Breaking News
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΤΕΝΙΣ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΚΚΑΡΗ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ
Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
2 MAΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΑΥΞAΝΕΤΑΙ Η ΠIΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΜΕ 406 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΥΣ – 1.176 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 30 ΘΑΝΑΤΟΙ
LOCKDOWN: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Πολλά και σημαντικά φαίνεται πως είναι τα προβλήματα στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην επίσημη έρευνά της για το 2020, η Επίτροπος Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, Εύα Χεγκλ, αναφέρεται στις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ομοσπονδιακή Άμυνας της Γερμανίας (Μπούντεσβερ) και κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, «γερασμένους» στρατιώτες και χαμηλά ποσοστά γυναικών.

Επιδείνωση των προβλημάτων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία, που ήταν, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση, το «πρωταρχικό θέμα» της Μπούντεσβερ την προηγούμενη χρονιά, είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρότι η παρέμβαση της Μπούντεσβερ στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς λόγω του ναζιστικού παρελθόντος εμπλέκεται μόνο σε περιπτώσεις καταστροφών και καταστάσεις ανάγκης στο εσωτερικό της χώρας, οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπήκαν το 2020 στη μάχη κατά του κορονοϊού. 20.000 στρατιώτες βρισκόταν σε ετοιμότητα, με τη Μπούντεσβερ να βοηθάει μεταξύ άλλων στις αεροπορικές μεταφορές μολυσμένων ατόμων, στη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορονοϊού αλλά και στους εμβολιασμούς.

Τα νέα δεδομένα φαίνεται πως προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες στο έμψυχο δυναμικό. Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα, ο φόβος για μόλυνση είναι μεγάλος, με αρκετούς στρατιώτες να έχουν παραπονεθεί αρκετές φορές για ελλείψεις σε αντισηπτικά χεριών, γάντια και μάσκες. Επιπλέον, οι στρατιώτες φαίνεται να ανησυχούν για τις επαγγελματικές προοπτικές τους, αφού η στρατιωτική εκπαίδευση περιορίστηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Ο κορονοϊός έβγαλε στην επιφάνεια και βαρυσήμαντες ελλείψεις της Μπούντεσβερ. Όπως αναφέρεται στην έρευνα της Χεγκλ, το πλήρωμα ενός γερμανικού υποβρυχίου δήλωσε ότι σε διάρκεια σχεδόν τεσσάρων μηνών (από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαΐου 2020) έλαβε μόνο σε εννιά μέρες ενημερώσεις από τη στεριά, γεγονός που ειδικά λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό αλλά και της συνθήκης ότι στα υποβρύχια τα πληρώματα είναι αποκομμένα από τον έξω κόσμο είναι “απαράδεκτο”. Ως αίτια, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε τον περιορισμό της λειτουργίας της Μπούντεσβερ λόγω της πανδημίας αλλά και την γενικότερη έλλειψη προσωπικού.

 

«Δραματικές ελλείψεις προσωπικού»

«Η έλλειψη προσωπικού στη Μπούντεσβερ είναι πλέον δραματική», τονίζει το SPIEGEL σε σημερινό του άρθρο.

Η δυσκολία της Ομοσπονδιακής Άμυνας της Γερμανίας να κερδίσει νέους υποψηφίους είναι εδώ και χρόνια εμφανής – φτάνοντας σε τέτοιο βαθμό, που στη Γερμανία συζητούνταν έντονα τα τελευταία χρόνια να στρατολογηθούν υπήκοοι της ΕΕ, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις λείπει το ένα τρίτο ή και το μισό του απαιτούμενου προσωπικού, με την πολεμική αεροπορία και τον τομέα της κυβερνοασφάλειας να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει η Χεγκλ.

Η πανδημία ήρθε να χειροτερέψει την κατάσταση, αφού η Μπούντεσβερ είδε το 2020 τον αριθμό των νέων προσλήψεων να μειώνεται σημαντικά. Με σχεδόν 184.000 στρατιώτες να υπηρετούν το 2020, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας κατάφεραν να κερδίσουν την προηγούμενη χρονιά μόνο 16.430 νεοσύλλεκτους στρατιώτες, κατά 19% λιγότερο απ’ ό,τι το 2019. 

Στα τέλη του 2020, περισσότερες από 20.000 θέσεις στις ανώτερες βαθμίδες έμειναν κενές. Για να επιτευχθούν οι στόχοι παρά τις ελλείψεις προσωπικού, έγινε προσπάθεια να παραμείνουν οι ενεργοί στρατιώτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις θέσεις τους, “πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι η Μπούντεσβερ γερνάει”, επισήμανε η Χεγκλ.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας γερνούν και οι γυναίκες σπανίζουν

Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών αυξήθηκε κατά 3,1 χρόνια από το 2012, με τον μέσο στρατιώτη να είναι πλέον 33,4 ετών. Η Χεγκλ εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτή η εξέλιξη θα απωθήσει νέους Γερμανούς και Γερμανίδες να θέλουν να εργαστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά αυτούς έχει όμως απόλυτα ανάγκη η Μπούντεσβερ. 

Ότι οι γυναίκες υποψήφιες σπανίζουν, είναι επίσης γεγονός. Οι στόχοι της Μπούντεσβερ σχετικά με το ποσοστό γυναικών δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα και μετά από 20 χρόνια, υπογράμμισε η Χεγκλ, με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 9% των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας «μη ασήμαντος αριθμός στρατιωτών» συνεχίζει να βλέπει την Μπούντεσβερ ως έναν «αντρικό τομέα». Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες και σε αυτόν τον τομέα, καταλήγει η Χεγκλ.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *