ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ “ΕΦΙΑΛΤΗΣ”: ΝΕΑ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΙΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΨΥΧΟΥΣ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για προβλήματα ελλείμματος ενέργειας, εν μέσω του πρώτου χειμερινού ψύχους, το οποίο εκτινάσσει τη ζήτηση και στέλνει τις τιμές ακόμη υψηλότερα, σε μια περίοδο κατά την οποία η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το όριο των 0 βαθμών Κελσίου σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντός της εβδομάδας, απαιτώντας ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σύστημα που ήδη παλεύει με τις χαμηλές ταχύτητες των ανέμων στο επίπεδο των αιολικών μονάδων, αλλά και με τις διακοπές στην παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της Γαλλίας.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η Ρωσία έχει σκοπο να διατηρήσει τις ροές φυσικού αερίου της σε έναν εκ των αγωγών της που καταλήγουν στη Γερμανία σε χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο τους τελευταίους μήνες του 2021, με την τιμή του φ. αερίου στην Ευρώπη να έχει σημειώσει άνοδο 600%. Η τιμή του συνέχιζε ανοδικά κατά 8,8% νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ την Κυριακή στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας βραχυπρόθεσμης παράδοσης η τιμή εκτινάχθηκε επίσης.

Στη Γαλλία, η τιμή του ηλεκτρικού προς άμεση παράδοση άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό της από μια σπάνια εκτίναξη το 2009, ενώ στη Γερμανία διαμορφώνεται στην τρίτη υψηλότερη της ιστορίας.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί πονοκέφαλο για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, ακριβώς πριν την περίοδο των εορτών.

Η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δυσκολεύει έτι περαιτέρω την κατάσταση, με την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην έτερη πρώην σοβιετική δημοκρατία να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις τιμές.

Ο Jeremy Weir, CEO της Trafigura Group, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βιώσει κλιμακωτά μπλακάουτ σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς, κι αυτό πριν η Electricite de France ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, δηλαδή το ολλανδικό συμβόλαιο, κινείτο στα 149 ευρώ η μεγαβατώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από μια αύξηση 40% στις 6 Οκτωβρίου. Οι traders αναμένουν τις δημοπρασίες για χωρητικότητα αγωγών τον επόμενο μήνα, ώστε να εκτιμήσουν εάν η ρωσική Gazprom σκοπεύει να ενισχύσει τις ποσότητες που θα παραδώσει μέσα στον Ιανουάριο.

Μόλις το 4% της διαθέσιμης χωρητικότητας του ρωσικού αγωγού που καταλήγει μέσω της Λευκορωσίας στο Mallnow της Γερμανίας έχει κλειστεί τη Δευτέρα για παραδόσεις ρωσικού φ. αερίου, έναντι 35% που έκλεινε η Ρωσία τις περισσότερες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Οι θερμοκρασίες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και βόρεια Γερμανία αναμένεται να μείνουν πιο χαμηλά από το συνηθισμένο για την εποχή και την επόμενη εβδομάδα. Η Ευρώπη αναμένει τώρα μεγαλύτερες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω πτώσης της ζήτησης στην Ασία, ωστόσο τα φορτία θα αργήσουν να φθάσουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο.

Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 13:25

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *