Breaking News
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΧΑΡΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
ΠOY ΕIΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ;
ΤΟ ΘΟΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΟΙ ΕΠOΜΕΝΕΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙEΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚHΣ ΜΕΣΟΓΕIΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΝIΓΗΡΑΣ: EΝΟΠΛΟΙ ΣΚOΤΩΣΑΝ EΞΙ ΓAΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡIΣΤΕΣ, ΤΟΝ ΟΔΗΓO ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓO ΤΟΥΣ
«ΕIΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜEΝΟΙ»: ΤΙ ΛEΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤAΡΧΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 17 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΚΡHΤΗ: ΣΥΝΕΛHΦΘΗΣΑΝ 63 ΑΛΛΟΔΑΠΟI ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡOΜΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤA ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚA EΓΓΡΑΦΑ
ΛHΜΝΟΣ: ΠHΓΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛIΑ ΦΟΡΤΩΜEΝΟΣ ΜΕ ΚΟΚΑΪ́ΝΗ
ΤΡΑΓΩΔIΑ ΣΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ: «ΔEΣΑΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜEΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔEΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ» – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
ΑΛ. ΜΑΛΛΙΑΣ: ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
ΗΠΑ: ΣΤΟ 10,2% ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΕΣΚΟ ΜΕ 80,23 % ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
EΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΣΥΜΒΟYΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚEΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI: «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚA ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚA» ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚA ΜEΤΡΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί της επιτροπής λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, για τις ανεξέλεγκτες συναθροίσεις σε πλαζ, πλατείες και καλοκαιρινά πανηγύρια, καθώς το παράδειγμα -προς αποφυγήν – της Σερβίας δεν θα αργήσει να χτυπήσει την πόρτα μας.

Ήδη χθες, 20 Σέρβοι διαπιστώθηκε στα σύνορα του Προμαχώνα, ότι ήταν φορείς του νέου κορονοϊού, ενώ άλλα 16 εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, από άτομα προερχόμενα από τις γύρω χώρες.

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν τόσο για τα συγκεκριμένα κρούσματα, για τα οποία θα τηρηθεί το γνωστό πρωτόκολλο της απομόνωσης, ιχνηλάτησης και καραντίνας, προκειμένου να μην επιτραπεί στον ιό να εξαπλωθεί.

Εντούτοις, περιμένουν σαφή άνοδο των νέων περιστατικών κορονοϊού όσο αυξάνεται η προσέλευση τουριστών, γεγονός επιθυμητό για την οικονομία μας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα σχετικά μέτρα πρόληψης της νόσου.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων Θανάσης Εξαδάκτυλος, επεσήμανε πως η Σερβία, ενώ είχε καταφέρει να περιορίσει δραστικά τον ιό, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που παρακολούθησαν 18.000 άνθρωποι, οδήγησε σε δραματική υποτροπή, με αποτέλεσμα τώρα -ένα 15θήμερο αργότερα – το αθλητικό στάδιο Arena του Βελιγραδίου να έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για κορονοϊό.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, “δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Όμως θα πρέπει τα νέα κρούσματα να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα, για να μην βρεθούμε με 500 κρούσματα από τα οποία τα 100 στην εντατική. Τα αποτελέσματα φαίνονται πάντα μετά από 15 ημέρες.

Βέβαια η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο επιβεβαιώθηκε και σήμερα. Όμως επειδή ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα μεν, δειγματοληπτικά δε, οπότε δεν αφορά τους πάντες, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν και κρούσματα που θα εισαχθούν χωρίς διάγνωση.

Γι΄ αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται τα ατομικά μέτρα πρόληψης, που είναι οι μάσκες, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών και του βήχα. Αντίστοιχα βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγεται και ο συνωστισμός σε παραλίες, πλατείες και πανηγύρια. Γιατί παραμένει άγνωστο ποιος θα νοσήσει και πόσο βαριά θα νοσήσει”.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του τμήματος πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επεσήμανε ότι μια εστία σε μια σχεδόν γειτονική χώρα, όντως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Επιπλέον όμως, μας δίνει ένα σαφές παράδειγμα του πώς μπορεί η κατάσταση να αναστραφεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αν αδιαφορήσουμε για τα μέτρα πρόληψης που αφορούν όλους μας.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, δεν εντοπίζεται μόνο στα Βαλκάνια, αλλά στο σύνολο των εισαγομένων κρουσμάτων. Μάλιστα, καθώς παρά τις απαγορεύσεις, έχει διαπιστωθεί η είσοδος τουριστών μέσω Προμαχώνα, από μη γειτονικές χώρες για τις οποίες υπάρχει απαγόρευση (Μ. Βρετανία, Σουηδία).

Το θέμα δημιούργησε ερωτηματικά αν θα έπρεπε τελικά να αρθεί η απαγόρευση των πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία, κάτι που δεν υιοθετήθηκε τελικά, αφού η δυσκολία πρόσβασης μέσω Προμαχώνα, περιορίζει δραστικά τον αριθμό των ταξιδιωτών από τις δύο αυτές περιοχές. Στο μεταξύ, οι αρχές πλέον είναι σε θέση να γνωρίζουν από πού ήρθε ο κάθε ταξιδιώτης και πότε.

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού σε μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις, όπως η βόλτα σε πλατείες που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, το μπάνιο σε πολυσύχναστες πλαζ και η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως πανηγύρια, που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Σημείωσε επίσης, ότι η χρήση μάσκας και η τήρηση της υγιεινής των χεριών και του βήχα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *