Breaking News
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Β. ΜΠΟΥΖΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ

Της Αννας Διαμαντοπούλου*

Το βιβλίο της Άννας Διαμαντοπούλου «Από το Ντεσεβό στο Drone. Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα», είναι μια κατάθεση ζωής. Στις σελίδες του η πολύπειρη πρώην υπουργος δίνει τη δική της οπτική σε όλα τα καίρια ζητήματα της εποχής: 4η βιομηχανική επανάσταση, προσφυγικό, ψηφιοποίηση, επέλαση της Κίνας, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το μέλλον μας μετά την κρίση, κορονοϊός. Το βιβλίο ήταν ήδη στο τυπογραφείο όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση. Η συγγραφέας δεν δίστασε να ανατρέξει στο σύνολο του βιβλίου και να συμπληρώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα το καθιστούσαν και πάλι επίκαιρο. Μία κίνηση δύσκολη, αλλά γενναία, την οποία και έφερε εις πέρας με επιτυχία.

Στην πρόσφατη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου, με συντονιστή τον Μάκη Προβατά, συμμετείχαν σπουδαίες γυναίκες από ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας:

Η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της Mytilineos, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, η συγγραφέας-δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη και η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης & της Τεχνολογίας (STOA) Εύα Καϊλή.

Η Βίβιαν Μπουζάλη στάθηκε στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με την πολυεπίπεδη κρίση του κορονοϊού και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου τόνισε ότι η πανδημία έρχεται ως «Αποκάλυψη και Επιταχυντής», ως πρόβα τζενεράλε της νέας μας ψηφιακής ζωής. «Αποκαλύπτει τις αδυναμίες μας, επιταχύνει την ανάγκη για αλλαγή. Μεταρρύθμιση. Προσαρμογή. Η προοπτική της απώλειας της προσωπικής επαφής φοβίζει. Η αγωνία της επιβίωσης υπερκεράζει τις επιθυμίες. Σύντομα θα είμαστε και πάλι μαζί, αλλά ποιο θα είναι το κόστος; Και κατά πόσο θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που γνωρίζαμε» σχολίασε η ίδια, εκφράζοντας τις αγωνίες των πολιτών.

Στον πρόλογο του, ο Ζοζέπ Μπορρέλ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, τόνισε ότι το βιβλίο της Αννας Διαμαντοπούλου «Από το Ντεσεβό στο Drone. Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα» είναι ένα γενναίο βιβλίο που προσφέρει καίριες αναλύσεις πάνω στις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, πάνω στο πώς φτάσαμε ως εδώ, πάνω στις συνέπειες των παλαιότερων πολιτικών μας επιλογών.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Άννα Διαμαντοπούλου δεν περιορίζεται στην ανάλυση του παρελθόντος. Αντιθέτως, προσφέρει συγκροτημένες και απτές ιδέες για την ανανέωση της πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα βιβλίο όσο πρέπει εικονοκλαστικό, ένα βιβλίο που αρνείται πεισματικά την προσκόλληση σε ξεπερασμένα διανοητικά σχήματα. Αλλά πάνω απ’ όλα, ένα βιβλίο-έκκληση για δράση, προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την διαδικτυακή παρουσίαση ΕΔΩ. 

 

* Η Αννα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στη Κοζάνη το 1959. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σαβαλάνο, με τον οποίο έχουν ένα γιο, τον Χαρίδημο. Πανεπιστημιακές Σπουδές Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πολιτική Διαδρομή Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε ως Νομάρχης Καστοριάς στην ηλικία των 25 χρονών. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. το 1993.
Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε Βουλευτής Κοζάνης και ακολούθως υπηρέτησε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνη για τις Ιδιωτικοποιήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 1999 έγινε Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επέστρεψε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Βουλευτής Επικρατείας το 2004 και επανεκλέχθηκε στην Α’ Αθηνών το 2007 και το 2009. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Οκτώβριος 2009-Μάρτιος 2012. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρτιος 2012-Μάιος 2012. 2013 – Πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Επαγγελματική δραστηριότητα 1981 – 1985, Ελεύθερος Επαγγελματίας στο χώρο των μελετών και της κατασκευής, Κοζάνη. 1989- 1993 Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Μελετών- Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης: Χώρες δραστηριοποίησης Ελλάδα, Βουλγαρία , Ρουμανία. Διεθνής Δραστηριότητα Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του think tank «Friends of Europe» από το 2005. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του think tank Notre Europe. Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη «Νέα Κοινωνική Ευρώπη». Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Γερμανικού Οργανισμού ICD (Cultural Deplomacy). Έδωσε διαλέξεις και μαθήματα στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, Κέμπριτζ και στο LSE στη Μεγ.Βρετανία. Στα παν/μια της Φραγκφούρτης, Άαχεν και του Βερολίνου στη Γερμανία. Στα παν/μια Μποκόνι του Μιλάνου και στην ακαδημία των ευρωπαϊκών σπουδών της Φλωρεντίας κλπ. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow). Συγγραφικό έργο To μέλλον της Ευρώπης: “Μια συζήτηση για όλους , μια ερώτηση συμμετοχής” ,Anna Diamantopoulou, 2002. Europe’s social model-Building for the future. European Business, 2002. Η Έξυπνη Ελλάδα, 2004. European Integration and Governance: A comparison with the US model in Transatlantic Relations: Cooperation or Competition, Sotiris Ntalis (Ed), 2004. The Role of Education in Greece’s Economic Recovery. Friends of Europe, March 2011, www.friendsofeurope.org/Contentnavigation/Publications Διεθνείς διακρίσεις Τιμήθηκε με το παράσημο  της «Λεγεώνας της Τιμής» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2003. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου ως μέσο για την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης Σκανδιναβών Βιομηχάνων. Τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων για τη Συνεργασία της με το Πατριαρχείο.

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *