Breaking News
ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚOΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΦΑΡΜAΚΩΝ ΘΑ EΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΣΠEΤΣΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕIΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ 26ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΠΕΤΡΟYΠΟΛΗ – AΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤAΕΙ ΟΜHΡΟΥΣ EΞΙ ΠΑΙΔΙA
ΓΕΡΜΑΝΙΚOΣ ΤYΠΟΣ: ΤΙ ΚΡYΒΕΤΑΙ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗ ΝEΑ ΑΓAΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΑΕ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
HΠΑ: ΤΙ ΟΔHΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΣΤAΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒIΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣIΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: LOCKDOWN 28 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΣΑΡΚΟΖI Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝΕΚΡOΣ 32ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ – ΔΕΝ ΠΡOΛΑΒΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕI ΣΕ ΜΕΘ
ΛΙΒYΗ: ΟΡΓH ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EΛΕΓΧΟ YΠΟΠΤΟΥ ΠΛΟIΟΥ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΑΙΘΙΟΠIΑ: Η ΣYΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡAΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕI ΣΤΟ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ARAMCO
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
OΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΝΕΑ», Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
H Ε.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΗΣΙΑ, ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥΦΤΗ

Την πάγια τακτική της Τουρκίας να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ακολούθησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος έθεσε ως αντικείμενο διαλόγου με την Ελλάδα ζητήματα Αιγαίου, νησιών, θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, θέμα ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και εκλογή μουφτή στη Θράκη. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι στην τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις» και προανήγγειλε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων», χαρακτηρίζοντάς το  «σημαντικό βήμα».«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν», είπε ο κ. Καλίν.  

Ο κ. Καλίν είπε πως ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η παλαιότερη ρήση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της και πρόσθεσε ότι η τριμερής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που έλαβαν έπειτα από το τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Επίσης, ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν υπενθύμισε ότι από το 2002 είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 γύροι διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα. Όπως είπε, ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά διαστήματα. 

«Ο Πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ειπώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτών των όρων μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε και εμείς τις ξεκινήσαμε σε εκείνο το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας», πρόσθεσε.  

«Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα”, συνέχισε. 

Για την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Καλίν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρότεινε συνομιλίες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τις «διαφιλονικούμενες περιοχές» γύρω από το νησί, ενώ υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν είτε κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης είτε και ξεχωριστές. 

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θέλουν να είναι θάλασσα ειρήνης και στηρίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων εκεί. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν είτε είναι συνομιλίες είτε συμφωνία και προχωρήσει σε ένα πλαίσιο, λαμβάνοντας τα συμφέροντα όλων, η Τουρκία δεν θα πει όχι. Διότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά θα συνεχίσετε τις κοινές εργασίες. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση δεν κλείσαμε τις πόρτες στις χώρες της Μεσογείου. Στην μόνη χώρα που την κλείσαμε είναι ο ‘ε/κ τομέας’ επειδή εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα», είπε.  

Συνεχίζοντας, είπε ότι «εμείς αυτό που προτείναμε είναι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους, να καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από το νησί. Και εδώ μπορεί να γίνουν κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης. Ή και ξεχωριστές μπορούν να γίνουν αλλά μπορεί να γίνει μια συμφωνία για τον δίκαιο και ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από εκεί. Αυτή είναι μια πολύ λογική πρόταση».  Υποστήριξε ότι η «άλλη πλευρά με διάφορες πολιτικές δικαιολογίες απορρίπτουν τις προτάσεις αυτές».

Υπενθύμισε τη δήλωση Ερντογάν κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, ότι «εμείς θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», για να προσθέσει ότι και σε αυτό το θέμα ισχύει αυτό. «Αυτό σημαίνει, να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δίκαια και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Λιβύη ήταν ιστορική, πρώτη φορά υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία, και αν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούν να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες χώρες.  

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *