Breaking News
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ
ΓΕΓΟΝΟΣ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΜΑΝ: “ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ’ ΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ [VIDEOS]
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ “ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΕΣ” ΤΟΥ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΝ ΧΟΛΛΕΝ; Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ “ΒΛΕΠΕΙ” ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”…
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΑΠΟΧΗ – ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΙΣΡΑΗΛ: ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ «ΠΥΡΗΝΑΣ» ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΓΙΝΑΝ ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
ΓΙΑΤΙ Η AΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟ BLAME GAME ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΧΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕ 23 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥ PKK
ΗΠΑ: ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ δεν θα επισκεφθεί σύντομα τα Σκόπια, δήλωσε η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Λένα Μπορισλάβοβα σε συνέντευξή της στην εθνική τηλεόραση της Βουλγαρίας.

«Δεν θα υπάρξει επίσκεψη σύντομα, καθώς δεν έχουμε ένα έγγραφο πάνω στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε για τη Συμφωνία Γειτονίας, έτσι, όπως επιβεβαίωσε η «μακεδονική» πλευρά το Σάββατο, η διακυβερνητική διάσκεψη αναβάλλεται μέχρι να δούμε βήματα που σχετίζονται με την εκπλήρωση των κριτηρίων, με κατανόηση και ενέργειες που αποδεικνύουν την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας», δήλωσε η Μπορισλάβοβα.

Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία δεν επιθυμεί την αναγνώριση μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά την καταγραφή των Βουλγάρων ως λαού που αποτελεί έθνος στο Σύνταγμα, ώστε να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άλλοι λαοί εκεί.

Πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάρφσκι ανακοίνωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν «κάποια εγγύηση από τη Βουλγαρία, ακόμη καλύτερα από τις Βρυξέλλες και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το θέμα της ένταξης των Βουλγάρων στο Σύνταγμα θα είναι το τελευταίο αίτημα της Σόφιας».

Ερωτηθείσα αν οι προσδοκίες της βουλγαρικής κοινωνίας είναι ότι ο Πετκόφ δεν θα υπογράψει τίποτα με τα Σκόπια, η Μπορισλάβοβα είπε: «Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία προσδοκία αυτή τη στιγμή, ακόμη και όταν αυτή η διάσκεψη ήταν στην ημερήσια διάταξη».

Όσον αφορά την προοπτική ότι η άρση του βέτο θα ρίξει την κυβέρνηση, η Μπορισλάβοβα δήλωσε ότι θα βασιστεί σε μια ευρεία συναίνεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα ο Πετκόφ δήλωσε στους βουλευτές ότι θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία στις 22 Μαΐου για διακυβερνητική συνάντηση. Την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί συγκεκριμένη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Πέτκοφ διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων συνεχίζονται. «Η συνάντηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προς την ακριβή σύνθεσή της, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – απλά συνεχίζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο, αλλά δεν θα υπογραφεί τίποτα συγκεκριμένο».

Η Βόρεια Μακεδονία έχει απορρίψει την πρόταση για κοινή κυβερνητική συνεδρίαση με τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίταρ Κοβάσεφσκι, τον οποίο επικαλείται το BGNES.

Εν τω μεταξύ, ο Ντιμίταρ Γκάρντεφ, ο διεθνής γραμματέας του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και ο υπουργός Εσωτερικών είναι εκπρόσωπός του) ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκέτσονφκσα συνοδευόταν από δικούς της σωματοφύλακες κατά τις επισκέψεις της στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τον τελευταίο χρόνο, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας δεν βελτιώθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν». Ο Γκάρντεφ έφερε ως παράδειγμα διάφορες δηλώσεις του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων πολιτικών. «Σε ποια άλλη χώρα πηγαίνει η υπουργός Εξωτερικών μας με την ασφάλειά της;». ρώτησε ο Γκάρντεφ.

Από Krassen Nikolov and Zoran Radosavljevic | EURACTIV.bg and EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo: Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία δεν επιθυμεί την αναγνώριση μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά την καταγραφή των Βουλγάρων ως λαού που αποτελεί έθνος στο Σύνταγμα, ώστε να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άλλοι λαοί εκεί. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *