Breaking News
ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
ΓΑΛΛΙΑ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΜΗΡΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΧΑΒΡΗ
ΜΟΥΕΖIΝΗΣ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΑΝΑΚΟΠH ΜEΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΣΟΦIΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ – ΠΛΑΚΙΩΤAΚΗΣ: ΑΠΑΙΤΕIΤΑΙ ΙΔΙΑIΤΕΡΟ ΒAΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤHΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜEΤΡΩΝ
ΜΕ NAVTEX ΑΠΑΝΤA Η ΤΟΥΡΚIΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝIΑ ΕΛΛAΔΑΣ-ΑΙΓYΠΤΟΥ: ΑΣΚHΣΕΙΣ ΑΝAΜΕΣΑ ΣΕ ΡOΔΟ-ΚΑΣΤΕΛOΡΙΖΟ
ΕΠIΘΕΣΗ ΑΠO ΤΟ ΚOΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΤΖAΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝIΑ ΕΛΛAΔΑΣ-ΑΙΓYΠΤΟΥ
ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΑΟΖ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ
ΑΝΟΙΧΤH ΕΠΙΣΤΟΛH ΤΗΣ EΝΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Κ. ΜΗΤΣΟΤAΚΗΣ: Η ΣΤAΣΗ ΟΥΔΕΤΕΡOΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΔΕ ΘΑ ΕIΝΑΙ ΠΛEΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤH ΑΠO ΕΜEΝΑ
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ
EΦΥΓΕ ΑΠO ΤΗ ΖΩH Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΒΗΡΥΤOΣ: 135 ΝΕΚΡΟI, 5.000 ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ – ΣΒHΣΤΗΚΕ ΑΠO ΤΟΝ ΧAΡΤΗ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΠOΛΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ KING’S COLLEGE: TO 52% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΠOΣΟ ΚΟΝΤA ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙA ΤΟΥ ΔΝΤ ΘΑ ΜΠΟΡΟYΣΕ ΝΑ EΡΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚIΑ
TRIP ADVISOR: ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2020, Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΧΑΓΗ
ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΣΗΜΕΡΑ Η 75Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΡΑΜΑΤΙΚH YΦΕΣΗ ANTE PORTAS ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Του Νίκου Ιγγλέση

Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην ΕΕ το lockdown. Ήταν ένας μήνας κατά τον οποίον το κλείσιμο των επιχειρήσεων (14/3), η απαγόρευση κυκλοφορίας των ανθρώπων (23/3) και τ’ άλλα μέτρα εφαρμόστηκαν μόνο ορισμένες μέρες. Παρ’ όλα αυτά η οικονομική ύφεση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδας είναι δραματική.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ το Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, οι εισαγωγές αγαθών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) κατέγραψαν μείωση 8%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η μείωση έφτασε το 9,8% (βλέπε πίνακα).
Τον ίδιο μήνα οι εξαγωγές αγαθών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) μειώθηκαν κατά 4,4%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η μείωση έφτασε στο 11,2% (βλέπε πίνακα).Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν δύο συμπεράσματα :

1ον. Οι εισαγωγές αγαθών (- 467,8 εκατ.) μειώθηκαν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις εξαγωγές (- 314,6 εκατ.). Η μείωση των εισαγωγών θα επιταχυνθεί τον Απρίλιο (πλήρες lockdown) και τους επόμενους μήνες γιατί θα ενισχυθεί και από τη μεγάλη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος (οι τουρίστες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως τροφίμων). Η μείωση των εισαγωγών έχει όμως ένα όριο γιατί η Ελλάδα δεν έχει επάρκεια σε σημαντικά προϊόντα διατροφής όπως μαλακό σιτάρι (για το ψωμί), αγελαδινό γάλα (για τα κίτρινα τυριά), μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, ζάχαρη κ.α. Επίσης η βιοτεχνία και η βιομηχανία, όση έχει απομείνει από τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόζει η ΕΕ, εξαρτάται από κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες που κυρίως εισάγονται. Τέλος μεγάλη γκάμα αναγκαίων βιομηχανικών προϊόντων δεν παράγονται καθόλου στη χώρα μας. Παράλληλα η πορεία των εξαγωγών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα αυτής της ΕΕ που απορροφά περίπου το 56% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

2ον. Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζει σημαντικά και τις εισαγωγές (-193,5 εκατ.) και τις εξαγωγές (-227,4 εκατ.) των υδρογονανθράκων. Η μείωση των τιμών θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να κάνει ανταγωνιστική την εγχώρια αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τον περασμένο Μάρτιο, να μειωθεί κατά 7,9% και χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά 13,1%. Αυτό είναι το μόνο θετικό στοιχείο.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Μάρτιος 2020
(σε εκατομμύρια ευρώ)

 

Μεταβολή 2020/2019
Σύνολο εισαγωγών4.282,5-9,8%
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών3.149,2-8,0%
Σύνολο εξαγωγών2.494,2-11,2%
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών1.906.3-4,4%
Εμπορικό Ισοζύγιο-1.788,3-7,9%
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών-1.242,9-13,1%

Πηγή : ΕΛΣΤΑΤ

 

Ταυτόχρονα, τον περασμένο Μάρτιο, το μόνιμο πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 36,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό μειώθηκαν κατά 71% και οι εισπράξεις από τις μεταφορές (ναυτιλία) κατά 6,3%. Οι επόμενοι μήνες της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού αναμένεται να είναι δραματικοί. Αλλά και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία θα μειωθούν σημαντικά, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που θα αφήνει τα πλοία χωρίς μεταφορικό έργο. Σημειώνουμε ότι το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών κάλυπτε ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια, το έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου.

Το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2020 το δημόσιο χρέος (χρέος Κεντρικής Διοίκησης) αυξήθηκε κατά 5,8 δις ευρώ και ανήλθε σε 361,8 δις ή 193% του ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές). Η αύξηση αυτή του χρέους έγινε πριν καν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα, λόγω πανδημίας, δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή, αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επιδόματα σε υποχρεωτικά μη εργαζόμενους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κ.α. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες φέτος αλλά και το 2021. Το χρέος αυτό, το οποίο είναι συναλλαγματικό (η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ευρώ), θα αποτελέσει την ταφόπλακα οποιασδήποτε προσπάθειας οικονομικής ανασυγκρότησης αλλά και δε θα επιτρέπει, ελλείψει πόρων, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και άσκηση πολιτικών υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων έναντι της τουρκικής απειλής.

Οι Έλληνες θα δουλεύουν για να πληρώνουν τα τοκοχρεολύσια του χρέους και η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να υποτάσσεται στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των δανειστών, προκειμένου αυτοί να της εγγυώνται, με νέα δάνεια, την εξυπηρέτηση (ανακύκλωση) του χρέους. Αυτή είναι η «αφανής κατοχή» που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η μεγάλη οικονομική ύφεση που έχει ξεκινήσει δε θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας, θα έχει τη μορφή U και σε συνδυασμό με την εκτίναξη του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος θα έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, με τη φτωχοποίηση ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού, ενώ θα επηρεαστεί καθοριστικά η γεωπολιτική θέση της χώρας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας και μιλάει για περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που λαμβάνει, ύφεση το 2020 αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021, δηλαδή, πορεία με μορφή V. Μόνο που η παρούσα ύφεση δεν είναι μια κλασσική οικονομική κρίση αλλά έχει ως αιτία μια υγειονομική απειλή που επηρεάζει καθοριστικά την όλη συμπεριφορά των ανθρώπων, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και γενικότερα τον τρόπο διαβίωσης.

Διάφοροι επαΐοντες περί τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα προτείνουν διάφορες ενέργειες για παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλαγή οικονομικού μοντέλου και πολλά άλλα. Δεν τολμούν όμως να πουν ή δε γνωρίζουν ότι τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει χωρίς απαλλαγή της χώρας από το συναλλαγματικό χρέος (με δραχμοποίηση όποιου τμήματος αναγνωριστεί) και την ανάκτηση της νομισματικής ανεξαρτησίας ως προϋπόθεση χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων, αύξησης της απασχόλησης αλλά και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων.

 

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» Δημοσθένης.

*Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφη­μερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Διαμορφώνει την αρχική κοινωνική συνείδησή του από τη γαλλική κουλτούρα του πατέρα του και τις ιστορικές διηγήσεις της μητέρας του για τις χαμένες πατρίδες του Πόντου και της Μ. Ασίας. Από μαθητής γυμνασίου ενδιαφέρεται για τα κοινά, συμμετέχει στις διαδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα, αρχές δεκαετίας του ’60, για το Κυπριακό και αργότερα για τα Ιουλιανά το 1965, οργανώνεται πολιτικά στην ΕΔΗΝ, νεολαία της τότε Ένωσης Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου φεύγει στη Γαλλία, όπου σπουδάζει Οικονομικές Επιστήμες και έρχεται σε επαφή με τα ιδεολογικο-πολιτικά ρεύματα της εποχής στον απόηχο του Μάη του ’68. Μετά την πτώση της Δικτατορίας εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ της εθνικής ανεξαρτησίας – λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, από το οποίο θα αποστασιοποιηθεί σύντομα λόγω της έλλειψης δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό του Κινήματος. Αργότερα επαναπροσεγγίζει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα αποχωρήσει οριστικά όταν σ’ αυτό θα κυριαρχήσουν οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές υπό τον Κ. Σημίτη. Σπουδάζει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρχίζει να εργάζεται ως συντάκτης στο Έψιλον, μηνιαίο περιοδικό για θέματα ΕΟΚ, που εξέδιδε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Αργότερα θα εργαστεί ως οικονομικός συντάκτης στην τηλεόραση της ΕΤ-1, ως υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης του Γραφείου Ρεπορτάζ. Για μια περίοδο διετέλεσε Διευθυντής του Δ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ). Επίσης για ένα διάστημα υπήρξε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Σπουδάζει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρχίζει να εργάζεται ως συντάκτης στο “Έψιλον”, μηνιαίο περιοδικό για θέματα ΕΟΚ, που εξέδιδε η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα κρατικού προϋπολογισμού, δημοσιονομικής πολιτικής, δημόσιου χρέους και φορολογικής πολιτικής. Άρθρα του για την πρόσφατη οικονομική κρίση και τις πολιτικές των Μνημονίων δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά “Επίκαιρα”, “Crash” και στην εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής” (βλ. και http://greekattack.wordpress.com).

 

(Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή : Εllinikiantistasi.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *