Breaking News
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΕΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τα «βασικά δικαιώματα» των επιβατών αερομεταφορών «δεν διασφαλίστηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έκρινε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), αποδοκιμάζοντας τις καθυστερήσεις ή ακόμη και τη μη επιστροφή χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες μετά από ακυρώσεις πτήσεων.

«Κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης, σε μεγάλο αριθμό επιβατών δεν επιστράφηκαν χρήματα και πολλοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν να λάβουν κουπόνια (voucher)», υπογραμμίζουν οι ελεγκτές σε έκθεσή τους.

«Κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου μας, η δυνατότητα των επιβατών να αποζημιωθούν δεν ήταν ακόμη απολύτως εγγυημένη και όταν εμπλέκονταν μεσάζοντες (π.χ. ταξιδιωτικά γραφεία) και όταν αναγκαστικά τους δίνονταν κουπόνια», προσθέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι ελεγκτές υπενθύμισαν ότι σε περίπτωση ακύρωσης μιας πτήσης, «οι επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων στην τιμή του εισιτηρίου από την αεροπορική εταιρεία εντός επτά ημερών από το αίτημα τους», χρονιό διάστημα που επεκτείνεται σε 14 ημέρες σε περίπτωση αγοράς του αεροπορικού εισιτηρίου ως μέρος ενός «ταξιδιωτικού πακέτου».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε τον έλεγχό του στις αρχές Μαρτίου για να εξακριβώσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών αερομεταφορών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην έκθεσή τους, οι ελεγκτές εκφράζουν τη λύπη τους που τα κράτη μέλη δεν έθεσαν ως προϋπόθεση στην έκτακτη οικονομική βοήθεια που χορήγησαν στις αεροπορικές εταιρείες το δικαίωμα αποζημίωσης των επιβατών, σε αντίθεση με τις συστάσεις της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή έχει καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των επιβατών αερομεταφορών και έχει αναλάβει δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στους ταξιδιώτες, αλλά το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που η Επιτροπή είχε περιορισμένη εξουσία για να το πράξει, ώστε τα κράτη μέλη να τηρούν αυτά τα δικαιώματα», γράφουν.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά, μεταξύ άλλων, να «περιοριστεί η δυνατότητα» για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία «να απαιτούν την καταβολή προκαταβολής τη στιγμή της κράτησης» και τη δημιουργία ενός «ταμείου εγγυήσεων για ακυρώσεις πτήσεων» πριν το τέλος του 2022.

Από EurActiv.gr Newsroom | Euractiv.gr με ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *