ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;

Μπροστά μας έχουμε μια Ρωσία που ταχύτατα απονομιμοποιείται ακόμη και στα μάτια των παικτών που θα είχαν κάθε συμφέρον να τη στηρίξουν, η οποία αναγκάζεται να κλιμακώσει την εμπλοκή της σε μια πολεμική περιπέτεια με αβέβαιη κατάληξη, και εξαντλεί κάθε στρατηγικό τέχνασμα, όπως αυτό των δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντονμπάς, που ξεκινούν από σήμερα.

Μέσω των δημοψηφισμάτων το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να ανατάξει όλα τα ελλείμματα νομιμότητας ή στρατηγικής. Απλώς πρόκειται για ένα παίγνιο με το οποίο ποντάρει στο να υποκύψει στο δίλημμα της κλιμάκωσης κυρίως η Δύση.

Αλλά παρ’ ότι αυτό το τέχνασμα συνοδεύεται από την πυρηνική απειλή, οι πάντες γνωρίζουν ότι η μετάβαση από μια συμβατική σε πυρηνική σύγκρουση συνιστά την απόλυτη καταστροφή.

Αν δεν πιάσει το δίλημμα στην Δύση και το Κίεβο, τότε οι επιλογές του προέδρου Πούτιν θα έχουν εξαντληθεί και θα του απομένει μόνο μια, η ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου, στέλνοντας ακόμη περισσότερες χιλιάδες κληρωτών στην Ουκρανία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Τόσο για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, όσο και για τη θέση του στο σύστημα ισχύος της Ρωσίας.

Είναι απίστευτο αλλά αυτή τη στιγμή η Ρωσία φαίνεται να στερείται της οποιασδήποτε στρατηγικής είτε νίκης, είτε εξόδου από τον πόλεμο τον οποίο η ίδια προκάλεσε. Το κάδρο συμπληρώνει η δοκιμασία της αντοχής και ανοχής όσων ξένων παραγόντων είχαν μέχρι τώρα στηρίξει τον Β.Πούτιν, με χαρακτηριστικότερες τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες του προσέφεραν μέχρι τώρα κάποια υποστυλώματα, τόσο οικονομικά, όσο και με όρους διεθνούς νομιμοποίησης.

Εάν η κίνηση Πούτιν να αυξήσει τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας δεν οδηγήσει γρήγορα σε μια αποφασιστική επικράτηση στο ουκρανικό μέτωπο, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι η ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με κάποιο τρόπο θα αντισταθεί στην περαιτέρω ταπείνωση. Είναι πιθανό να τη δούμε με κάποιο τρόπο να αντιδρά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. 

*Ο Κώστας Υφαντής είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στα πανεπιστήμια του Bradford, Portsmouth και ΕΚΠΑ. Επίσης, ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Michigan, Ann Arbor (USIA Visiting Scholar 1998), Harvard (Fulbright Visiting Scholar 2002), LSE (Senior Research Fellow 2009) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Seoul (2016). Την περίοδο 2012-2020 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικές επιθεωρήσεις Democratization, Turkish Studies, Southeast European and Black Sea Studies, Perceptions, International Journal, International Relations, UNISCI Journal on International Relations and Security, Journal of Southern Europe and the Balkans, Global Review etc.

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *