ΥΓΕΙΑ
ΓΚΑΓΚΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Γκάγκα: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων.Σε σιρόπια, θρομβολυτικά και γενικώς σε φθηνά φάρμακα παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως παγκόσμιο.

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία, παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις, δυστυχώς, έχουμε σε πολύ απλά φτηνά φάρμακα, που όμως είναι απαραίτητα για τον κόσμο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε συζητήσει και με τον ΕΟΦ και με τον ΙΦΕΤ. Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη που οφειλόταν και σε παραγωγή από χώρες που λόγω πανδημίας έκλεισε η παραγωγή τους, αλλά και στη μεταφορά της πρώτης ύλης για να γίνουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε για ορισμένα φάρμακα, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. «Πράγματι, όταν έγινε η αναστολή χάσαμε και νοσηλευτές και γιατρούς και ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή να έχουμε νοσηλευτές και γιατρούς ευάλωτους μέσα στα νοσοκομεία με πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους», ανέφερε.

Και όπως είπε στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα, «οτιδήποτε είναι εναντίον των εμβολίων είναι τελείως αντιεπιστημονικό και αυτό είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα». Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κάλεσε επίσης τους ανεμβολίαστος και τους ανω των 60 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τονίζοντας ότι «έχουμε ένα χειμώνα μπροστά μας που σίγουρα οι λοιμώξεις πολλαπλασιάζονται».

Πηγή: LIberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *