Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
ΒΑΘΙA ΑΝΗΣΥΧIΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛH ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε συγγενείς αγνοουμένων και εγκλωβισμένους που ζουν στην Καρπασία, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής.

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΣτΕ, τα κράτη μέλη σημειώνουν ότι η καθυστέρηση στην εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης δεν στερεί μόνο από τα θύματα τις αποζημιώσεις, αλλά αποτελεί επίσης «κατάφωρη ασέβεια» προς τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Η Επιτροπή Υπουργών επαναβεβαιώνει εξάλλου «με αποφασιστικό τρόπο» την επιμονή της για την άνευ όρων υποχρέωση καταβολής των αποζημιώσεων που επιδίκασε το ΕΔΑΔ.

Καλεί παράλληλα τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να καταβάλουν τις αποζημιώσεις, μαζί με τον οφειλόμενο τόκο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το ενδιάμεσο ψήφισμα, η Επιτροπή Υπουργών θα επανέλθει εκ νέου στο ζήτημα κατά την επόμενη εξέταση του βαθμού συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση της 4ης Διακρατικής.

Σε ξεχωριστή απόφασή της, η Επιτροπή Υπουργών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα και ζητά από τις τουρκικές αρχές να παραθέσουν στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία της «επιτροπής».

Συγκεκριμένα, αναμένουν στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν της, το χρονικό διάστημα  που εκκρεμούν, τον αριθμό των αποζημιώσεων που αποφασίστηκαν, καθώς και το συνολικό ποσό και τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες καταβλήθηκαν πλήρως οι αποζημιώσεις. Ζητά επίσης στοιχεία για τα κεφάλαια και το προσωπικό που έχει στη διάθεσή της η «επιτροπή».

Τα κράτη μέλη ζητούν τις πληροφορίες αυτές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 το αργότερο, ώστε να επανέλθουν εκ νέου στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ε/κ κατά τη συνεδρίαση του σώματος, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Με ξεχωριστή τους απόφαση, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι αποφάσισαν εξάλλου να προχωρήσουν με το κλείσιμο των υποθέσεων Αλεξάνδρου και Τύμβιος, από την ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη».

Σημειώνεται ότι οι αιτητές προχώρησαν σε φιλικό διακανονισμό, μέσω απόφασης της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» για την καταβολή ενός ποσού και στις δύο περιπτώσεις, καθώς και για την ανταλλαγή περιουσίας στην υπόθεση «Τύμβιου» και για αποκατάσταση περιουσίας στην υπόθεση «Αλεξάνδρου».

Στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών αναφέρεται τέλος ότι το ζήτημα των ατομικών μέτρων επιλύθηκε και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η επιτήρηση για τα γενικά μέτρα συνεχίζεται στο πλαίσιο της υπόθεσης «Κύπρος εναντίον Τουρκίας».

File Photo: Το Συμβούλιο της Ευρώπης – ΚΥΠΕ

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αντώνης Γκιλδάκης/ΗΦ .,Λευκωσία, Κύπρος

 

 

 

Πηγή: Anixneuseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *