ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ

Η συνάντηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία  ακολουθεί μια σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Ιορδανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και ήταν η πρώτη του είδους εδώ και χρόνια.

Με στόχο να περιοριστεί το κύμα βίας στη Δυτική Όχθη ενόψει του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει τέλη Μαρτίου, διεξάγονται σήμερα συνομιλίες στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

Η συνάντηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία ακολουθεί μια σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Ιορδανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και ήταν η πρώτη του είδους εδώ και χρόνια. Κατά τη σύνοδο αυτή διατυπώθηκαν από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση, όμως αυτές αμφισβητήθηκαν από παρατάξεις και των δύο πλευρών και απέτυχαν να σταματήσουν τη βία στο πεδίο.

Η συνάντηση στο Σαρμ ελ-Σέιχ «έχει στόχο να υποστηριχθεί ο διάλογος ανάμεσα στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά ώστε να γίνει δουλειά για να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και η κλιμάκωση και να σπάσει ο υφιστάμενος κύκλος της βίας και να επιτευχθεί ηρεμία», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό θα μπορούσε «να διευκολύνει τη δημιουργία κλίματος κατάλληλου για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», προστίθεται.

Τα προηγούμενα χρονια, συγκρούσεις είχαν ξεσπαάσει ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστινίους γύρω από το τζαμί Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ κατά την κορύφωση του Ραμαζανιού, που φέτος συμπίπτει με το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *