Breaking News
Κ. ΦΛΩΡΟΣ: ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛAΔΑ ΠAΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜOΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠIΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚA ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΕΝ ΒΛEΠΕΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤAΔΙ; ΤΙ ΜΠΟΡΕI ΝΑ ΣΥΜΒΑIΝΕΙ;
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.691 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 63 ΘAΝΑΤΟΙ, 749 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΣΥΝΕΛHΦΘΗ ΣΤΗΝ ΜOΣΧΑ ΜEΛΟΣ ΤΩΝ PUSSY RIOT
Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΦΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΡΙΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ASTRAZENECA: ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ – «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ»
Ο EMA ΑΞΙΟΛΟΓΕI ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦAΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡOΜΟΥ GUILLAIN-BARRÉ ΜΕΤA ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ
ΤΙ «ΜAΘΑΜΕ» ΚΑΙ ΤΙ OΧΙ ΑΠO ΤΗΝ ΠΡOΣΦΑΤΗ ΚΡIΣΗ ΟΥΚΡΑΝIΑΣ – ΡΩΣIΑΣ
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ 13 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ»
ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣΤΡΕΧΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ PFIZER ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ «ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ»
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ «ΜΟΙΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΚΡΕΝΦΕΛ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: ΝΕΚΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ – ΕΙΧΕ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΕΔΡΑ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – ΙΡΑΝ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ S-70: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ LOCKHEED MARTIN ΚΑΙ ΤΗΣ AEROSERVICES ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Αυστηρή προειδοποίηση για το που θα οδηγήσει η οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απηύθυνε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην πρώτη συνάντηση τους με φυσική παρουσία μετά την πανδημία, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής, και η οποιαδήποτε εμπλοκή συνεπάγεται εμπλοκή της και της Ε.Ε., καθώς θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης.

Καθώς μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει το διάστημα των τριών μηνών που προβλέπεται κανονικά για την αδειοδότηση των Οικοπέδων που έχει ζητήσει η ΤΡΑΟ και επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και τις αντοχές τη Ελλάδας και της Ε.Ε. , με κινήσεις εντός των προσεχών ολίγων εβδομάδων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ν.Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου (η επομένη άτυπη σύγκληση του είναι τέλος Αυγούστου).

Το άρθρο 42 αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφαλείας αλλά στην παράγραφο 7 προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών…».

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ.Δένδιας επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες στους ομολόγους του όσα ειχε αναφέρει και στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ότι δηλαδή, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και εάν προκληθεί και αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της ,δεν θα μείνει αδρανής και θα αντιδράσει…

Έτσι απέναντι στην σκληρή γραμμή στην οποία καλούσαν χώρες όπως η Αυστρία ,το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία κ.α. με τον αυστριακό ΥΠΕΞ να ζητά ακόμη και κατάργηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, η Γερμανία που είναι υπέρ της συνέχισης και εντατικοποίησης του διαλόγου με την Τουρκία αλλά ο κ.Μάας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπορέλ δεν πήρε «λευκή επιταγή» στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία ,αλλά ο διάλογος θα διέπεται από την κοινή αντίληψή των 27 για διακοπή των παράνομων προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, ανάκληση της απόφασης για την Αγιά Σοφιά, και σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την Λιβύη.

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί διευκόλυνε την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένες κυρώσεις που θα στρέφονται εναντίον του τουρκικού κράτους και όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές θα αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, η οικονομία, οι τράπεζες, που θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην τουρκική οικονομία.

 

Η Τουρκία μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιχειρεί με κινήσεις αντιπερισπασμού να στήσει γραμμή άμυνας.

Δηλώνει ότι η Αγιά Σοφιά θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμη σε τουρίστες χωρίς φυσικά να εξηγεί ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο για ορισμένα σημεία του Ιστορικού Μνημείου και για ορισμένες ώρες και ημέρες. Και επίσης επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα της Αγιάς Σοφιάς σε διμερές και να το εντάξει στο «μειονοτικό» ζήτημα που η Άγκυρα επιδιώκει να ανοίξει με την Ελλάδα και μάλιστα σε καθεστώς αμοιβαιότητας. Επιχειρεί δηλαδή να εξισώσει το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τα ζητήματα που εγείρουν οι ψευτομουφτήδες στην Θράκη ,τον περιορισμό της πρόσκλησης για προσευχή από τους μουεζίνηδες στα τζαμιά της Θράκης την περίοδο της καραντίνας…

Η μάχη με την Άγκυρα περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο…

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλεστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *