ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑ «ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ» ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΚΙΝΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την «διπλωματία καταναγκασμού» πάγιο «εργαλείο» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν «υποφέρει» εξαιτίας της

 

Για «διπλωματία καταναγκασμού» κατηγόρησε τις ΗΠΑ το Πεκίνο, την ώρα που οι ηγέτες των κρατών της G7 ξεκινούν τη σύνοδό τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Η τριήμερη σύνοδος της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου αναμένεται να έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της Κίνας.

 

Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν «μακρά και σκοτεινή ιστορία» ως προς την «διπλωματία καταναγκασμού». «Οι ΗΠΑ συνηθίζουν να κατηγορούν άλλες χώρες πως χρησιμοποιούν το καθεστώς μεγάλων δυνάμεων που έχουν, καταναγκαστικές πολιτικές και οικονομικούς καταναγκασμούς για να αναγκάζουν άλλες χώρες να τις υπακούν, για διπλωματία καταναγκασμού, όμως στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ αυτές που ασκούν διπλωματία καταναγκασμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα «κατοχυρωμένα δικαιώματα εφευρετών, τα δικαιώματα πατεντών και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» που «ανήκουν όλα στις ΗΠΑ».

Η διπλωματία της Κίνας χαρακτηρίζει την «διπλωματία καταναγκασμού» πάγιο «εργαλείο» στην «εργαλειοθήκη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν «υποφέρει» εξαιτίας της, ειδικά «οι αναπτυσσόμενες χώρες», που έχουν «υποστεί το βαρύτερο πλήγμα», τονίζει το ΥΠΕΞ της Κίνας, προσθέτοντας πως «ούτε οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ έχουν μείνει αλώβητοι».

Αυτοί που χρησιμοποιούν «καταναγκασμό, κυρώσεις, εκφοβισμό, καταστολή άλλων χωρών και φέρνουν χάος στον κόσμο στο τέλος θα βλάψουν τον εαυτό τους», προειδοποιεί το κείμενο. Η κινεζική διπλωματία καλεί την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη «συνήθειά της» να ασκεί «αχαλίνωτη διπλωματία καταναγκασμού» και να αποδεχθεί μια «δίκαιη και λογική παγκόσμια τάξη».

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *