ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΜΕ: “ΔΡΑΣΕ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ”

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου στις 3 Μαΐου, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου δήλωσε ότι το 2021 έχει ήδη δει τη δολοφονία ενός συναδέλφου στην Αθήνα και  δύο ακόμη δημοσιογράφων στην Αφρική αυτή την εβδομάδα. «Αρκετά!», είπε. «Ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων είναι εξοργιστικός και αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις κοινωνίες μας».

Απέτισε φόρο τιμής στο έργο των συναδέλφων της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που εδώ και χρόνια προωθούν τον στόχο την ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (https://search.coe.int). Αλλά στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić για πιο έντονη δράση από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με προηγούμενη εμπειρία, είναι απίθανο αυτό να αλλάξει.

«Οι δημοσιογράφοι θεωρούνται σχεδόν πάντα ως άνθρωποι που δωροδοκούνται, παραπλανούν, κολακεύουν ή φοβούνται, όχι ως άνθρωποι των οποίων το έργο υποστηρίζει τις ελεύθερες κοινωνίες», είπε. «Τώρα εμείς μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάμε στην πηγή, η οποία στηρίζει πραγματικά τις Ευρωπαϊκές αξίες και τι πρέπει να σημαίνουν στην πράξη. Αυτό σημαίνει για μένα η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερων ΜΜΕ. Σχεδόν παντού συμβαίνει το αντίθετο».

Ξεχώρισε την Πολωνία ως παράδειγμα αλληλεγγύης. «Εδώ γεννήθηκε η αλληλεγγύη, από την οποία προέκυψε η μεγάλη καθημερινή εφημερίδα Gazeta Wyborcza (https://wyborcza.pl/0,173236.html?disableRedirects=true). Τώρα η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να την καταστρέψει με αγωγές και να αγοράσει όλα τα μέσα που δεν μπορεί να ελέγξει

«Ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στο κλείσιμο των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης από ό, τι ήταν οι Κομμουνιστές», είπε. «Δεν ντρέπονται που η Πολωνία σημείωσε, σύμφωνα με το Freedom House, τη μεγαλύτερη πτώση της δημοκρατίας σε μια περιοχή 29 χωρών; Ακριβώς πίσω από την Ουγγαρία!».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων   επαίνεσε την Věra Jourová (https://twitter.com/VeraJourova), Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, καθώς «ο διορισμός της το 2019 έδειξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιτέλους συνειδητοποίησαν την ανάγκη για περισσότερες ικανές γυναίκες σε σοβαρές  θέσεις».

Υπάρχει πλέον μια μονάδα 65 ατόμων στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης και την πρόταση νέων νομοθεσιών. «Ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργά για να αντεπεξέλθουμε στη πλημμύρα της ανοησίας και της παραπληροφόρησης του Facebook και της Silicon Valley».

Μόνο σήμερα, είπε η  Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, προέκυψε ότι το Facebook, το Instagram και το Twitter ισχυρίζονται ότι «κάνουν κάτι» για τις ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον περασμένο μήνα πάνω από θέματα παραπληροφόρησης για τον Covid-19 διαβάστηκαν –περίπου- 29 εκατομμύρια φορές. «Εάν αυτό δεν μας αφυπνίσει για την προφανή ανάγκη να υποστηρίξουμε τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης και να μην παρεμβαίνουμε στην ανεξαρτησία τους και στην επιβίωσή τους, τι θα μας αφυπνίσει

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *