Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΓΑΛΛΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος*

Στο περίφημο δόγμα του «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς ξέχασε να προσθέσει τον παράγοντα «οικονομία». Ισως επειδή ήταν Πρώσος στρατιωτικός και όχι Αγγλος τραπεζίτης, για να βλέπει τον κόσμο διαφορετικά.

Αν κάτι διδάσκει η γεωπολιτική «κρίση των υποβρυχίων» είναι πως τα πάντα στον κόσμο είναι σχετικά, με την οικονομία το λιγότερο σχετικό από όλα.

Για χάρη της γίνονται πόλεμοι και «πόλεμοι» και για χάρη της αμέσως ξεχνιούνται. Voila, παράδειγμα φρεσκότατο: Ο Γάλλος υπουργός Κλεμάν Μπον απείλησε πως η ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων από τους Αυστραλούς μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση και άλλων διμερών συμφωνιών με την Καμπέρα.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ο γαλλικός κολοσσός Alstom υπέγραψε συμφωνία με τον Δήμο της Μελβούρνης -της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ- για την παράδοση 25 βαγονιών του προαστιακού, αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το ποσό να μην πιάνει χαρτωσιά μπροστά στα 56 δισ. ευρώα 8 δισ. με την παράδοση της πρώτης παρτίδας) που θα εισέπραττε ο ναυπηγικός όμιλος Νaval Group από τα 12 ατυχήσαντα υποβρύχια. Ομως στις μέρες μας δεν λες όχι σε 300 εκατομμύρια ούτε για λόγους εθνικής υπερηφάνειας.

Η μπάλα της γαλλο-αμερικανικής κόντρας πήρε και την ουδέτερη Ελβετία, η οποία προτίμησε τα αμερικανικά F-35 από τα γαλλικά Rafale, παραγγέλνοντας μια γενναία «μερίδα» 36 τεμαχίων στη Lockheed Martin.

Θα σας γελάσουμε τι τον θέλει τέτοιο στόλο η Ελβετία που δεν απειλείται από κανέναν και δεν σκοπεύει -από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον- να συμμετάσχει σε κανένα μεγάλο πόλεμο.

Ο ελβετικός Τύπος αποκάλυψε ότι ο Μακρόν χολώθηκε τόσο (και) με τους Ελβετούς, ώστε ματαίωσε την επίσκεψή του τον Νοέμβριο στη Βέρνη για να συναντηθεί με τον Ελβετό ομόλογό του, Γκι Παρμελέν.

 

Το Ελιζέ ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, έστω και μέσα από διπλωματικές φιοριτούρες.

*Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος κατάγεται από την Κεφαλονιά, έχει συνεργαστεί ως δημοσιογράφος με εφημερίδες και περιοδικά. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και πολιτικές επιστήμες. Έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος και σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, τη «διδακτική» προσέγγιση της ποίησης και τη φιλαναγνωσία. Έχει διδάξει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης μαθήματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο, καθώς και δημιουργική γραφή και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Επίσης, έχει διδάξει σε φροντιστηριακούς κύκλους του μαθήματος Παιδική Λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα ΠΕΚ και στην εξομοίωση των πτυχίων των δασκάλων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών αντικείμενα σχετικά με το Παιδικό Βιβλίο και την Παιδική Λογοτεχνία και σε εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μαθήματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης» και «Καινοτόμες δράσεις Φιλαναγνωσίας». Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή. Έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών μόνιμα στα τριμηνιαία περιοδικά Λέσχη των Εκπαιδευτικών και UNICEF και Κόσμος και ήταν συνεργάτης για θέματα παιδικού βιβλίου του μηνιαίου περιοδικού Διαβάζω. Επίσης ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του ετήσιου περιοδικού Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά έντυπα. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομάδες συγγραφής των σχολικών Ανθολογίων του Δημοτικού. Άλλα βιβλία και φυλλάδια:Διδακτικό Υλικό Γλώσσας, τόμοι Α΄ και Β΄. Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2000, Προτάσεις βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας με διαπολιτισμικό περιεχόμενο (έκδοση του ΕΚΕΒΙ), Ενημερωτικό φυλλάδιο Σκυταλοδρομίας Ανάγνωσης. Αθήνα, ΟΕΔΒ/ΕΚΕΒΙ, 2002-2003 και 2003-2004 (συλλογικό), Βιβλιογραφικός Οδηγός Σκυταλοδρομίας Ανάγνωσης. Αθήνα, ΟΕΔΒ/ΕΚΕΒΙ, 2002-2003 και 2003-2004 (συλλογικό), Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία. Θεωρητικές αναφορές και προσεγγίσεις-Δραστηριότητες. Αθήνα, Πατάκης, 2009.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντακτη)

Πηγή: Eftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *