Τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των Σύριων προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας αναμένεται να καθορίσει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό, όπου και θα μελετηθούν όλες οι νέες παράμετροι στο θέμα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.
Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και τη θριαμβευτική επικράτηση των ισλαμιστών ανταρτών βρίσκεται στα ραντάρ της Ευρώπης, με τη Γερμανία να κάνει το πρώτο βήμα αναστέλλοντας τη λήψη αποφάσεων σχετικά με αιτήματα ασύλου, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.450 Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές, με τον υπουργό Μετανάστευσης Νίκο Παναγιωτόπουλο να βρίσκεται σε επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, εν όψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες, εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας με τον οποίο συζήτησε για τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στη Συρία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να «χτιστεί» ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει τις θρησκευτικές κοινότητες.
Με την ελληνική πρωτεύουσα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και του Λιβάνου, αναδεικνύοντας τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αξιολογεί όλα τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην περιοχή, με την ελληνική διπλωματία να διατηρεί ορθάνοικτους τους διαύλους επικοινωνίας με τους συμμάχους της, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα και να προετοιμαστεί ανάλογα με βασική παράμετρο το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Πηγή: Vradini.gr
Leave a comment