ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ Η ΆΓΚΥΡΑ- ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ, ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Της Νίκης Ζορμπά

“Καμίνι” και αυτό το καλοκαίρι επιχειρεί να κάνει την ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα , η οποία εμφανώς στριμωγμένη από τα εσωτερικά – πολλά και σοβαρά – της ζητήματα αλλά και ερεθισμένη από το φρένο που βάζουν σύμμαχοι της Ελλάδας στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ανεβάζει διαρκώς τα ντεσιμπέλ των προκλήσεων. 

Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας, Ιμπραήμ Καλίν, προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι παρά σηματωρός των επιδιώξεων του τούρκου προέδρου. 

Αναφερόμενος σε νέες “έρευνες” του γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίτ Χαν” στην ανατολική Μεσόγειο που προανήγγειλε η Τουρκία, ο Ιμπραήμ Καλίν διαμήνυσε δια φιλοτουρκικού ΜΜΕ, μιλώντας για …μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας:

1. “Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”. 

2. “Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

3.Το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει αντίπαλα μέτωπα έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει. Όταν θέτετε μπροστά μας τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ως γεγονότα επί του εδάφους, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τις αποδεχτούμε. 

Φρένο  σε Τουρκικό αναθεωρητισμό από Βερολίνο- Παρίσι

“Τα ελληνικά νησιά είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό” είπε η γερμανίδα ΥΠΕΞ . Μπέρμποκ , χωρίς να αφήσει, όπως υπογράμμισε ο γερμανικός Τύπος μετά την επίσκεψη της γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Αθήνα,  καμία αμφιβολία στην Αθήνα για το ποια είναι η θέση του Βερολίνου στη διαμάχη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που υποκινεί η Άγκυρα. 

Την ξεκάθαρη στήριξη του Παρισιού επαναβεβαίωσε από πλευράς της η γαλλίδα ΥΠΕΞ συναντώντας τον έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια: 

“Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατρίν Κολονά μετά τη συνάντηση με  Νίκο Δένδια, στο Παρίσι.

Η σφοδρή δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τη στάση των ευρωπαίων συμμάχων της Ελλάδας και δη της Γερμανίας η οποία παραδοσιακά είχε φιλοτουρκικό “άρωμα”, αποτυπώνεται και σε δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Άνγκελας Μέρκελ σε αντιδιαστολή με τη νυν πολιτική που ασκεί το Βερολίνο μετά την αποχώρησή της.  Τότε, υπό την Μέρκελ, η Γερμανία ήταν ένας “έντιμος διαμεσολαβητής” και ” αμερόληπτη”, είπε ο Τσαβούσογλου, καταλήγοντας: Σήμερα, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν στην παγίδα της ελληνικής προπαγάνδας.

Δένδιας : Ψυχραιμία και πίστη σε Διεθνές Δίκαιο

Ένα ακόμη μήνυμα για το πώς αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα, έστειλε με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ( Action24 Press). 

Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού ξεκαθαρίζει, ενώ  ερωτηθείς για τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζει χαρακτηριστικά πως η χώρα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, αντιδρά με ψυχραιμία, επαναλαμβάνει τις θέσεις της, δεν εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες, δεν προσωποποιεί τις διαφορές, μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *