream. Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και, υπό αυτό το πρίσμα, έχει προγραμματιστεί στις 8 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθούν εγκαίνια στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δίνει το έναυσμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη διακλάδωση που αφορά χώρες της Ν.Α. Ευρώπης – δηλαδή, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Οι τρεις αγωγοί φαίνεται να συγκροτούν ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής εξάπλωσης και εγείρουν δικαιολογημένες ανησυχίες που έχουν σαφώς διατυπωθεί τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild που επικαλείται κύκλους της Γερουσίας, οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν με οικονομικές κυρώσεις τις εταιρείες που εμπλέκονται στον Nord Stream 2 μέσω σχετικού νομοσχεδίου που θα εγκριθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό αφορά κυρίως τις διεθνείς εταιρείες, όπως ενδεχομένως την Allseas (Ελβετία) και την Uniper (Γερμανία).

Σημειώνεται ότι η ουκρανική πλευρά επενδύει ιδιαίτερα σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων την οποία αντιμετωπίζει ως ανάχωμα για τη δική της διαπραγμάτευση για ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Naftogaz και Gazprom.

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *