Breaking News
ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ;
ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ
ΝΕΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΚΑΝΕ ΕΛΙΓΜΟΥΣ 200 ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΚΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ: 200 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ 90ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΕ ΤΕΡΛΙΚΙΑ – ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! – Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥ: ΠΟΙΟΣ ΕIΝΑΙ Ο ΣΤOΧΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ;
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΧΑ;
ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΜΟΣΧΑ ΦΟΒΑΤΑΙ «ΝΈΟ ΚΥΜΑ ΕΝΤΑΣΕΩΝ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛAΝ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚA
ΜΟΣΚΟΒΙΣΊ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
ΣΤΟ EURΟGROUP ΤΗΣ 5ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΤΑ «ΒΑΤΡΑΧΙΑ» ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ»
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΔΡΑΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ «ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» Ο ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΓIATI H ANTAΛΛΑΓH ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟ ΠΟΛΕΜΟ

Αποκλειστική συνέντευξη του Ναυάρχου Δημητρίου Τσαιλά* 

Ναύαρχε, σας ευχαριστούμε που μας κάνετε την τιμή και μας δίνετε τη χαρά να έχουμε αυτη την συνέντευξη. Που εκτιμάτε ότι οδηγείται η διατήρηση τεχνητής ύπαρξης εθνοτήτων στα Βαλκάνια, με τις πρόσφατες εξελίξεις σε Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο και άλλες περιοχές;

Η διατήρηση της τεχνητής ύπαρξης εθνοτήτων στα δυτικά Βαλκάνια και εδαφικής οριοθέτησης δεν οδηγεί πουθενά. Θα δημιουργήσει εντάσεις, θα τροφοδοτήσει διάφορους ακραίους εθνικιστές και λαϊκίστες, θα συσσωρεύσει δυναμικό κρίσης, το οποίο είναι ήδη αρκετά μεγάλο. Εν τω μεταξύ υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι οι πιο ενεργοί υποστηρικτές της δημιουργίας «εθνοκεντρικών κρατών», δηλαδή της «μεγάλης» Αλβανίας, της «μεγάλης» Σερβίας και της «μεγάλης» Κροατίας.

Για τί ακριβώς εδαφικές ανακατατάξεις μιλάμε;

Αυτό το σενάριο θα σήμαινε την ακόλουθη εδαφική ανταλλαγή:

«Μεγάλη» Αλβανία: η Δημοκρατία της Αλβανίας, με το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου, μέρος της πΓΔΜ, τμήμα της Σερβίας (Bujanovac και Presevo), και ένα τμήμα από το Ulcinj του Μαυροβουνίου.

«Μεγάλη» Σερβία: η Δημοκρατία της Σερβίας, η Δημοκρατία της Σέρπσκα με πρόσβαση στη θάλασσα στην περιοχή Herceg Novi (Μαυροβούνιο) και τις σερβικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσας.

• «Μεγάλη» Κροατία: Δημοκρατία της Κροατίας, με την Κροατική ομοσπονδιακή μονάδα, επίσης ανεπίσημα γνωστή ως » τρίτη οντότητα » στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Herceg Bosna).

• Το Μαυροβούνιο θα λάβει μέρος του Σερβικού Σαντζάκ.

• Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα σύνορα της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την πιθανή επιλογή δημιουργίας συνομοσπονδίας με την Κροατία / Σερβία / Μαυροβούνιο.

• Η πΓΔΜ θα βρισκόταν στη χειρότερη θέση, χωρίς τα περισσότερα από τα δικά της εδάφη. Επιπλέον, υπάρχει εδώ μια τάση να αποσχιστούν τα ερείπια μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Ένα από τα πιθανά σενάρια για την πΓΔΜ σε αυτή την περίπτωση είναι η δημιουργία μιας συνομοσπονδίας με τη Βουλγαρία ή τη Σερβία. Άρα είναι ηλίου φαεινότερο ότι το κουτί της Πανδώρας δεν πρέπει ποτέ να ανοιχτεί.

Πώς βλέπεται ότι μεθοδεύεται μιά πιθανή τετοια αρνητική εξέλιξη;

Το θέμα είναι ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκύψει από οποιαδήποτε διμερή συμφωνία για ανταλλαγές και αναθεωρήσεις που θα ξεπεράσει την πολυμερή μορφή συμμετοχής και τη «δέσμη μέτρων», ειδικά υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, ακολουθώντας μόνο τις δικές της γεωπολιτικές φιλοδοξίες. Μια τέτοια συμφωνία είναι αυτή των Πρεσπών που φαίνεται να σηματοδοτεί ντόμινο εθνοτικών διαφορών και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε περαιτέρω καταστροφικές διεργασίες που ξυπνούν από αυτή την προσέγγιση στο μέλλον.

 

 

Υπάρχουν ομοιότητες της συμφωνίας Σερβίας-Αλβανίας με εκείνη Ελλάδος – Σκοπίων;

Οι Βούτσιτς και Θάτσι δεν μοιάζουν σε τίποτε με τον Τσίπρα και Ζάεφ! Βλέπω με πολύ σκεπτικισμό την ανταλλαγή εδαφών στα Βαλκάνια, για τους παρακάτω λόγους:

Καταρχήν, αυτό θα αποτελούσε την παραδοχή ότι ούτε το Βελιγράδι μήτε η Πρίστινα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλους τους πολίτες τους φιλελεύθερα και δημοκρατικά στο πλαίσιο του νόμου, που είναι η βασική απαίτηση της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, σε μαζική εκτόπιση των Σέρβων νότια του ποταμού Ιμπάρ και των Αλβανών από τη Σερβία.

Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και τα άλλα μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνουν την ένταξη σε ασταθείς χώρες.
Δεν πιστεύω ότι οι συμφωνίες που φαίνονται ως επικρατούσες μέχρι τώρα ότι θα μπορούσαν να τύχουν ευήκοων ώτων, από τους προέδρους Βούτσιτς και Θάτσι ή να εγκριθούν στα κοινοβούλια τους, είτε στο Βελιγράδι ή στην Πρίστινα και σίγουρα με τίποτα σε δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο.

 

 

Ποιά είναι μιά πιθανή εστία προβλήματος, σύρραξης ή και πολέμου;

Μια ανταλλαγή εδαφών θα αποσταθεροποιούσε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αφού ο Μίλοραντ Ντόντικ στις δηλώσεις του είναι πάντα σαφής όσον αφορά την πρόθεσή του να οδηγήσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska) σε απόσχιση αν το Κοσσυφοπέδιο χωριστεί.

Μια ανταλλαγή εδαφών στα Βαλκάνια θα ενίσχυε τις ρωσικές διεκδικήσεις για την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, την απόσχιση της Υπερδνειστερίας, το Ντόνετσκ και το Λουάνσκ, καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η ένταξη στον ΟΗΕ του Κοσσυφοπέδιου θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Ουάσιγκτον παραδεχόταν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια.

Τέλος δεν πιστεύω ότι έχουν πρόθεση να πουλήσουν την εθνική κυριαρχία τους έναντι πινακίου φακής, ή μιας τελετής βράβευσης, όπως έκαναν οι έλληνες και σκοπιανοί ηγέτες, αφού αυτό θα ήταν ένα ιστορικό και αδιαμφισβήτητο λάθος.

(O Ναύαρχος Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

 

 

 

 

 

 

Πηγή: New-economy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!