ΕΥΡΩΠΗ
ΓΕΡΜΑΝIΑ: ΑΛΛAΖΕΙ AΡΔΗΝ Η ΗΓΕΣIΑ ΤΟΥ CDU

Μετά την ήττα των συντηρητικών στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, τα όργανα του κόμματος αποφάσισαν να διεξάγουν μινι-συνέδριο, από όπου θα επανεκλεγεί ολόκληρη η ηγετική ομάδα. Μεταξύ άλλων πρόκειται να αντικατασταθεί και ο επικεφαλής του κόμματος, Αρμίν Λάσετ.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων των συντηρητικών για συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερο FDP, σε έναν συνασπισμό στα χρώματα της «Τζαμάικα», όπως την έχουν διακρίνει τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Οι Φιλελεύθεροι του FDP και οι Πράσινοι διαβουλεύτηκαν επί εννέα και πλέον ώρες τη Δευτέρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι απίθανο ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ να είναι πολύ ευχαριστημένος από την πληροφορία της εγκατάλειψης της προσπάθειας σχηματισμού συνασπισμού από την πλευρά του CDU, η οποία ήρθε εν μέσω των διερευνητικών συνομιλιών.

Το FDP πρέπει τώρα να συνάψει συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πράσινους, το λεγόμενο συνασπισμό «φανάρι», ή να επιβάλει επαναληπτικές εκλογές.

Το κόμμα του συνεχίζει να υπογραμμίζει δημοσίως τη δέσμευσή του για εναντίωση σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας ή χαλάρωση του συνταγματικού περιορισμού δημόσιου δανεισμού, καθώς δεν έχει πλέον άλλες επιλογές.

Από Nikolaus J. Kurmayer | EurActiv.de | Μεταφρασμένο από Έλσα Ψαρίδη

Photo: Μεταξύ άλλων πρόκειται να αντικατασταθεί και ο επικεφαλής του κόμματος, Αρμίν Λάσετ. [EPA-EFE / CLEMENS BILAN]

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *