ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ;

Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται με την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, έπειτα από σχετική πρόσκληση βρέθηκε σήμερα 10 Μαΐου στην Καλλονή ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, εντομολόγος του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς.

Πραγματοποίηθηκαν κάποιες πρώτες αυτοψίες σε πεύκα στα ενδεικτικά δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής και λαμβάνοντας τα δείγματα θα προβεί πίσω στην Αθήνα σε ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις. Ωστόσο από την πρώτη κιόλας επαφή, διαφαίνεται πως οι φόβοι που έχουν ήδη εκφραστεί για το φαινόμενο, επιβεβαιώνονται για την ύπαρξη απειλητικού παράσιτου που πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, βλάπτει τα πεύκα.

Μετά τις πρώτες αυτές αυτοψίες συζητήθηκαν τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή του πευκοδάσους και αμέσως μετά την εξαγωγή των επιστημονικών συμπερασμάτων από τα δείγματα που ελήφθησαν, αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Μπενάκειου Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρο Σαμαρά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τον εντομολόγο-Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Παναγιώτη Μυλωνά που πραγματοποίησε τη σημερινή αυτοψία. Η συνεργασία μας μόλις ξεκίνησε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που παρατηρείται στα δάση μας, βάσει των οδηγιών που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Πηγή: In.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *