Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επρόκειτο την Παρασκευή (1 Νοεμβρίου) να ανακοινώσουν μια νέα εταιρική σχέση ασφαλείας, η οποία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θα περιλαμβάνει περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, διάλογο σε ανώτερο επίπεδο και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τακέσι Ιβάγια. Ο τελευταίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το σύμφωνο έρχεται «επειδή η Ιαπωνία και η ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας».
Δεν ανέφερε την Κίνα, αλλά η Ιαπωνία έχει στο παρελθόν αποκαλέσει τη γείτονά της ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά της, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τη στρατιωτική του ικανότητα στην περιοχή.
Μετά τις συνομιλίες στο Τόκιο, ο Μπορέλ θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου οι ανησυχίες σχετικά με τη Βόρεια Κορέα θα βρεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στη Ρωσία και ετοιμάζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε επίσης δοκιμαστική εκτόξευση ενός από τους νεότερους και ισχυρότερους πυραύλους της την Πέμπτη, επιδεικνύοντας την απειλή της προς την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
«Η επίσκεψή μου σε δύο από τους στενότερους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό αποτελεί βασικό ορόσημο στις προσπάθειές μας τα τελευταία πέντε χρόνια για την ενίσχυση της ενεργού δέσμευσης της ΕΕ», ανέφερε ο Μπορέλ σε δήλωσή του την Πέμπτη.
«Εξασφαλίσαμε ευθυγράμμιση σε γεωπολιτικά ζητήματα και προωθήσαμε τις αξίες που μοιραζόμαστε», ανέφερε, υποσχόμενος «ένα νέο κεφάλαιο στις ολοένα και στενότερες σχέσεις μας».
Η εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας Ιαπωνίας-ΕΕ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, «αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη, εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας», δήλωσε ο Ιβάγια την Τρίτη.
«Συγκεκριμένα, οραματιζόμαστε συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, του διαστήματος, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της ξένης παραπληροφόρησης και παρεμβολής», είπε.
Η ασφάλεια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της Ευρώπης και του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο Ιβάγια.
Η Ιαπωνία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο πρότυπο του ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ έως το 2027, εν μέρει για να αντιμετωπίσει την Κίνα, η οποία αυξάνει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.
Το Πεκίνο διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το θέσει υπό την κυριαρχία του.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα, ο οποίος μάλλον θα είναι ο ηγέτης μιας τελικά κυβέρνησης μειοψηφίας μετά τις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι «η σημερινή Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η αυριανή Ανατολική Ασία».
Ο Ισίμπα έχει επίσης ζητήσει τη δημιουργία μιας περιφερειακής συμμαχίας τύπου ΝΑΤΟ με το δόγμα της συλλογικής ασφάλειας, αν και έχει παραδεχτεί ότι αυτό «δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Την ίδια προειδοποίηση είχε απευθύνει και ο προκάτοχος του Ισίμπα, Φουμίο Κισίντα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο, όπου οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν σχέδια για την ενίσχυση της αμυντικής τους εταιρικής σχέσης.
Η Ιαπωνία, βασιζόμενη επί δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατιωτικό υλικό, αναπτύσσει επίσης ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος με την Ιταλία, μέλος της ΕΕ, και τη Βρετανία, το οποίο θα βρίσκεται στον αέρα μέχρι το 2035.
Πηγή: Εuractiv.gr
Leave a comment