ΕΥΡΩΠΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Ύστερα από μια δεκαετία σταδιακής ανάπτυξης, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, ξεπερνούν την Ευρώπη στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α). Ως εκ τούτου ο φαρμακευτικός τομέας της Ευρώπης έχει θορυβηθεί και καλεί την ΕΕ να ανεβάσει ταχύτητες στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.

«Πρόκειται για άλλη μια έκθεση που θα πρέπει να αποτελέσει σήμα αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο Michał Byliniak, γενικός διευθυντής της INFARMA, στο Euractiv.

Οι πρόσφατες μελέτες που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) παρέχουν μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του οικονομικού αντίκτυπου της φαρμακευτικής βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και συγκρίνουν την Ευρώπη με άλλες περιοχές παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε ο Byliniak, «τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι παρά τη σημασία της φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση των δαπανών για Ε&Α, η Ευρώπη χάνει αυτόν τον σημαντικό αγώνα για τους ασθενείς και την οικονομία από τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Βασικά στοιχεία

Το 2022, η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη συνέβαλε περίπου 311 δισ. ευρώ στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) στις χώρες της ΕΕ-27 και 448 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 2,0% και το 2,6% της συνολικής ΑΠΑ στις περιοχές αυτές, αντίστοιχα.

Ο κλάδος υποστήριξε 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ-27, εκ των οποίων οι 633.200 ήταν άμεσες θέσεις απασχόλησης σε φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, ο κλάδος δημιούργησε 737.500 έμμεσες θέσεις εργασίας και 924.200 επαγόμενες θέσεις εργασίας μέσω των δαπανών των εργαζομένων.

Η συνολική ΑΠΑ περιλαμβάνει 163 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες εισφορές, 68 δισεκατομμύρια ευρώ από έμμεσες και 80 δισεκατομμύρια ευρώ από επαγόμενες εισφορές. Ο φαρμακευτικός κλάδος επιδεικνύει σημαντική παραγωγικότητα, επιτυγχάνοντας ΑΠΑ ανά εργαζόμενο 225.000 ευρώ, περίπου τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από το 2016, η ΑΠΑ του κλάδου αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,9%, ενώ η απασχόληση κατά 2,2% ετησίως. Ο κλάδος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την καινοτομία και την έρευνα στην Ευρώπη, με τις ετήσιες δαπάνες για Ε&Α να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 4,4% από το 2010.

Πίεση στην Ευρώπη

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά χρησιμεύουν επίσης ως προειδοποίηση όσον αφορά τις διαφορές στις δαπάνες Ε&Α μεταξύ της ΕΕ και άλλων περιοχών του κόσμου, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να συμβαδίσει με την ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την ίδια περίοδο, οι δαπάνες Ε&Α στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20,7%.

Τα τελευταία χρόνια, αυτό το διευρυνόμενο χάσμα στις επενδύσεις Ε&Α μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας συνδέθηκε με μια σχετική μείωση των νέων μοριακών δομικών μονάδων (NMEs) που ανακλύφθηκαν στην Ευρώπη -φάρμακα με δραστικές ουσίες που εισάγονται για πρώτη φορά στην αγορά- τα οποία αποτελούν βασικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων Ε&Α.

Το 2023, η ΕΕ έμεινε πίσω από την Κίνα όσον αφορά τις ανακαλύψεις NMEs. «Από οικονομική άποψη, ο τομέας αυτός ωφελεί σημαντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραμένει ζωτικής σημασίας για την υγεία και την οικονομική ασφάλεια στην Ευρώπη, παρά μια σειρά αυξανόμενων περιορισμών», συνόψισε την έκθεση η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια του EFPIA.

Η Moll εξηγεί ότι παρά την αργή αύξηση των δαπανών Ε&Α, η κλίμακα και ο ρυθμός της μείωσης του παγκόσμιου μεριδίου της Ευρώπης στις επενδύσεις Ε&Α δείχνουν ότι ο χρόνος για την αντιστροφή αυτής της τάσης είναι περιορισμένος.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης για την τόνωση της ανάπτυξης απαιτεί κοινές και συντονισμένες δράσεις», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι «η επείγουσα εφαρμογή μιας συνεκτικής στρατηγικής για τις βιοεπιστήμες στην Ευρώπη θα ήταν μια καλή αρχή για την προετοιμασία του τομέα για το μέλλον», είπε.

Πολωνική προοπτική

Η έκθεση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην ενίσχυση τόσο της οικονομικής παραγωγής όσο και των ευκαιριών απασχόλησης εντός της Πολωνίας.

Το 2022, η φαρμακευτική βιομηχανία της Πολωνίας συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΑΠΑ της. Ο τομέας αυτός όχι μόνο ενίσχυσε την οικονομία, αλλά έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην απασχόληση, παρέχοντας 58.500 θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση ΑΠΑ που παράγεται ανά εργαζόμενο στον εν λόγω κλάδο υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο, αναδεικνύοντας την παραγωγικότητα και τη σημασία του ως μοχλού οικονομικών επιδόσεων.

Ο Byliniak, με τη σειρά του υπογραμμίζει τη σημασία της προεδρίας της Πολωνίας για τη διαμόρφωση των μελλοντικών κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

«Έχει την ευκαιρία να επηρεάσει σημαντικά τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», δήλωσε ο Michał Byliniak στο Euractiv.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *