Breaking News
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
OHE: ΑΥΤO ΠΟΥ ΧΡΕΙAΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓOΝΤΩΣ ΟΙ ΠΡOΣΦΥΓΕΣ ΕIΝΑΙ Η ΕΙΡHΝΗ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΡΥΦΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΙ ΕΥΡΩΑΣΙΑΤΙΚEΣ ΣΧEΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΜOΡΦΩΣΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ «ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΜΠΑΟΥΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ «ΑΝΟΙΞΕ» Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖ. ΙΝΤ
REACTION CYPRUS: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ Α.Ο. «ΚΟΥΡΟΣ»
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004 – 2009
20 ιουνιου 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ: 47 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ: «ΟΙ 5 ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΤΙΑ».
ΠΡΩΤOΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡA Ο ΜΠOΡΙΣ ΤΖOΝΣΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕYΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡIΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣIΑ ΤΩΝ ΤOΡΙΣ
19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΚΟΥΡΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΡΙΣ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΡΑΑΜΠ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΕΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ

Του Δρ. Παναγιώτη Σφαέλου∗

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην Βρετανία. Ιστορικά, η Βρετανία έχει την δική της ξεχωριστή ιστορία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η στάση έχει ρίζες στην ιδιαίτερη σχέση της με τις ΗΠΑ. Ιστορικά, οι ΗΠΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν με την Αμερικανική Επανάσταση, οι δεσμοί όμως παραμένουν και είναι ισχυρότεροι από αυτούς με την Ευρώπη. Επίσης, υπάρχει και μια ιδιαίτερη σχέση της Βρετανίας με την Κοινοπολιτεία των πρώην Βρετανικών αποικιών.

Ο λόγος που η Βρετανία εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ ήταν κυρίως οικονομικοί. Καθώς η Βρετανική αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Βρετανία έψαχνε για νέες συμμαχίες και κυρίως νέες αγορές. Η κοινή αγορά που αναπτυσσόταν στην Ευρώπη ήταν μια καλή λύση. Η Γαλλία υπό τον Ντε Γκωλ όμως έθεσε βέτο στην ένταξη της Βρετανίας για λόγους που είχαν να κάνουν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τον συσχετισμό δυνάμεων μέσα στην τότε ΕΟΚ, και τους φόβους του στρατηγού για αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη. Τελικά, το 1973 η Βρετανία εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ.

Είναι γεγονός ότι οι Βρετανοί έβλεπαν πάντοτε με καχυποψία τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο μόλις χρόνια μετά την ένταξη της στην ΕΟΚ, το 1975, έγινε δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες αποφάσισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις (opt-outs) από βασικές πολιτικές της ΕΕ όπως την κοινωνική πολιτική, την μεταναστευτική πολιτική (αποχή από τις Συνθήκες Σένγκεν και Σύμβαση Δουβλίνου) και βέβαια την οικονομική και νομισματική πολιτική, η Βρετανία διατηρούσε μια δική της διαφοροποιημένη πολική γραμμή εντός της Ένωσης. Η Βρετανική στάση ήταν υπέρ της επιλεκτικής συμμετοχής στην ΕΕ (a la carte). Για την Βρετανία, η ΕΕ ήταν μια οικονομική ένωση κρατών με ελεύθερο εμπόριο και διακυβερνητική δομή, κάτι το οποίο συνέφερε την οικονομία της. Τα σχέδια ομοσπονδοποίησης της ΕΕ συναντούσαν πάντοτε την έντονη αντίδραση της Βρετανίας. Την δεκαετία του 1980, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εναντιωθεί δυναμικά στην πιθανότητα αύξησης των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν τα γνωστά τρία ‘όχι’ που εκφώνησε η Θάτσερ στην Βουλή των Κοινοτήτων που έχουν αφήσει εποχή. Το 1992 ο Τζον Μέιτζορ δήλωνε εμφατικά ότι ‘η θέση της Βρετανίας είναι στην καρδιά της ΕΕ’, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα  του ζητούσαν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ΕΕ. Η κυβέρνηση των εργατικών (1997-2010) διατήρησε μια σχετικά καλή σχέση με την ΕΕ. Η ανάληψη της εξουσίας από τον Κάμερον όμως το 2010, ο οποίος υποσχέθηκε δημοψήφισμα, ήταν καταλυτικής σημασίας. Ο Κάμερον πίστευε ότι θα βγει υπέρ της παραμονής και θα ξεμπέρδευε με την πίεση που του ασκούσαν οι ευρωσκεπιτικιστές εντός του Συντηρητικού Κόμματος. Δυστυχώς, όμως, έπεσε έξω καθώς το Brexit επικράτησε έστω και οριακά.

Η οικονομική κρίση και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές ήταν οι κύριες αίτιες της Βρετανικής επιθυμίας για Brexit. Αυτά ήταν τα επιχειρήματα των λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών κατά το δημοψήφισμα. Υποστήριζαν ότι η ΕΕ τους κοστίζει ακριβά, ότι η συμμέτοχη στην ΕΕ τους αναγκάζει να δέχονται εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη οι όποιοι, δήθεν, τους έπαιρναν τις δουλειές. Επίσης, η Βρετανία φοβόταν ότι η συμμέτοχη στην ΕΕ την αναγκάζει να δέχεται μετανάστες από τρίτες χώρες που έρχονταν μέσω Ευρώπης. Όλα αυτά δεν στέκουν σε καμία σοβαρή ανάλυση. Πρώτον, η ΕΕ δεν στοιχίζει στους Βρετανούς φορολογούμενους καθώς μόνο τα κονδύλια που λαμβάνουν είναι αρκετά για να ακυρώσουν αυτό το επιχείρημα. Αν φύγουν, θα πρέπει να επιστρέψουν 40 δις στην ΕΕ. Δεύτερον, οι πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης είναι και αυτοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που θα τόνωναν την βρετανική οικονομία. Τρίτον, οι μετανάστες από τρίτες χώρες δεν τους επηρεάζουν γιατί η Βρετανία ακόμα και εντός ΕΕ έχει συνοριακούς ελέγχους καθώς εξαιρείται από το Σένγκεν και το Δουβλίνο.

Πριν το δημοψήφισμα του 2016 είχε πετύχει μια καλή συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας αλλά το δημοψήφισμα ανέτρεψε την συμφωνία. Τώρα βρισκόμαστε σε μακρές διαπραγματεύσεις για το Brexit και η Bρετανία επιδιώκει την πρόσβαση στην κοινή αγορά, ένα επιχείρημα που δεν στέκει καθώς δεν μπορούν να έχουν οφέλη χωρίς να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ας δούμε που βρίσκεται η διαπραγμάτευση τώρα. Οι διαπραγματευτές ΕΕ-Βρετανίας (Barnier και Davies αντίστοιχα) για το Brexit έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την μεταβατική περίοδο μετά το 2019.  Οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της ΕΕ να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (δηλαδή χωρίς εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα), αλλά και ότι θα έχει ημερομηνία λήξης τη 31η Δεκεμβρίου 2020. Οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.  Σε ότι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, στην οποία δεσμεύονται για αποφυγή των «σκληρών συνόρων» και τη διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, τον κοινό χώρο ταξιδιών και τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας.

Στο νομικό κείμενο της αποχώρησης θα υπάρχει η «εφεδρική» επιλογή κάποιου είδους συνόρων μεταξύ της νήσου της Βρετανίας και της νήσου της Ιρλανδίας, «μέχρι να βρεθεί άλλη λύση», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις υπόλοιπες επιλογές.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της διακυβέρνησης της συμφωνίας αποχώρησης, καθώς έχει συμφωνηθεί μόνο το κομμάτι που αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών.

Αυτή η συμφωνία παρέχει κάποιες εγγυήσεις σταθερότητας για την μεταβατική τουλάχιστον περίοδο. Η ουσία παραμένει όμως ότι αποχωρώντας από την ΕΕ, η Βρετανία χάνει την πλήρη συμμέτοχη της στην κοινή αγορά με την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού και διαπραγματεύεται για μια απλή τελωνειακή ένωση. Είναι πραγματικά οξύμωρο για τους Βρετανούς να απεμπολούν το μεγάλο πακέτο (πλήρης συμμέτοχη στην ΕΕ) για μια απλή τελωνειακή σύνδεση. Το Λονδίνο θα χάσει μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται στο City και θα πάνε στην Φρανκφούρτη.

Η μονή λύση είναι η εκστρατεία ακύρωσης του Brexit. Η Βρετανία είναι ούτως ή άλλως στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πρέπει να ανήκει στην ΕΕ. Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ θα κινδυνεύσουν ή – στην καλύτερη περίπτωση – θα περιοριστούν. Θα υπάρχουν προβλήματα ακόμα και στις μετακινήσεις. Αν το Brexit δεν ανατραπεί, πρέπει τουλάχιστον να συνομολογηθεί μια συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας στα πρότυπα της Συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας όπου προβλέπονται τα ίδια δικαιώματα στην ΕΕ και στην Ελβετία χωρίς να είναι στην ΕΕ. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική διότι και η Βρετανία χρειάζεται την ΕΕ αλλά και η ΕΕ την Βρετανία, καθώς είναι μέρος της ιστορίας της και ένα μεγάλο κράτος με ισχυρή οικονομία. Ο απομονωτισμός δεν ωφελεί κανέναν στις διεθνείς σχέσεις.

 

Ο Παναγιώτης Σφαέλος είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent. Είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Λονδίνου

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!