ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙAΛΟΓΟ ΖΗΤA ΤΩΡΑ Ο ΑΚΑΡ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ORUC REIS

Υπέρ του διαλόγου με την Αθήνα τάχθηκε σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δηλαδή που προ ημερών είχε κάνει την απίστευτη δήλωση “η Ελλάδα να σωπάσει για να μη γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων”.

Ο Ακάρ, λοιπόν, που βρίσκεται στην πόλη Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα: “Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν”. Και συνέχισε λέγοντας πως “περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (σ.σ: την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια), ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο”.

 

Στην Αττάλεια επέστρεψε το Oruc Reis – Έληξε η Navtex

Όπως έγινε γνωστό, τρεις ώρες πριν λήξει η τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis, που από τα τέλη Ιουλίου έπλεε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα και να αλλάζει πορεία.

Το Marine Traffic έδειχνε προορισμό προς τα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση της περιοχής όπως είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας όπως και για τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να φέρνει νέα δεδομένα στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν δεν πρόκειται για ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν τότε φαίνεται πως ξεκινά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η άμεση αποχώρηση του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο ήταν το αίτημα που έθεσε η Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εν τω μεταξύ, στο Καστελόριζο βρίσκεται, αυτή την ώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, παρίσταται σε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης και στη συνέχεια πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Μεγίστης ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του νησιού.

Η ΠτΔ και θα επισκεφθεί πλοίο του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, και θα καταθέσει στεφάνι τόσο στο μνημείο των πεσόντων στο λιμάνι όσο και στο μνημείο της κυράς της Ρω που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχονησίδα .

Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης.

Με πληροφορίες από haberturk.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή:Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *