ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Τι είπε ο Ερντογάν για τη χειραψία με Σίσι.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η χειραψία του με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, την Κυριακή στο Κατάρ, ήταν το πρώτο βήμα προς μια ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ και άλλα βήματα θα ακολουθήσουν, όπως είπε.

Σε σχόλιά του κατά την πτήση της επιστροφής του από το εμιράτο του Αραβοπερσικού Κόλπου, τα οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι το μόνο αίτημα της Άγκυρας από το Κάιρο είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά της ως προς τη θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μοχάμεντ Μόρσι, ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Αιγύπτου τη διετία 2012-2013, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον τότε στρατηγό και υπουργό Άμυνας Α.Φ. Αλ Σίσι.

Ο Σίσι μάλιστα είχε καταστείλει με ιδιαίτερη σκληρότητα το κίνημα των υποστηρικτών του Μόρσι μετά την ανατροπή του τελευταίου (που ανήκαν κατά πλειονότητα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα), με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, με εκατοντάδες νεκρούς.

Έκτοτε και για πολλά χρόνια ο Ερντογάν εξαπέλυε συχνές επιθέσεις κατά του Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον “τύραννό” και δεσμευόμενος να μην αναπτύξει ποτέ ομαλές σχέσεις μαζί του.

Ο Μόρσι πέθανε στη φυλακή το 2019. Το κόμμα του, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, είχε ως πρότυπο οργάνωσης το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν.

Mε πληροφορίες από: Capital.gr

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *