Breaking News
Η WALL STREET JOURNAL ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ, ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ NATO; ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΥΓΕΙΑ
ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΟΡOΝΟΪΟΣ. «ΟΥΣ Ο… ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΥΝΕΖΕΥΞΕΝ»

 Πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αν είχαμε καταρροή, απώλεια της όσφρησης, πυρετό ή πονοκέφαλο, θεωρούσαμε ότι ήταν γρίπη και γνωρίζαμε πολύ καλά τι μέτρα έπρεπε να λάβει κανείς ώστε να μην παρουσιαστούν επιπλοκές με το σάκχαρό του.

Μπορούμε, όμως, σήμερα, να καταλάβουμε – πριν πραγματοποιήσουμε κάποιο διαγνωστικό τεστ – αν πρόκειται για γρίπη και όχι για  κορωνοϊό;

Η απάντηση είναι πως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη διαφορά, αν παρατηρήσουμε μονάχα τα συμπτώματα που εκδηλώνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και καταρροή, τα ίδια δηλαδή συμπτώματα με αυτά του κορωνοϊού.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων από τον ιό της γρίπης στην Κέρκυρα

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές γρίπης – κορωνοϊού

  • Η γρίπη προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από αυτό του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι περισσότεροι κορωνοϊοί, όπως και η γρίπη, προκαλούν υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, καταρροή και κόπωση.

 

  • Τα άτομα με κορωνοϊό υποφέρουν από αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό. Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις θάνατο.

 

Η όσφρηση κάνει τη διαφορά

Τι συμβαίνει, όμως, με το σύμπτωμα εκείνο που ταυτίζεται περισσότερο με τον κορωνοϊό, δηλαδή την απώλεια της όσφρησης;

γρίπη

Ερευνητές από την Ευρώπη, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Rhinology, διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την όσφρησή τους, αυτό τείνει να γίνεται ξαφνικά και η απώλεια να είναι σοβαρή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή (κλασικά συμπτώματα γρίπης), αφού οι περισσότεροι άνθρωποι με κορωνοϊό μπορούν ακόμα να αναπνέουν ελεύθερα.

 

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν απ’ το αν διακρίνετε το γλυκό απ’ το πικρό

Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει τον κορωνοϊό από τη γρίπη είναι η πλήρης απώλεια γεύσης που προκαλείται από την απώλεια της όσφρησης, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητα διάκρισης των γεύσεων. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχασαν πραγματικά τη γεύση τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πικρό από το γλυκό.

Όμικρον Γιατί είναι απίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και του κρυολογήματος

Το βασικό κοινό σημείο γρίπης και κορωνοϊού είναι ο τρόπος μετάδοσης

Τόσο η γρίπη, όσο και ο κορωνοϊός μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω σταγονιδίων που εκπέμπονται από το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Φυσικά ο κόσμος προσπαθεί να μην φτύνει όταν μιλάει, όμως μπορεί να ξεφύγουν μερικά μικροσκοπικά σταγονίδια.

Άλλα κοινά σημεία και διαφορές μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού

  • Ωστόσο, στους περισσότερους, τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κορωνοϊού από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.
  • Και στις δύο ασθένειες, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα (και μερικές φορές περισσότερο) πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, όμως η διάρκεια της μόλυνσης σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη από αυτή των ασθενών με γρίπη.

 

 

 

 

 

Πηγή:Eleftherostypos.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *