ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Επικράτηση του Ερντογάν δείχνουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των κυριότερων εταιριών της χώρας – παρά την καταφανή αποτυχία των σχετικών εκτιμήσεων και προβλέψεων για τον πρώτο γύρο όπου έβλεπαν επικράτηση του υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολίτευσης και του κουρδικού (κυρίως) HDP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ερντογάν να επικρατεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 51,4%-52,8%.

Αίσθηση πάντως έχουν προκαλέσει οι διεργασίες αυτής της εβδομάδος στη λεγόμενη Προγονική Συμμαχία (ΑΤΑ) των μικρότερων σκληροπυρηνικών/ακροδεξιών/εθνικιστικών κομμάτων, που συνολικά υπό τον τρίτο υποψήφιο και διεθνολόγο, Σινάν Ογάν, έλαβε το 5,2%, με τον ίδιο εδώ και πέντε ημέρες να υποστηρίζει τον Ερντογάν στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Νίκης (μέρος της ΑΤΑ) ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι υποστηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μια κίνηση που αποδεικνύει τη διάσταση θέσεων μέσα στην Προγονική Συμμαχία. Η χειρονομία υποστήριξης της «Νίκης» στοχεύει να αντισταθμίσει την υποστήριξη που έλαβε ο Ερντογάν από τον Σινάν Ογάν. Στα τέσσερα μικρά κόμματα που ψήφισαν τον Ογάν στις 14ης Μαΐου, τα δύο από αυτά, ήτοι το Κόμμα της Δικαιοσύνης του Βετζντέτ Οζ και το Κόμμα της Νίκης του Ουμίτ Οζντάγκ, έδειξαν ότι κινούνται πιο κοντά με τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Οζντάγκ, ο αρχιτέκτονας της εθνικιστικής συμμαχίας ATA και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματός της, επανέλαβε χθες ότι αυτός και ο Κιλιτσντάρογλου συμφώνησαν σε ένα πρωτόκολλο επτά σημείων σύμφωνα με το οποίο «13 εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδιαίτερα Σύροι, θα σταλούν πίσω στα σπίτια τους μέσα σε ένα χρόνο». Αλλά ο πρώην επίσης καθηγητής διεθνών σχέσεων πρόσθεσε γρήγορα ότι η διαδικασία θα γίνει «στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» και προφανώς «θα διασφαλιστεί ότι οι τωρινοί πρόσφυγες θα είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους». Επιπλέον, είπε: «Αν θέλετε οι μητέρες, οι κόρες και οι γυναίκες σας να είναι ασφαλείς στους δρόμους, αν θέλετε η τουρκική οικονομία να ανθήσει χωρίς τα δεσμά των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πληρώνουμε ετησίως για να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες και αν δεν θέλετε η Τουρκία να γίνει χώρα μετανάστευσης, ψηφίστε Κιλιτσντάρογλου», είπε ο Οζντάγκ, κατηγορώντας το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι δεν έχει πολιτική για την επιστροφή των προσφύγων σε εδάφη της Συρίας.

Από την ίδρυσή του τον Αύγουστο του 2021, το Κόμμα της Νίκης του Oζντάγκ έχει επιδιώξει μια ιδιαίτερα επιθετική αντιμεταναστευτική εκστρατεία με ένα ακραίου περιεχομένου βίντεο που δείχνει ένα προβληματικό, δυστοπικό και παρακμιακό μέλλον στο οποίο τα αραβικά είναι η επίσημη γλώσσα στην Τουρκία και οι Τούρκοι περιορίζονται σε χειρωνακτικές δουλειές ενώ οι Σύροι διοικούν τη χώρα (!). Από την αρχή του 2023 ξεκίνησε μια εκστρατεία δωρεών καλώντας τους υποστηρικτές της να αγοράσουν εισιτήρια λεωφορείου για να στείλουν τους Σύρους πρόσφυγες και όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων πίσω στη Συρία(!). Το κόμμα του έλαβε το 2,2% των ψήφων στις πολύ πρόσφατες κοινοβουλευτικές κάλπες μένοντας κάτω από το όριο του 7%.

Οι αναλυτές διίστανται σχετικά με το αν ο Οζντάγκ είναι κάποιο «πλεονέκτημα» για τον Kιλιτσντάρογλου ή η συμμαχία του θα του κόστιζε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας (HDP), το οποίο τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο. Τουλάχιστον το 8% των ψήφων του 44,9% του Κιλιτσντάρογλου προήλθε από υποστηρικτές του HDP, το οποίο συμμετείχε στην κοινοβουλευτική μάχη με το όνομα Πράσινη Αριστερά και έλαβε 62 έδρες. Ο Oζντάγκ ήταν πάντοτε ενάντια στα δικαιώματα των Κούρδων, όπως η εκπαίδευση στη γλώσσα τους και η μεγαλύτερη εξουσία για τις τοπικές διοικήσεις, χαρακτηρίζοντάς τα ως επικίνδυνο αυτονομισμό. Το HDP και η Πράσινη Αριστερά ανακοίνωσαν χθες ότι συγκάλεσαν τις κεντρικές εκτελεστικές επιτροπές τους για να αξιολογήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Αργά χθες βράδυ τόνισαν ότι εκλαμβάνουν μέρη του πρωτοκόλλου ως «αντιδημοκρατικά», αλλά θα δηλώσουν την τελική τους θέση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο την Πέμπτη 25 Μαΐου. Ωστόσο, η Περβίν Μπουλντάν, η συμπρόεδρος του HDP που βρέθηκε χθες στην ανατολική πόλη του Μαρντίν με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, υποστήριξε ότι η αποστολή του HDP είναι να τερματίσει την εξουσία του Ερντογάν και του AKP στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποστήριξη προς τον Κιλιτσντάρογλου προς το παρόν θα συνεχιστεί.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτης

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

(To αρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *