ΥΓΕΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις θρομβώσεις μετά την δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα.

Απρόσμενη τροπή έλαβε η διαδικασία των εμβολιασμών παγκοσμίως μετά τα περιστατικά θρομβώσεων κατόπιν του εμβολιασμού με τα σκευάσματα των AstraZeneca και Johnson & Johnson. Οι θρομβώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μια πιο σπάνια παρενέργεια.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι θρόμβοι εμφανίστηκαν σε περίπου 5 στα 1 εκατομμύρια άτομα μετά την πρώτη τους δόση. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια τεχνική ιικού φορέα όπως αυτή του εμβολίου Johnson & Johnson.

Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η covid-19 μπορεί να προκαλέσει σπάνιους θρόμβους. Σε περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν διαγνωστεί με κοροναϊό, οι θρόμβοι εμφανίστηκαν με ρυθμό 39 σε 1 εκατομμύριο.

Γιατί εμφανίζονται οι θρομβώσεις μετά τα εμβόλια

Το New England Journal of Medicine δημοσίευσε επιστολή την περασμένη εβδομάδα από την Johnson & Johnson στην οποία η εταιρεία είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συνδέσει το εμβόλιο με τη σπάνια παρενέργεια των θρομβώσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή της εταιρείας, ένα περιστατικό εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής με περισσότερους από 75.000 συμμετέχοντες. Η εταιρεία αναφέρει ότι σταμάτησε τη δοκιμή για να διερευνήσει και διαπίστωσε ότι ο συμμετέχων είχε αντισώματα κατά παράγοντα αιμοπεταλίων.

«Σίγουρα υπάρχει κάποια αιτία αλλά δεν ξέρουμε που οφείλεται» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Jean M. Connors, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα Αιματολογίας στο Brigham και στο Women’s Hospital της Μασαχουσέτης.

Που βρίσκονται συνήθως οι θρομβώσεις

Το CVST πρόκειται για τα αρχικά της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης, πρόκειται δηλαδή για τον θρόμβο που βρίσκεται σε μια μεγάλη φλέβα στον εγκέφαλο. Το αίμα συνήθως ταξιδεύει μέσω φλεβών από τον εγκέφαλο πίσω στην καρδιά.

Ο θρόμβος CVST μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και δυνητικά προκαλώντας βλάβες, σταματώντας τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σπάνιοι θρόμβοι έχουν επίσης βρεθεί σε άλλες περιοχές, όπως οι μεγάλες φλέβες στην κοιλιά, σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca και, σε μερικές περιπτώσεις, σε ορισμένες αρτηρίες (τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς όργανα).

Πώς θα τις καταλάβετε

Εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τέσσερις ημέρες ή περισσότερο μετά το εμβόλιο, αναζητήστε βοήθεια:

  • Σοβαρός, επίμονος πονοκέφαλος.
  • Θολή όραση.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Οίδημα στην περιοχή των ποδιών.
  • Επίμονος πόνος στο στομάχι.
  • Ασυνήθιστες μώλωπες ή κόκκινα / μοβ σημεία που βρίσκονται πέρα από το σημείο της ένεσης όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο.
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως αδυναμία στα πόδια ή επιληπτικές κρίσεις.

Από τι ακριβώς προκαλούνται

Αν και οι ειδικοί ακόμα δεν είναι σίγουροι, υπάρχουν ορισμένες κοινές ενδείξεις. Στις υπό εξέταση περιπτώσεις CVST, όλοι οι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αυτά είναι τα αιμοσφαίρια που συνήθως βοηθούν στην αποκατάσταση της αιμορραγίας στο σώμα.

Οι ασθενείς βρέθηκαν επίσης να έχουν ένα συγκεκριμένο αντίσωμα (μια ανοσοποιητική πρωτεΐνη που συχνά βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης) στο αίμα τους που ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια.

Το αντίσωμα αναγκάζει τα αιμοπετάλια να συσσωρεύονται κατά λάθος και να σχηματίζουν θρόμβους, και με τη σειρά του ενεργοποιεί άλλα μέρη του συστήματος πήξης του σώματος. Ένας συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν τώρα οι ειδικοί.

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *