ΑΠΟΨΕΙΣ
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ

Γράφει ο Άγγελος Συρίγος*

Τρεις λόγους που οδήγησαν το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να παραμείνει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βλέπει ο Άγγελος Συρίγος, 

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε ότι προς το παρόν, η τουρκική ηγεσία επέλεξε να κρατήσει εντός της υφαλοκρηπίδας της το γεωτρύπανο για λόγους τακτικής.

Η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει. «Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε

 

Οι 3 λόγοι που συγκράτησαν τους Τούρκους

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τρεις λόγοι που η Τουρκία δεν έκανε κάτι ακραίο στο Αιγαίο είναι ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από Αμερική, Γερμανία, πιθανότητα και από άλλες χώρες. Επίσης, ξεχώρισε την αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Και τέλος σημείωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί αυτήν την τακτική λόγω της επικείμενης επίσκεψης τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Ποια η διαφορά μεταξύ του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν και του Ορούτς Ρέις

Ο Άγγελος Συρίγος εξήγησε γιατί το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι το Ορούτς Ρέις δεν είναι γεωτρητικό, αλλά σεισμογραφικό σκάφος και αυτό σημαίνει ότι κινείται διαρκώς πάνω από τις θάλασσες πραγματοποιώντας έρευνες σε αντίθεση με το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν που είναι γεωτρητικό και παραμένει σε ένα σταθερό σημείο για τις εργασίες του.

*Ο Άγγελος Συρίγος είναι  καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας.

Photo: Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο / GETTY IMAGES

 

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Anixneuseis..gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *